Od Karigadora, Zambratije i Buja, sve do Buzeta i Roča: Savršen provod u berbi maslina i istraživanju Istre
Od Karigadora, Zambratije i Buja, sve do Buzeta i Roča: Savršen provod u berbi maslina i istraživanju Istre

Od Karigadora, Zambratije i Buja, sve do Buzeta i Roča: Savršen provod u berbi maslina i istraživanju Istre

Naš poznati bloger Domagoj Jakopović Ribafish nedavno je na dva dana posjetio Istru i po svemu sudeći dobro se zabavio. Kako iskoristiti ono najbolje što nudi ovaj hrvatski poluotok, gdje jesti, što raditi, kako se odmarati – otkrio nam je u kratkom vodiču koji nas je odmah inspirirao da spakiramo kofere za vikend.

Puna dva dana gastronomskih užitaka, stjecanje novih hobija i izvrsni domaćini obilježili su moj nedavni posjet ovom dijelu poluotoka. – kaže Ribafish. Stoga krenimo.

1_Berba na imanju uljare Mate u Karigadoru
Berba na imanju uljare Mate u Karigadoru

Karigador, plantaže maslina uljare Mate: berba

Naravno da je berba maslina težak, kompleksan i naporan posao, ali je isto tako i jedinstveno iskustvo kad se s time upoznate turistički – u jednom danu, uz kušanje savršenih istarskih maslinovih ulja i kasnog ručka u istarskoj konobi.

Najteži dio moje prve ovogodišnje berbe maslina je bio probiti se do sjeverozapadnog dijela Istre pošto je većina cesta u radovima. Učka će ovim tempom biti gotova kad i zagrebačka katedrala, a ni s onim se obilaskom kod Matulja nisam saživio… Ali kad u dobrom društvu i s puno kiflica u sebi napokon dođete do konačne destinacije te vidite plantažu s 27.000 stabala maslina na jarko crvenoj zemlji, sve se nekako zaboravi. Radi se imanju uljare Mate u Karigadoru na kojemu nas je dočekao Marko Marković, desna ruka vlasnice Aleksandre Vekić.

2_Berba na imanju uljare Mate u Karigadoru
Berba na imanju uljare Mate u Karigadoru
3_Asortiman ulja Mate
Asortiman ulja Mate
4_Naš domaćin u uljari Mate, Marko Marković
Marko Marković, Uljara Mate

Kod mojih se na Korčuli masline beru nešto kasnije, nešto amaterskije i puno sporije. S druge strane, u maslinicima uljare Mate Olive Oil sve je apsolutno profesionalno, brzo i teče kao na traci. Dali su mi ručni trimer da protresem ono što je ostalo nakon stroja koji zdrma stablo, i iako djeluje skroz benigno i lagano, ipak je daleko od toga. Kao kad ste oprali kosu bez regeneratora, zaspali i pokušali je ujutro očešljati. Ali napornije. Iako, jako dobar osjećaj kad crnozelene masline lete svuda oko tebe na zeleni tepih s kojeg će ga kasnije usisati treći stroj, od milja nazvan – usisavač. Dakle, ako volite Transformere, rezervirajte si barem dva dana u studenom i dođite u Mate Olive Oil na berbu maslina!

6_Proces prerade maslina
Proces prerade maslina

Zambratija, uljara Mate: priča o nastanku prvog hrvatskog maslinovog ulja koje je osvojilo maksimalnih 100 bodova u ovogodišnjem prestižnom Flos Olei vodiču

No, kako svemu dječačkom dođe kraj, ubrzo smo se skupa s kamionom natovarenim ubranim maslinama dovezli do dvadesetak minuta udaljenu uljaru u Zambratiji i ušli u najčišći, najmoderniji i najuredniji pogon na svijetu. Dakle, malo sam se postidio, ali nije bilo vremena ni za što osim gledanje kako netom ubrane masline idu u stroj za čišćenje, pa stroj za pranje i na kraju – stroj za cijeđenje. I niti sat vremena od trenutka kad si probao pojesti maslinu sa stabla (ne preporučujem, bolje da sam smrdljivog martina zagrizao), ona se pretvorila u mirisno i aromatično ekstradjevičansko maslinovo ulje. Zatim je uslijedio najbolji dio – kušanje. Uz stručno vodstvo sjajnih domaćina Marka, Sandija i ostatka ekipe iz uljare, probali smo četiri maslinova ulja iz asortimana među kojima je i najveća zvijezda – ulje Bianca Bellezza. Ova autohtona istarska bjelica prvo je ulje u povijesti Hrvatske koje je u prestižnom i najvažnijem vodiču Flos Olei dobilo maksimalnih 100 bodova i nalazi se u top 10 ulja na svijetu. Nisam licencirani kušač, ali ovo je stvarno prekrasno.

5_Kušanje ulja
Kušanje ulja

Inače, s navršenih 75 godina, na pragu novog tisućljeća, biznismen Mate Vekić nakon života provedenog u Italiji zasadio je u svojoj voljenoj Istri prvu maslinu te osmislio i izgradio vlastitu uljaru na mjestu s kojeg pogled dotiče more. Od tada, svake godine, pravovremenom berbom maslina i tiještenjem, proizvodi dragocjeno ulje. Ekološko maslinarsko imanje u Zambratiji kojim danas upravlja njegova kći Aleksandra koja je uljari dala ime po pokojnom ocu, teži očuvanju prirode te uravnoteženom pristupu obradi maslina shodno potencijalu tla, a sve u cilju proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja izuzetne kvalitete. 

Kako u uljari Mate rade i ulje sa sokom naranče i limuna, tako smo probali i gin tonic s limunovim uljem, a na kraju i sladoled s ovogodišnjim mladim maslinovim uljem. I ništa nismo zmazali, majkemi, iako nas je bilo malo strah da to ne učinimo s obzirom na enormnu čistoću čitavog pogona.

7_Uljara Mate u Zambratiji
Uljara Mate u Zambratiji

Buje, konoba La Parenzana: kasni ručak koji je trajao, našom vlastitom voljom i odbijanjem odlaska, punih sedam sati

Fino podmazani savršenim maslinovim uljem, uputili smo se na zadnju stanicu današnjeg izleta – bujsku konobu La Parenzana gdje smo kušali mlado Mate maslinovo ulje s pravom domaćom istrijanskom spizom. Konoba La Parenzana od uljare Mate udaljena je 20 minuta, a kad parkirate pored masline s plodom veličine šljive, ostat ćete zapanjeni ljepotom kuće i mirom koji je okružuje. Novi vlasnici su se odlučili za koncept koji nije uobičajen – umjesto da forsiraju što više gostiju i brži obrt stolova, njima je stalo da gosti ostanu što dulje i osjećaju se kao kod kuće. Možda nisu računali da ćemo, zahvaljujući gostoprimstvu koje se rijetko viđa, ostati sjediti baš punih sedam sati (neka uđe u zapisnik, ovo mi se nije dogodilo od svadbe 1997. i to samo zato što sam morao čekati da se zastavnik otrijezni), ali u društvu vlasnika Marka i njihove klope, jednostavno nije moglo bolje.

9_Konoba La Parenzana
Konoba La Parenzana

Što preporučiti u La Parenzani? Fantastičan sir, seksi dekorirana fina domaća pašteta za predjelo te pljukanci s tartufima i tortelini s ciplom prije glavnog jela – izvrsne fiorentine koju smo više fotkali u kaminu u konobi nego sebe međusobno. Bilo je tu i istarske biske i teranina, malo vina Fakin, malo Prelca i malo Matoševića, Kabole i Frankovića, i puno Matinog ulja po svakom jelu (pogotovo odresku). Sve nas je to u kombinaciji potjeralo duboko u noć, iako nam se ostajalo još dugo, dugo…

10_Konoba La Parenzana
Konoba La Parenzana

Buzet: nema mjesta za jesenju sjetu – provedite savršen dan u Buzetu!

Drugi dan bio je rezerviran za drugačiji oblik obilaska ovog dijela Istre, koji je uključivao i istraživanje bogate povijesti Buzeta i glagoljaškog gradića Roča. Naravno, nakon što smo se dobro odmorili u pitoresknom hotelu Vela Vrata.

Jesen u Istri je tradicionalno rezervirana za lov na ribu list, lignje i tartufe, ali smo zahvaljujući prekrasnoj Zdenki iz agencije Istriana travel doživjeli i jedinstveno iskustvo unutrašnjosti poluotoka.

Sam grad Buzet pun je skrivenih uličica, cvjetnih vrtova i čudesnih panorama, kao i lokala u koje te zovu da popiješ rakiju s njima (hvala random ljudi, uljepšali ste mi jutro s teraninom!) i neke nevjerojatne bliskosti tako da smo na kraju dana znali pola mještana. I skoro doslovno zaglavili u najužoj ulici u gradu! Ja sam seljo pa nikad ne znam u kojem sam kaštelu u Istri kad su svi toliko slični u svojoj ljepoti, ali me uvijek uhvati neki mir i spokoj i to si iskustvo moram priuštiti barem nekoliko puta godišnje. U Buzetu sam se zaljubio u jedno dvorište, dakle, od bugenvilija do banana, ma čudo, baš za totalni reset od gradske vreve. Također, ne propustite priliku zaviriti i u muzej u kojem je uz klasične eksponate totalni hit – Buzetska naušnica. Jes’ da izgleda kao kvalitetan bokser za samoobranu, ali svaka čast lokalcima na ustrajnosti i prekrasno ispričanoj priči. Uskoro je došlo vrijeme i za posjet okolici.

11_Najuža ulica u Buzetu
Najuža ulica u Buzetu
12_Buzetska naušnica
Buzetska naušnica

Roč: glagoljaški gradić koji ne pripada ovom vremenu idealno je mjesto za istraživanje

U mjestu Roč smo isprobali ljekovite pripravke lokalnih uzgajivača industrijske konoplje OPG Zornada, kušali kekse, kruh i ulje i vratili se bogatiji za par recepata. Roč je isto na brdu, pa smo uživali u pogledu na polje konoplje, teškom mukom uzorano među šumarcima, i danas sjajno prihvaćenim proizvodima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Jeste li znali da svega par kapi CBD-a pomažu pri alergijama? Da ne idemo u dubinu, ulje konoplje je sve traženija namirnica, ali samo ako je iz ekološkog uzgoja, a to je upravo ono što garantiraju dragi ljudi iz ovog OPG-a.

13_OPG Zornada
OPG Zornada

Obišli smo malo kasnije i uzduž i poprijeko cijeli centar glagoljaštva, iskušali pravi štamparski stroj i na kraju se utaborili u Ročkoj konobi i pridruženoj joj Biskoteci (prodavaonica rakija, likera, vina, ali i brašna iz domaćeg mlina!) te morali iskušati sve likere i gin s ružmarinom, da bi nas na kraju predivna vlasnica dotukla platama domaće klope. Razdrte mudante, ombolo, pršutić, sirevi, pašte i vječni tartufi koji ovdje dolaze u kombinaciji s dugo pečenom svinjetinom! Ajme one trakice, ma čudo… Inače, sendvič od poderanih gaća za predjelo, iako ne zvuči fensi – apsolutno ubija. Uz pitko domaće vino, probali smo i sjajan lokalni craft Bruman, od kojeg izdvajam Red IPA-u. Brutala! Za desert – skuta s kremom od kave, još likera i putna biska. Umjesto na popodnevni odmor, kad smo pomislili da nema dalje – završili smo radeći freske.

14_Biskoteka
Biskoteka
15_Sendvič Razdrte mudante u Ročkoj konobi
Sendvič Razdrte mudante u Ročkoj konobi

Da, kao da crtate na svježoj fasadi crkve, tako smo u Harijevom ateljeu Made in Istra (My perfect day na Instagramu) proveli sate slikajući u umjetničkom ateljeu na kraju grada. Hari je inače dobri duh Roča, nastavnik likovnog, zaposlenik muzeja, štovatelj starinskog izraza, gentleman, zabavljač i fantastičan predavač i mentor pri izradi fresaka. Što mi svejedno nije pomoglo da nacrtam nešto suvislo, za razliku od kolega blogera, pogotovo Kasandre koja je nacrtala Dživu u stilu ranog Moneta. Sjajno!

I baš je bio perfect day u Buzetu i Roču, hvala do neba Zdenki i Hariju što toliko vole svoj kraj i spremni su se boriti za očuvanje, nošnji, folklora, jezika, priča i života. 

Buzet & Roč and Roll!

17_Okušali smo se u izradi freski
Okušali smo se u izradi freski
16_Hari, naš instruktor izrađivanja freski
Hari, naš instruktor izrađivanja freski

Trk na priceless.com, oba iskustva mogu se rezervirati za dvije osobe – osigurajte si tri dana doista jedinstvenog iskustva za pamćenje

Oba iskustva, i posjet uljari Mate uključujući sudjelovanje u berbi, i obilazak Buzeta i Roča s dvodnevnim smještajem u hotelu Vela Vrata, dio su Mastercardove iskustvene platforme Priceless.com gdje se nalaze iskustva u kojima je nemoguće ne uživati. 

Svakako vam najtoplije preporučujem da posjetite uljaru i odvojite jedan dan koji ćete provesti na ovaj način. Berba traje još koji tjedan dana, pa oni najbrži mogu u sklopu obilaska uživati i u tome. Za svega 50 eura u društvu drage osobe možete provesti poslijepodne u čarobnom istarskom masliniku, isprobati različita nagrađivana domaća organska maslinova ulja, doživjeti izvanredno gastronomsko iskustvo – kušati sladoled s maslinovim uljem i gin tonic obogaćen tom jedinstvenom aromom te ponijeti kući poklon paket koji uključuje dvije boce vrhunskog ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Vrijeme je za novo iskustvo!

18_Kasandrina freska
Kasandrina freska

Ako želite produžiti svoj boravak u ovom dijelu Istre i, između ostalog, okušati se u izradi freski – onda je iskustvo koje vodi divna Zdenka savršen odabir. Stoga predlažem i da posjetite Buzet i okolicu te uživate u avanturi sjevernom Istrom uz vrhunske delicije, razgledavanje pitoresknih gradića, stjecanje novih hobija i vožnju biciklom. 

Foto: Kasandra Draganić

Učitati još
Zatvori