Za sve koji žele otputovati i istražiti Indiju – upoznajte ‘Zlatni trokut’

Indija je zemlja bogate povijesti, prekrasnih hramova i palača koju morate posjetiti barem jednom u životu. Malo je zemalja na svijetu koje ostave tako dubok i trajan dojam na putnika kao što to čini Indija, a možda ne postoji nijedna druga zemlja koja je dom tako izraženim kontrastima. Indija preopterećuje osjetila kakofonijom zvukova, živopisnim bojama i ekstremnim kontradikcijama. Putovanje u Indiju prepuno je neočekivanog, ali jedno je sigurno: nakon te avanture nećete se vratiti kući kao ista osoba. Mnogi ostanu zapanjeni bogatstvom zemlje, njezinom ljepotom i egzotičnom arhitekturom, sposobnošću da okupira i preuzme sva osjetila intenzitetom boja, mirisa, okusa i zvukova.

‘Zlatni trokut’ odnosi se na rutu Delhi-Agra-Jaipur, a ujedno je i svojevrsni zaštitni znak indijskog podkontinenta. U nastavku upoznajte gradove Zlatnog trokuta i otkrijte zašto se trebate otisnuti na putovanje u ovu čudesnu zemlju.

New Delhi

New Delhi je čaroban i kaotičan glavni grad Indije u kojem živi 25 milijuna stanovnika. U njemu se nalazi kompleks Qutub Minar, najviši minaret na svijetu sagrađen od cigli, koji se sastoji od 72 metra visokog tornja pobjede iz 12. stoljeća i poznatog Iron Pillar, željeznog stupa očuvanog od 4. stoljeća. Jedna od glavnih atrakcija i važno religijsko mjesto je Hram Lotusa, fascinantan hram u obliku spomenutog cvijeta. Sveti hram Bangla Sahib jedan je od najvažnijih hodočasničkih lokacija u Delhiju pa ga svakako nemojte propustiti posjetiti. U New Delhiju nalazi se i predsjednička rezidencija i zgrade Parlamenta i Tajništva, a radi se o građevinama koje su zanimljiv spoj viktorijanske i arhitekture 20. stoljeća.

U starom dijelu Delhija posjetite Red Fort, crvenu utvrdu mongolskog vladara Šaha Džahana koja se nalazi na obali rijeke Yamuna i koja je gotovo 200 godina bila rezidencija vladara. Raj Ghat je memorijal ocu nacije, Mahatmi Gandhiju, a možete vidjeti grobnicu od crnog mramora u kojoj se nalaze njegovi ostaci. U ovom dijelu grada smještena je i najveća džamija u Indiji – Jama Masjid. Ovo ekstravagantno zdanje je jedno od remek djela mogulske arhitekture koju je dao izgraditi Šah Džahan, najveći graditelj Mogulske imperije, koji je izgradio i Taj Mahal i Crvenu tvrđavu, a rezultat je rada 5000 ljudi tijekom šest godina. Prošećite i tržnicom Chandani Chowk, jednom od najvećih i najstarijih tržnica u gradu. Obiđite i Mauzolej cara Humayuna – riječ je o prekrasnoj građevini od crvenog pješčenjaka i bijelog mramora.

Jaipur

Drevni kraljevski grad Jaipur poznato je indijsko turističko odredište. Poznat i kao ružičasti grad, Jaipur je glavni i najveći grad Rajasthana, a prepun je kraljevskih palača, spomenika, tvrđava i trgova. Stari dio grada sa zgradama i kućama obojanim u ružičasto ostavit će vas bez daha. Jaipur je prava metropola, a s druge strane ima taj starinski šarm. Arhitektura grada reflektira njegovu bogatu povijest, a najposjećenije su njegove palače koje odišu romantikom davno minulih vremena. Jedna od njih je Amber Fort, klasična radžastanska palača čija se ljepota skriva unutar njenih zidova s naslikanim minijaturama, dekoracijama od bjelokosti i zrcalima. Glavna atrakcija Ambera je vožnja na slonu do ulaza u utvrdu.

Otiđite i do Hawe Mahal odnosno Palače vjetrova. Taj je naziv dobila zbog fascinantne fasade koja se sastoji od 953 prozora. Hawu Mahal sagradio je maharadža Sawai Pratop Singh 1799. damama u kraljevskom dvoru da neopažene gledaju svakodnevni život na javnim ulicama. Razgledajte i maharadžinu gradsku palaču, bivšu kraljevsku rezidenciju koja je danas dijelom pretvorena u muzej. U Jaipuru se nalazi i najveća kameno-mramorna zvjezdarnica na svijetu, Jantar Mantar koja ima 17 velikih instrumenata od kojih je većina u dobrom stanju. Obiđite i gradske tržnice na kojima ćete se osjećati kao da ste lovac na blago jer nema čega nema.

Agra

Agra leži na obalama rijeke Yamune, a spominje se još u najpoznatijem indijskom epu Mahabharata. Ovdje se nalazi Taj Mahal, remek djelo i spomenik ljubavi kojeg je dao sagraditi Šah Jahan u čast svojoj voljenoj
ženi Mumtaz Mahal. Oko 20.000 radnika gradio je Taj Mahal danonoćno tijekom 22 godine. Tako je nastao san od bijelog mramora savršenih proporcija, položen u vrtu punom vodoskoka, a danas se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Agra je jedan od najvećih industrijaliziranih gradova Uttar Pradesha. Poznata je po svojim radovima u mramoru i tehnici Pietra-Dura, proizvodima od kože i mesinga, kao i tepisima. Obavezno posjetite i tvrđavu Agra Fort koju je dao sagraditi kralj Akbar i koja danas dominira središtem Agre, a ujedno predstavlja i grad u gradu. 37 kilometara zapadno od Agre nalazi se Fatehpur Sikri, grad smješten na vrhu stjenovitog grebena. Nastao je prije 4 stoljeća kada je vladar Akbar napravio prvi planirani grad u hindo–islamskom stilu. Izgrađen je od crvenog pijeska i lijepa je mješavina hindu i islamskih arhitektonskih elemenata. 

Atlas vas vodi u Indiju i Zlatni trokut. Cijena paket-aranžmana za 9 dana/7 noćenja po osobi iznosi 8.280 kn, dok je Black Friday cijena 7.850 kn. U cijenu je uključeno: prijevoz zrakoplovom, zrakoplovne pristojbe(2.190 kn), smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima 5*, usluga polupansiona, razglede i ulaznice, uslugu voditelja putovanja i lokalnog vodiča, prijevoz autobusom.

Još super Black Friday ponuda za putovanja pronađite ovdje.

Foto: Unsplash, Pexels

0