Znate li za Ilovik – čaroban otok cvijeća u blizini Lošinja?

Prošle godine, kada smo uslijed pandemije svi zajedno počeli intenzivnije istraživati našu obalu, čarobna mjesta duž Jadranske obale i otoka u Jadranskom moru počela su se otkrivati i nizati jedno za drugim. Imamo osjećaj da bismo vam baš svakog dana mogle pisati o nekom novom čarobnom mjestu koje nam je zapelo za oko i cijelo ljeto nam ne bi bilo dovoljno za upoznati svu ljepotu koju Hrvatska doista krije.

A danas – danas je tema Ilovik, malen i uglavnom nenaseljen otočić u blizini Lošinja, koji je zbog svog biljnog pokrova svojevremeno prozvan otokom cvijeća. Tu titulu ponosno nosi i dalje, a biljni svijet čini mediteranska vegetacija (sredozemska makija, zimzelene šume, polja i maslinici), te pravo bogatstvo skoro svog mogućeg cvijeća, kao i oleandara, palmi, eukaliptusa i još mnogo biljnog svijeta.

Kažu da se na Iloviku spojila flora i fauna iz svih dijelova otoka Lošinja, a ako posjećujete ovaj najjužniji nastanjeni otok lošinjskog otočja, ne propustite i njegovo jedino nastanjeno ribarsko mjesto – istoimeni Ilovik. Danas ondje živi oko 170 stanovnika i bave se vinogradstvom, povrtlarstvom, ribarstvom, ovčarstvom i turizmom. Dočekat će vas bez stresa i buke, a vi ćete moći uživati u pitoresknim prizorima.

Na Ilovik vrijedi svratiti i zbog pješčane plaže Paržine – smještene na jugoistočnoj strani otoka i okružene s još mnogo lijepih i pitomih uvala.

Foto: Instagram

0