Grčki otok Kreta ima sve što bi mogli tražiti na jednom putovanju

Grčki otok Kreta ima sve što bi mogli
tražiti na jednom putovanju

Iako je prvenstveno poznata po svojoj prebogatoj kulturnoj baštini, Grčka nudi obilje mogućnosti za idealan ljetni odmor, bilo da volite mir i tišinu, aktivan odmor pun sporta i adrenalina, ili pak ludu zabavu i ples do zore. I dok su Meryl Streep i Pierce Brosnan tamo plesali uz taktove ABBA-e i njihovog mega hita Mamma Mia, drugi su uspjeli organizirati i svoje veliko grčko vjenčanje. Koji god da je razlog kod vas posrijedi, vi krenite u Grčku – na putovanje.

Svaki grčki otok nudi skriveni kutak za ispijanje jutarnje kave uz savršenu kulisu, uživanje na suncu, kupanje u moru s više od 50 nijansi plave, odličnu kuhinju i zabavu do zore, no zašto Kreta ovog ljeta – saznajte u nastavku.

Zašto Kreta?

Ukoliko vam je aktivni godišnji odmor draži od pustog izležavanja na plaži, u tom slučaju, najveći grčki otok Kreta pravi je odabir za zadovoljavanje svih avanturističkih apetita. Grci je često nazivaju “malim kontinentom”, a s obzirom na prirodne raznolikosti koje otok pruža, lako ćete se složiti s tim nadimkom. Kanjoni i planine, brdovita unutrašnjost, zelene doline, prekrasne pješčane plaže, kristalno čisto more, boje i mirisi Mediterana u njegovom najljepšem ruhu, samo su dio scenarija koji vas očekuje na Kreti.

Ovo je ujedno prilika da upoznate svijet mitova i legendi te da vidite spilju u kojoj je prema grčkoj mitologiji rođen vrhovni bog Zeus. Unatoč tisućama turista koji svakodnevno stižu na otok, plaže nisu pretrpane, no zato nakon 22 sata, jedva da možete proći ulicama grada. U svakom slučaju, zabava je ovdje zagarantirana.

Jedan od najljepših dijelova otoka je ogroman kompleks pećina u Matali, poznat i kao “raj za hipije”. Pećine su u prošlosti Rimljani koristili kao grobnice, a onda su ih 60-tih godina otkrila djeca cvijeća. Hipiji su se tada nastanili u špiljama – jedinim besplatnim spavaonicama na otoku, no zato su uživali u “smještaju” s pogledom na tirkizno plavo more i pješčanu uvalu.

Ono što ne možete izbjeći kod posjeta Kreti je isprobavanje grčke tradicionalne kuhinje. Tzatziki, Suvlaki ili Gyros, samo su dio menija na čijem se popisu nalazi, naravno i grčka salata. Postoji velika vjerojatnost da ćete je jesti svaki dan jer će to biti najbolja grčka salata koju ste ikada kušali.

Ukoliko su vam upravo narasle zazubice, svratite petkom u jednu od Atlasovih poslovnica, provucite svoju Mastercard® ili Maestro® karticu i ostvarite dodatnih 10% popusta petkom na ljetovanje na Kreti, izravnim letom iz Zagreba, s uključenim pristojbama. Više informacija potražite na atlas.hr – u ili pozivom na besplatan info telefon 0800 87 70.

Foto: Atlas

Učitati još
Zatvori