Riba & Ribafish za čišći okoliš
Riba & Ribafish za čišći okoliš

Riba & Ribafish za čišći okoliš

Povodom Dana planeta Zemlje, Grad Sveta Nedelja je u suradnji s Osnovnom školom Sveta Nedelja pokrenuo akciju u kojoj je nabavljena statua za prikupljanje PET ambalaže. 25. travnja 2023 godine, ispred Osnovne škole postavljena je atraktivna skulptura ribe – kontejner za prikupljanje plastičnih boca u koji će učenici i djelatnici, ali i prolaznici, moći ubacivati PET ambalažu. „Riba-kontejner za prikupljanje plastičnih boca izrađena je od recikliranog materijala – prikupljene plastike iz oceana i nabavljena je u cilju osvještavanja djece i odraslih o zaštiti okoliša. Riba će mijenjati lokacije i bit će postavljena i ispred drugih obrazovnih i javnih objekata kako bi doprli do što većeg broja djece i građana. Iz dana u dan moramo raditi na što većoj svjesnosti stanovništva o tome koliko sami utječemo na okoliš. Već kasnimo s očuvanjem planete, a što prije reagiramo i usadimo pravilne navike mladim generacijama, to će nam budućnost biti bolja“, izjavio je zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak.

Ribafish Dan planeta Zemlje

Grad Sveta Nedelja i Osnovna škola Sveta Nedelja prigodno su obilježili Dan planeta Zemlje

Prikupljena sredstva od otkupa PET ambalaže, škola će iskoristiti za uređenje okoliša. „Ideja cijele ove priče je da naše učenike odgajamo i učimo o ekologiji. U recikliranju zaostajemo za drugim državama, što je dio našeg mentaliteta. Mi imamo veliku ulogu u oblikovanju tog mentaliteta i zato započinjemo sa najmlađima. Djeca vole kada osjete da je njihov trud doveo do određenog zadovoljstva, pa ćemo tako od sredstava koja prikupimo od reciklirane plastike, urediti okoliš naše škole onako kako oni žele“, rekao je ravnatelj Osnovne škole Zvonimir Markić. Skulptura ribe predstavlja interesantan model edukacije i podizanja svjesnosti djece i građana o recikliranju.

Ribafish Dan planeta Zemlje

Akciju je podržao Ribafish

Očuvanje okoliša i smanjenje količine odbačene plastike, poglavito u moru i vodama, glavni su motiv i poruka ove akcije. U sklopu događanja, Domagoj Jakopović Ribafish je, u sklopu školskog programa, zamijenio ulogu s profesorom i održao predavanje na satu geografije. „Na djeci ostaje svijet, oni su kao spužve, upijaju sve informacije. Vrijeme je da ih sada naučimo ono što je bitno za planet i čovječanstvo, i koliko nam je bitno sačuvati našu Zemlju. Ovo mi je 102 predavanje u školi kada kroz zabavni segment prenosim djeci poruku da svi možemo napraviti nešto da nam planet bude čišći, kako je dobro baviti se sportom, putovati i kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Želim popraviti ovaj svijet na način da se više družimo, pričamo, komuniciramo i obratimo pozornost na druge, važnije, pametnije stvari, a ne na medije i ekrane. Rezervu nemamo, nemamo opciju B i ako samo 20% djece ne baci vrećicu od čipsa ili žvaku na pod, radimo dobro“, rekao je Ribafish. Istaknuo je zabrinjavajući podatak kako će se, ukoliko ovim tempom nastavimo bacati otpad, za 50 godina biti više plastike nego živih organizama.

Ribafish Dan planeta Zemlje

Statua za prikupljanje PET ambalaže za Dan zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja kada se jača svijest ljudi o problemima vezanim za zaštitu okoliša. Prvi put se održao 1970. godine, a danas se obilježava u više od 190 zemalja svijeta pod krovnom organizacijom Earthday.org. Glavna službena tema ovogodišnje akcije je „Investirajte u naš planet“.

Učitati još
Zatvori