Zašto je Kotor mjesto koje obožavaju svjetski putoholičari?

Jedna od najpoznatijih crnogorskih znamenitosti je Bokokotorski zaljev, dužine više od 20 kilometara. Riječ je o najvećem jadranskom zaljevu između Crne Gore i Hrvatske i često se naziva najjužnijim europskim fjordom. No, prema najnovijim istraživanjima zaljev je zapravo ulaz koji je nastao djelomičnim potapanjem riječne doline.

Stari grad u Kotoru je poput manje verzije Dubrovnika, skriven u zabačenom kutku Bokokotorskog zaljeva, u sjeni vapnenačkih litica Lovćena. Osnovan je prije vremena Homera, a duh starine i danas je snažno prisutan.

Najbolji način da doživite stari grad je da se izgubite u njegovim uskim kamenim ulicama. Započnite svoju avanturu na Morskim vratima, nedaleko od uvale, koja je bila glavni ulaz od 1555. Ovdje ćete vidjeti većinu glavnih znamenitosti, uključujući Trg oružja, Trg brašna, Pomorski muzej i kvadratno kućište crkve sv. Luke i sv. Nikole.

Sve ove znamenitosti tek su neki od razloga zašto je Kotor toliko privlačan svjetskim putoholičarima.

Tvrđava Sv. Ivana

Penjanje na tvrđavu San Giovanni nudi apsolutno spektakularan pogled. No, osim pogleda, ono što posebno privlači putnike jest i sama tvrđava koja nudi puno uzbuđenja i zanimljivih detalja. Pješačenje možete završiti za oko sat vremena, ovisno o brzini penjanja i broju fotografija zbog kojih se zaustavljate da biste ih mogli uslikati, tako da neće potrajati cijeli dan, ali postoji velika vjerojatnost da ćete poželjeti potrošiti mnogo vremena pogled na vrhu!

Imajte na umu da ćete se jako zagrijati i da je nagib dosta strm, pa se pripremite za znojenje.

Istraživanje Starog grada

Kotorski Stari grad je divno mjesto za besciljno lutanje: njegova mala veličina znači da je u osnovi nemoguće izgubiti se. No, svaki okret oko ugla otkriva nešto lijepo i zanimljivo, pa čak i nakon punog tjedna lutanja uličicama, uvijek će se pronaći poneki novi detalj koji će vas oduševiti.

Muzej mačaka

Kotorski Muzej mačaka se usredotočuje na umjetnička djela sa središnjom temom mačke te ljubavi i naklonosti koju mačke izazivaju u ljudima. Karta za muzej je vrlo povoljna, iznosi svega jedan euro.

Ako ste ljubitelj mačaka, svakako je vrijedno posjetiti muzej i staviti ga na popis stvari koje želite vidjeti u Kotoru.

Otočne crkvice

Pola sata sjeverno od Kotora, nedaleko od grada Perasta, nalaze se dva otočića od kojih svaki ima savršeno oblikovane srednjovjekovne kapele. Sveti Juraj je otvoren samo za svećenstvo. Gospu od Škrpjela može posjetiti svatko, a do nje stiže jedan od čamaca koji plove vodom iz male luke u Perastu.

Oba su otoka nevjerojatno fotogenična i pojavljuju se u svakom članku i brošuri o Boki Kotorskoj. Gospa od Škrpjela također se ističe kao jedini umjetni otok na Jadranu. Prema lokalnoj legendi, “gradnja” je započela 1452. godine, kada su ovdje dva ribara pronašla sliku Djevice Marije na malom ražnju. Postala je tradicionalna među lokalnim ribarima kako bi nakon svakog uspješnog ribolovnog izleta stavili kamen na ražanj. To je kamenje dopunjeno značajnijim blokovima i potopljenim brodovima. Do 1722. godine bila je dovoljno velika da podupre crkvu, koja i danas stoji, u kojoj se nalazi 68 slika baroknog umjetnika Tripa Kokolje. Na otoku se nalazi i mala suvenirnica te svjetionik.

Prekrasna Modra špilja

Želite se kupati u prekrasnim plavim vodama tijekom putovanja u Kotor? Uzmite jeftin izlet brodom iz Kotora i možete!

Ne samo da je ovo veliki izgovor za uživanje u zaljevu i putovati brodom, već će vam omogućiti pristup zapanjujućem kupalištu koje ne biste mogli dodati na popis stvari koje treba obaviti u Kotoru ako ste samo istraživali pješice.

Pomorski muzej

Svojim vrhunskim položajem uz zaštićeni Bokokotorski zaljev, ne čudi da priča Kotora uključuje dugu povijest uključivanja u pomorski život.

Svi oni koji žele saznati više o povijesti pomorstva i tradicija Kotora dolaze u Pomorski muzej koji je savršeno mjesto za početak istraživanja i učenja.

Šetnja Bokokotorskim zaljevom

Bez sumnje, jedna od najboljih stvari u Kotoru, općenito, je diviti se zaljevu iz svih kuteva. Mnogi od najpopularnijih vidikovaca mogu biti od uspona do tvrđave Sveti Ivan do romantičnih šetnji tik uz more. Sve to zajedno stvara jedinstvenu priču koja oduševljava sve veći broj putnika zaljubljenih u povijest, tradiciju i romantične krajolike.

Foto: Pixabay

0