Provedite vikend u Zagrebačkoj županiji – otkrijte nataknutu prirodnu baštinu,  kušajte odlična vina i uživajte u planinarenju i biciklizmu

Provedite vikend u Zagrebačkoj županiji – otkrijte nataknutu prirodnu baštinu, kušajte odlična vina i uživajte u planinarenju i biciklizmu

TZ Zagrebačke županije

Tražite ideju za vikend izlet s obitelji ili prijateljima? Savršeni odgovor krije se mnogo bliže nego što mislite – u Zagrebačkoj županiji. S dugom povijesti i bogatom kulturalnom baštinom, biciklističkim stazama i vinskim cestama, gradovima koji će vas srdačno ugostiti i predivnim pejzažima koji će vas pratiti gdje god krenuli, zeleni zagrebački prsten mjesto je stvoreno za istraživanje, uživanje i zabavu.

Prošećite putevima plemićkih obitelji, isprobajte brojne gastronomske specijalitete i doživite pravu adrenalinsku avanturu uz paraglajding, a kao uspomenu obavezno ponesite ručno rađeni licitar. U nastavku otkrijte gradove Zagrebačke županije stvorene za istovremeno opuštene i uzbudljive vikend izlete u svako doba godine.

Zaprešić

Zaprešić i njegova okolica nude više zanimljivih turističkih sadržaja: 5 dvoraca (Lužnica, Januševec, Laduč, Gornja Bistra, Jakovlje), crkve, rezervate životinjskog i biljnog svijeta uz dobru gastronomsku ponudu i tradicionalne manifestacije. Glavna atrakcija su Novi dvori Jelačićevi, jedna od najbolje sačuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Hrvatskoj koji su udaljeni samo 20-tak kilometara od Zagreba.

TZ Zagrebačke županije

Zaprešić je i grad sporta. Uz nogomet, rukomet, košarku, kuglanje nudi se konjički sport i preponsko jahanje, paragliding, letenje zmajevima na motorni pogon, biciklizam, tenis i golf vježbalište s tri PAR 3 polja.

Sveta Nedelja

Na putu prema najpopularnijoj izletničkoj destinaciji Zagrepčana – Samoboru, možete proći najmlađim gradom u Zagrebačkoj županiji, Svetom Nedeljom. Omiljeno je to odredište brojnih posjetitelja zbog brojnih športsko-rekreativnih sadržaja i jezera (biciklističke i pješačke staze, ribolov na jezerima, vožnje kanuom, paintball). U Svetoj Nedelji se nalazi i Dvorac Erdödy u Kerestincu, renesansno – barokni kaštel koji je sagradila je grofovska obitelj Erdödy te župna crkva Presvetog Trojstva koja se nalazi središtu naselja.

TZ Zagrebačke županije

Samobor

Samobor je slikovit  gradić duge povijesti, bogatog kulturnog naslijeđa i atraktivne okolice s očuvanom starom gradskom jezgrom, a smjestio se na istočnim obroncima Samoborskog gorja, na ulazu u romantičnu dolinu potoka Gradne. Šetnja gradom počinje obilaskom stare gradske jezgre oko Trga kralja Tomislava, a u blizini se nalaze župna crkva sv. Anastazije, rijetka ranobarokna crkva u Hrvatskoj te Livadićev dvorac u kojemu je danas smješten muzej Samobor. Šetalište uz potok Gradnu vodi sve do podnožja Starog grada Samobora kojeg je davne 1268. godine dao izgraditi češki kralj Otokar.

TZ Zagrebačke županije

U Otruševcu možete posjetiti jednu od najljepših špilja sjeverozapadne Hrvatske i upoznati sve ljepote podzemnoga svijeta Grgosove špilje, a u rudniku sv. Brabara u mjestu Rude saznajte priču o mitskim stvorenjima Bergmanima, teškom rudarskom životu i tradiciji ovog područja.

Samoborska je gastronomska tradicija bogata i raznovrsna. U brojnim samoborskim objektima i gospodarstvima možete kušati tradicionalne gastronomske specijalitete: poznatu slasticu Samoborsku kremšnitu, tradicionalni samoborski aperitiv Bermet, Samoborsku salamu, muštardu i rudarsku greblicu, autohtoni kolač koji je dobio oznaku zemljopisnog porijekla i tako postao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Za uspomenu i sjećanje na ovaj županijski turistički biser pobrinuli su se samoborski obrtnici koji svojim vrijednim rukama izrađuju tradicionalne suvenire: ručno brušene, kristale, licitare ili  medenjake.

Jastrebarsko

Preko Samoborskog gorja možete krenuti prema Jastrebarskom, gradu koje je ime dobilo po jastrebarima, srednjovjekovnim uzgajivačima lovnih ptica, jastrebova i sokolova te od davnina u svom grbu ima jastreba.

TZ Zagrebačke županije

Uputite se prema Plešivičkoj vinskoj cesti gdje osim autohtonih sorti kao što su       purtugizec, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj, možete kušati i svjetski poznate sorte vina poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota.

Lokalnu tradicijsku hranu očekujte u jednom od restorana koji je nositelj standarda ‘Okusi zagrebačkoga kraja’ uz obaveznu degustaciju plešivičkog copanjeka – tradicionalnog autohtonog slanog kolača.

TZ Zagrebačke županije

U centru Jastrebarskog prošećite prekrasno uređenim perivojem dvorca Erdody, posjetite Gradski muzej i galeriju koji su smješteni su u reprezentativno preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice građenoj 1826. godine. U muzeju se čuva arheološka, kulturno-povijesna i etnografska baština jaskanskoga kraja. Možete pogledati i bačvarsku zbirku obitelji Golub koja je koncipirana kao stalan izložbeni postav u prizemlju stare kuće. Osjetite duh starih vremena i obiđite Mlinarevu Ižu,  originalnu mlinarevu kuću u kojoj je nekada živjela mlinareva obitelj. Sakralnu baštinu čine brojne crkve i kapele jaskanskoga kraja koja plijene pažnju svakom prolazniku.

Jastrebarsko je idealna destinacija za ljubitelje aktivnog turizma i prirode. Istražite svaki kutak biciklom, pješice ili zrakom jer tu se nude brojne mogućnosti: biciklističke staze i rute, planinarenje, jahanje, orijentacijsko trčanje, motocross, a za one željnih adrenalina – paraglajding s Japetića ili Plešivice.

AKTIVAN VIKEND U PRIRODI

DRUGAČIJE PLANINARSKE RUTE – ZELINSKOM GOROM

Netaknutom prirodom i uređenim šumskim putovima istražite vrh Zelinske gore, Kladeščicu koja se nalazi na istočnom dijelu Medvednice. Do Kladeščice možete pješice ili biciklom. Inače, predio Kladeščica je malo vikend naselje gdje se nalaze mnoge vikendice te prekrasni travnjaci i livade na kojoj bezbrižno možete uživati u pikniku na svježem zraku uz mnoštvo zelenila i netaknute prirode. Staza ima poučni karakter i upozorava na čuvanje prirode i okoliša. Postavljeno je deset edukativnih drvenih ploča na kojim su opisane i predstavljene biljne i životinjske vrste, ugrožene i zaštićene vrste, vrste gljiva te važnost voda poput potoka i Zelinske glave, koja je kao izvor vode uvrštena među 23 zaštićena područja Zagrebačke županije. 

TZ Zagrebačke županije

Žumberak

Istražite mozaični krajobraz Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, arheološka nalazišta u Budinjaku i Brateljima, prošećite po poučnoj Stazi kneževa, otkrijte srednjovjekovne gradove Tuščak, Stari grad Žumberak i Okić. Posjetite atraktivnu dolinu Slapnice i doživite posebnu čar koju ovom zaštićenom krajoliku daju Vranjački slap i slap Brisalo, Vranjačka spilja te Draganov mlin.

TZ Zagrebačke županije

Šume i gore isprepletene su brojnim planinarskim, pješačkim i biciklističkim stazama. Razne su mogućnosti aktivnosti – od šetnje, planinarenja, penjanja, biciklizma do zimskih sportova te jahanja i paraglidinga.

Turopolje i Pokuplje

Turopolje je kulturno-povijesna mikroregija u Središnjoj Hrvatskoj, južno od glavnog grada Zagreba. U srcu Turopolja razvio se grad Velika Gorica, okružen stoljetnim šumama, rijekama Odrom, Kupom i Savom, jezerima te pitomim Vukomeričkim goricama. Pokupski kraj uz rijeku Kupu je posebice privlačan zbog ljepote prirode te njene čistoće koja omogućava odvijanje niza aktivnosti od sportskih do gospodarskih. 

Velika Gorica sa svojom velikom mrežom pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Pokupskog, idealan je prostor za biciklizam te rekreativno uživanje obitelji s djecom. Na prostoru grada, biciklisti mogu uživati u 35 kilometara uređenih biciklističkih staza koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, ali i u smjeru prema glavnom gradu. Osim biciklizma možete uživati i u šetnji devet kilometara dugoj poučnoj stazi Šumarica.

TZ Zagrebačke županije

Foto: TZ Zagrebačke županije

Učitati još
Zatvori