Napušteni aerodrom kod Plitvica je super ideja za jednodnevni izlet
Napušteni aerodrom kod Plitvica je super ideja za jednodnevni izlet

Napušteni aerodrom kod Plitvica je super
ideja za jednodnevni izlet

Željava, vojni aerodrom i nekadašnja baza JNA, već je godinama napuštena, zapuštena i poprilično opasna, no unatoč tome privlači brojne avanturiste koji dolaze ovdje kako bi uživo vidjeli ovaj misteriozni objekt.

Vojna baza i podzemni aerodrom Željava

Željava se nalazi podno Plješivice, na granici Hrvatske i BiH, nedaleko Plitvičkih jezera s jedne i Bihaća s druge strane. Poznat i pod kodnim imenom “Objekt 505” ili Klek, kako su zvali podzemni dio zračne luke, ovaj vojni kompleks bio je najskuplji projekt nekadašnje Jugoslavije, a gradio se punih 13 godina (gradnja je započela 1955., a završila je 1968. godine).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Matej Mrvos (@matej_mrva)

Pet poletno-sletnih staza za avione i ukupno tri kilometra dugi tuneli samo su dio ove impresivne vojne utvrde koja je konstruirana tako da može izdržati i atomsku bombu. U galerije Željave moglo je stati 120 aviona s njihovim posadama, imali su ovdje i vlastite izvore struje i vode, zalihe goriva, hrane, lijekova i svega ostalog što bi vojnicima poslužilo za mjesec dana života u izolaciji u slučaju katastrofe.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by dabac_031republic (@dabac_pustolov)

Kako aerodrom izgleda danas?

Željava se koristila i za vrijeme Domovinskog rata, sve do 1992. kada ga je JNA minirala i teško oštetila kada je aerodrom u potpunosti stavljen izvan upotrebe. Vanjski objekti su u potpunosti uništeni, a ostaci su vidljivo zarasli u žbunje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fahad Alawadhi (@e_fma)

Iako se na mnogim mjestima vide mjesta detonacija, podzemni objekt Klek miniranjima nije srušen, ali pojedini dijelovi tunela su u jako lošem stanju pa im prijeti opasnost od potpunog urušavanja. Uz to, u tunelima je dokazana onešićenost zraka radioaktivnim i ostalim otrovnim spojevima.

Unatoč svemu, u Željavu danas navraća sve više turista željnih otkrivanja ovog mjesta. Najveća atrakcija je stari Douglas C-47 kojeg ćete lako prepoznati zbog Instagrama, jer je upravo ovaj avion postao nezaobilazno mjesto za savršenu Insta fotku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristijan Čolak (@chriscolak)

Budite oprezni ukoliko odlučite posjetiti Željavu

Ukoliko se odlučite otići u Željavu, imajte na umu nekoliko stvari. Područje oko baze je minirano pa nemojte napuštati betonirane i asfaltirane površine oko samog objekta. Također, ukoliko ulazite u tunele, budite oprezni jer se na određenim mjestima nalaze veliki komadi betona koji vise sa stropa, dok na drugim mjestima postoji opasnost od urušavanja. Nemojte se začuditi ni ako naletite na policiju koja ovdje čuva granicu jer je upravo na području baze ustaljena ruta migranata.

Foto: Instagram, Kristijan Čolak (@chriscolak), Fahad Alawadhi (@e_fma)

Učitati još
Zatvori