Po čemu pamtimo Marilyn Monroe

Po čemu pamtimo Marilyn
Monroe

Danas je rođendan jedne od najutjecajnijih holivudskih ikona dvadesetog stoljeća – Marilyn Monroe. Osim što je bila modna i fimska ikona, što su njezine kratke izjave postale jedne od najcitiranijih u svijetu, posebno na društvenim mrežama i blogovima, Marilyn je bila intelektualka i humanitarka velikog srca. Svoju mudrost i ljubav dijelila je s onima kojima je to u trenutku bilo najpotrebnije.

Marilyn Portrait

Ne želimo umanjiti njezin značaj u popularnoj kulturi, modi i filmu, no na njezin rođendan želimo skrenuti pozornost i na taj, možda zanemareni, dio njezina života. Ispod glamura, sjaja i filmskih reflektora postojala je osoba koja se brinula i pazila na sva živa bića. Tako je bila veliki zagovornik zaštite i pomoći životinjama, građanskih prava, prava manjina te je često pomagala bolesnoj djeci, često je koristila svoj lik kako bi sudjelovala u skupljanju sredstava za djecu oboljelu od dječje paralize.

marilyn post 2

Njezin karakter i želja za ispravljanjem nepravde jasno su prikazani u anegdoti gdje je pomogla Elli Fitzgerald. Naime, tijekom 50-ih, jedan od najpopularnijih klubova bio je Mocambo u Hollywoodu. Frank Sinatra je debitirao u Mocambu, a česti izvođači i posjetitelji kluba bili su Clark Gable, Charlie Chaplin, Humphrey Bogart, Lauren Bacall i Lana Turner.

marilyn ella post

Ella Fitzgerald i Marilyn Monroe

Elli Fitzgerald nije bilo dozvoljeno nastupati u Mocambu zbog boje njezine kože. Marilyn je oduvijek bila jedna od najvećih Ellinih obožavateljica te joj je odlučila pomoći – ‘Dugujem Marilyn mnogo… osobno je nazvala vlasnika Mocamba i rekla da me mora odmah angažirati te ako to učini da će ona svaku večer provoditi u klubu za stolom u prvom redu, za čime će se polakomiti mediji. Vlasnik je pristao i Marilyn je bila tamo, svaku večer, za stolom u prvom redu. Mediji su od nastupa napravili pravu gozbu. Nakon toga, nikada više nisam nastupala u malim jazz klubovima. Bila je neobična žena, ispred svog vremena. I nije bila toga svjesna.’ – izjavila je Ella Fitzgerald.

marilyn post 4

Marilyn je svojom pojavom oplemenjivala mnoge, od suradnika na filmu, gledatelja u kinu, modnih suradnika, ljubavnika, prijatelja i prijateljica, no najviše je ostavila traga onima kojima je pomogla i uz koje je stajala kada je bilo najpotrebnije. A takvih je mnogo. Utoliko je njezin povijesni lik još veći.

marilyn post 3

‘I’m selfish, impatient, and a little insecure. I make mistakes, I’m out of control, and at times hard to handle. But if you can’t handle me at my worst, then you sure as hell don’t deserve me at my best.’ – Marilyn Monroe

Foto: Facebook, Getty Images

Preporuka

Zatvori