Zašto najviše volimo Rim u proljeće?

Zašto najviše volimo Rim u proljeće?

Proljeće u Rimu zasigurno će vam osigurati neke od najljepših prizora u životu. Posjet Rimu u proljetnim mjesecima oduševit će vas i vašu obitelj toplim i blagim vremenom, cvjetanjem cvijeća, proljetnim festivalima, malim gužvama i izvrsnom hranom. Raskoš Rima je neupitna u svako doba godine, no u proljeće sva posebnost Rima intenzivnije dolazi do izražaja. Priuštite si doživljaj ovog grada uz prve zrake proljetnog sunca i stvortite fotografije koje će vas zauvijek podjećati na divne trenutke provedene u talijanskoj prijestolnici.

Toplo vrijeme

Proljeće donosi toplo i sunčano vrijeme nakon oštre i hladne zime. Ugodno i toplo vrijeme idealno je za razgledavanje grada i duge šetnje. A u Rimu se uistinu može štošta toga doživjeti i to upravo pješačenjem.  Uz blagu temperaturu i miris prvih rascvjetanih krošanja, možete uživati ​​u obrocima u restoranima s vanjskim stolovima, upiti svu raskoš vječnog grada i njegove mirise. Važno je da se obučete slojevito, navučete udobnu obuću i otisnete u pustolovinu koja je u isto vrijeme tako nježna i sladunjava, a opet toliko uzbudljiva i izazovna.

Povoljnije cijene

Proljeće je idealno vrijeme za posjet Rimu, ne samo zbog uistinu lijepog vremena, viših temperatura i predivnog okruženja. Ono što, također, ide u prilog proljetnom Rimu jest činjenica da je proljeće još uvijek predsezona kada nema mnogo posjetitelja i kada možete s lakoćom razgledavati sve što vas zanima i privlači. Također, cijene su znatno povoljnije nego tijekom ljetnih mjeseci kada je i u Rimu špica sezone. Možete pronaći povoljniji smještaj, pristupačne karte, ali i popuste na ulaznice za atrakcije.

Rascvjetani Rim

Proljeće je oduvijek bilo povezano s cvijećem, a u Rimu ga očekujte uistinu pregršt. Počevši od sredine travnja, wisterija cvjeta u mirisnim grozdovima koji vise sa stabala. Ove ljepote u boji lavande možete pronaći uz Via Margutta (u blizini Španjolskih stuba), u blizini spomenika Vittorio Emanuele na trgu Piazza Venezia, Rimskog foruma, ali i na mnogim drugim susjednim mjestima u Rimu. Naići ćete na rasvjetana stabla naranče, ružine vrtove, rascjetana stabla trešnje. Sve to čini Rim toliko fascinantnim i bajkovitim.

Rim u proljeće slavi rođendan

Svatko slavi svoj rođendan, pa zašto ne i Rim? Službeno, rođendan Rima slavi se 21. travnja prema drevnoj tradiciji, odnosno uvjerenju da je Rim utemeljen na taj datum 753. godine prije Krista od strane Romula (čiji je brat blizanac bio Rem).

U nedjelju koja je najbliža 21. travnju, stotine povijesnih renaktora održavaju povorke u povijesno autentičnim nošnjama koje predstavljaju različite epohe drevnog Rima, uključujući i Etrurce. Povijesna povorka odvija se otprilike od 10 do 16 sati.

Vatromet i svjetlosne predstave, prikaz povijesnih događaja i rekonstrukcije održane u Cirkusu Maximusu čine proslavu rođendana Rima toliko posebnom i veličanstvenom. Sve to podsjeća lokalno stanovništvo i posjetitelje na slavnu prošlost, a drevni spomenici još uvijek svjedoče o tim vremenima ovog živahnog grada.

Umjetnički festivali

Duboko ukorijenjena organizacija profesionalnih umjetnika pod nazivom “100 slikara Via Margutte” u proljeće postavlja otvorenu galeriju uz usku ulicu Via Margutte.

Sama Via Margutta je umjetnička oaza od sredine 1800-ih,  što možete vidjeti po brojnim galerijama koje obiluju u ovoj očaravajućoj ulici.

Više od 100 umjetnika prikazuju svoja raznolika umjetnička djela kojima se možete diviti i kupiti ih. Datumi održavanja posebnih umjetničkih festivala uvijek variraju od kraja ožujka do svibnja, ali ako se za vrijeme izložbe nalazite u Rimu, ne smijete ga propustiti.

Via Margutta, 51, također je poznata adresa iz  filma “Roman Holiday / Vacanze Romane” u kojem glume Audrey Hepburn i Gregory Peck. Poznati talijanski redatelj Federico Fellini također je živio u Via Margutti. Maestro je također posjećivao obližnji kafić na trgu Piazza del Popolo: Bar Canova, koji je postao povezan s voljenim redateljem. A kada ste već u Rimu, zašto ne posjetiti ovo kultno mjesto.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori