Zdravi snackovi koje nosimo sa sobom na road trip

Napokon smo dočekali petak i bez obzira na kišu, mnogi od vas, zasigurno na umu imaju vikend koji bi najradije proveli na putovanju. Ipak je odmor na putu najbolji način za punjenje baterija i efikasan odmak od svakodnevice. U Hrvatskoj uistinu ima mnogo izuzetnih mjesta koja nisu previše udaljeni jedno od drugoga, stoga nije toliko komplicirano organizirati road trip koji će vam ispuniti vikend i učiniti vas zadovoljnima.

Upozavanje mjesta kroz koja prolazite do svog konačnog odredišta, čini se kao privlačan itinerarij za vikend putovanje. osim što ćete se dobro zabaviti i opustiti, uživat ćete u novim spoznajama i kulturi koju ćete pritom upoznati. No, sve to iziskuje mnogo energije.  Kako ne biste upali u napast grickanja nezdrave hrane i prejedanje kako biste si skratili vrijeme, donosimo pet prijedloga za zdrave snackove koje možete ponijeti sa sobom na road trip i uživati u zdravim i ukusnim zalogajima.

Energy Balls

Za dulja cestovna putovanja trebat će vam nešto što će vam dati energiju na dugoj vožnji. Mješavina proteina, ugljikohidrata i zdrave masti je razlog zašto su ove ukusne loptice sve popularnije na jelovnicima poklonika zdrave hrane. Ako tražite inspiraciju, provjerite ove ukusno zadovoljavajuće energetske kuglice koje će vas držati sitima satima.

Jabuke

Teško je pronaći hranu koja će biti svježa satima, odnosno tijekom cijelog putovanja. No, jabuke su uvijek dobra ideja. Riječ je o plodovima koji se ne lako ne oštete ili brzo sazrijevaju. Jabuke sadrže mnogo vlakana uključujući pektin, vrstu topljivih vlakana koja mogu pomoći zdravlju probavnog sustava, nešto što se često zanemaruje kada ste na putu. Kupnja vrećice dehidriranog čipsa od jabuke još je jedan način konzumiranja jabuka. Ako je moguće, samo uzmite verziju bez šećera.

Domaći kolačići

Dobro je poznato da je najslađe jesti za vrijeme road tripa. Znate li onaj osjećaj kada uđete u automobil ili autobus, a znate da imate pun ruksak hrane. Još niste ni krenuli, a već otvarate prvi snack koji ste dograbili.

Kod većine se pojavi žudnja za ugljikohidratima i šećerom, pogotovo zato što neprestano zastajete u kafićima i benzinskim postajama na kojima vas mame muffini, razna peciva i kolači. Stoga doskočite tom izazovu i kod kuće pripremite zdrave verzije kolačića, a pogotovo je brzo i jednostavno pripremiti muffine koji su toliko ukusni. Voljet će ih svi vaši suputnici. Odlučite se za one verzije od bademovog brašna, isprobajte nisko-kalorične verzije od banana bez brašna koje čine savršen putni užitak.

 

Proteinske pločice

Proteinske pločice pružit će vam polaganu, održivu energiju dok ste na putovanju. Ukoliko vam se jede nešto slatko, ovo je snack koji će vas zadovoljiti, ali je bezgrešniji od npr.mliječne čokolade. Umiješajte, na primjer, maslac od kikirikija, steviju, zobeno brašno i kakako i uživajte u zdravim i ukusnim zalogajima.

Jogurt

Bilo da ste tip za običan grčki jogurt ili ste obožavatalj skyra, jogurt je u osnovi univerzalno privlačan užitak na putu. Onaj na koji će dijetetičari ukazivati ​kao na zdravu opciju. Jogurt uvijek možete koristiti kao dodatak koji će obogatiti granule, voće ili bilo koji drugi zdravi snack i dodati svakoj kombinaciji svježinu i punoću. Ukoliko u vašu zdravu i ukusnu mješavinu ubacite i chia sjemenke, sigurni ste da imate u ruci čašicu zdravlja.  Još uvijek nisu visoke temperature, stoga, ukoliko se već ovoga vikenda odlučite na proputovanje, u torbu ubacite jogurt i osigurajte si zdravi snack baš po vašem guštu.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

0