Kako putovati unutar vlastita četiri zida?

Kako putovati unutar vlastita četiri zida?

@tuulavintage

@tuulavintage

Više no bilo koje drugo doba, ljeto i sezona godišnjih odmora u nama bude wanderlust, želju za putovanjem i istraživanjem novih i nepoznatih mjesta. I dok su mnogi za vrijeme godišnjeg odmora isplanirali uzbudljiva putovanja, brojne obaveze ili ograničeni budžet neke su zadržali unutar četiri zida njihovih domova. Iako ništa ne može nadomjestiti onaj osjećaj koji nas preplavljuje kad po prvi put zakoračimo na mjesto koje smo oduvijek željeli posjetiti, davno su nas naučili kako mašta može svašta.

Ako se s nostalgijom prisjećate putovanja s kojeg ste se nedavno vratili ili ste ove sezone putovanje u potpunosti preskočili, zašto ne biste dio čarolije novih mjesta i drugih kultura, uz malu pomoć mašte, stvorili unutar svoja četiri zida? Danas vas donosimo vodič za nezaboravno putovanje svijetom. Putovnicu pospremite u ladicu jer sve što trebate je probuditi svoju kreativnost. Kuhinju pretvorite u mjesto kojim vladaju okusi Indije, Mediterana ili Meksika, u kadi stvorite ugođaj jezera okruženog Alpama, kauč transformirajte u vozilo koje već vas u trenu teleportirati na drugi kraj svijeta, a spavaću sobu pretvorite u hotel s pogledom na Fontanu di Trevi ili Eiffelov toranj.

@gypsealust

@gypsealust

PUTOVANJE NA KOJE VAS VODE VAŠI OMILJENI LIKOVI

Između svojih redaka i u brzim pokretnim slikama, knjige i filmove su nas oduvijek  vodili na putovanja u neka nova i nepoznata mjesta. Svoju putnu kartu pronađite na polici s knjigama ili na popisu omiljenih filmova. Osim što će uz pomoć glavnih likova otputovati gdje god poželjeli, knjige i filmova osim putovanja kroz prostor donose i putovanje kroz vrijeme. Putujte kroz Ameriku s Jackom Kerouacom na stranicama njegove knjige On The Road ili se s Juliom Roberts u ulozi Liz Gilbert odvažite na avanturu putovanja svijetom gledajući film Eat, Pray, Love. Putnu kartu za vožnju kroz Indiju pronađite u filmu The Darjeeling Limited redatelja Wesa Andersona, a romantiku Rima pedesetih doživite kroz oči princeze Ann u filmu The Roman Holiday. Popis knjiga i filmova beskonačan je baš kao i popis destinacija na koje vas vode.

@helloemilie

@helloemilie

OKUS I ZVUK NOVOG I NEPOZNATOG

Osim filmova i knjiga, miris hrane i zvuk glazbe u vaš dom unose dio nekog drugog svijeta. Uputite se na putovanje okusa i svaki dan posvetite nekom novom mjestu. Putovanje Francuskom započnite jutarnjom kavom i kroasanom. Za ručak pripremiti poznatu juhu od luka ili quiche Lorraine, a večer završite uz čašu vina, sir i zvukove francuske šansone. Svaki novi dan prilika je za novo putovanje na vašem tanjuru, a odgovarajuća popratna playlista stvorit će novi ugođaj oko vas.

@gypsealust

@gypsealust

PLANIRAJTE SLJEDEĆE PUTOVANJE

Ako ste se nedavno tek vratili s putovanja ili ste ove godine putovanje preskočili, nikad nije prerano za planiranje sljedećeg putovanja. Napravite popis gradova u koje želite otputovati. Praznu staklenku pretvorite u kasicu u kojoj ćete štedjeti za putovanje. Zastanite kraj police s vodičima i putopisima u knjižnici i knjižari ili otkrijte travel blogove i Instagram profile i sva mjesta koja želite posjetiti zabilježiti na karti. Čak i ako je vaše sljedeće putovanje mjesecima daleko, aktivno planiranje učinit će ga stvarnijim i bližim.

@helloemilie

@helloemilie

PRISJETITE SE PROŠLIH PUTOVANJA

Otvorite prašnjavu kutiju, obiteljski album ili folder na laptopu sa slikama s prošlih putovanja. Zajedno s prijateljima ili članovima obitelji s kojima ste putovali izmijenite priče i prisjetite se najzabavnijih i najljepših trenutaka s prošlih putovanja jer ništa ne može oživjeti neki drugi svijet oko vas poput uspomena koje ste sami stvorili i koje vas za druge gradove i zemlje vežu gdje god se nalazili.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori