Krenite putevima Marije Jurić Zagorke

Krenite putevima Marije Jurić Zagorke

FEATURED_kip-zagorka-28082016-1024x445

Možda najznačajnija hrvatska novinarka i književnica Marija Jurić Zagorka  rođena je u Negovcu kraj Vrbovca, 2. ožujka 1873. te se tim povodom svake godine njezin rođendan obilježava u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, gdje je i živjela i radila, na Dolcu 8, u Zagrebu.

Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Jedno je vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji ju je i nagovorio na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti, a najpoznatija su joj djela Kći Lotrščaka, Grička vještica, Gordana, Kamen na cesti i Vitez slavonske ravni.

Zagreb,29.08.2004 (kultura) - Marija Juric Zagorka, uz tekst J.Mandic.

2. ožujka te u nedjelju 5. ožujka u Centru za ženske studije, u memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8, održat će se program koji slavi njezin 144. rođendan. U četvrtak 2. ožujka u 18 sati održat će se predavanje Žarke Vujić: Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke. Kako će se o njenom životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena Mariji Novaković.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

U petak, 3. ožujka u podne, u Multimedijalnom institute MAMA, Preradovićeva 18, održat će se promocija časopisa Treća na temu Migracije: otpor i stradanje. Program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju. Ana Zbiljski i Martina Findrik, po čijoj ideji je zamišljena večernja šetnja Zagorkina priča, vodit će vas Gornjim gradom i mjestima koja su obilježila događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela Grička vještica. Sastanak je u 19 sati kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici. U 90 uzbudljivih minuta upoznat ćete sve tajne nastanka ovog Zagorkinog djela i likove koji ga obilježili.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke Memorijalni stan Marije Jurić ZagorkeMemorijalni stan Marije Jurić Zagorke Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Foto: Screenshot, Lice grada/Ivan Klindić

Učitati još
Zatvori