Ako volite osamu i netaknutu prirodu, ove tri uvale nedaleko Zadra su pravi izbor
Ako volite osamu i netaknutu prirodu, ove tri uvale nedaleko Zadra su pravi izbor

Ako volite osamu i netaknutu prirodu, ove tri uvale nedaleko Zadra su pravi izbor

Ljeto je pred vratima, zato smo već započeli s traženjem idealnih mjesta za odmor, skrivenih uvala i najljepših plaža. Mjesto Vrsi koje se nalazi oko 20 kilometara od Zadra, može se pohvaliti divnim uvalama –  upravo smo tamo pronašli tri plažice na koje želimo ovog ljeta. Vrsi krasi prekrasna obala duga oko 34 km, bogata prirodnim plažama i uvalama pogodnim za kupanje ili jednostavno za miran odmor daleko od urbanih središta. Tri uvale, Duboka draga, Velika Rasovača i Matejina uvala nude upravo to, a na svaku stane tek nekoliko osoba pa ćete se za mjesto na njima trebati izboriti, odnosno zauzeti mjesto što ranije ujutro.

1. Duboka draga 

Duboka draga posljednjih je godina postala vrlo popularna ponajviše zbog društvenih mreža jer predstavlja još jedan mali komadić raja na našoj obali, a posebno atraktivno izgleda snimljena dronom. Do nje vodi duga makadamska cesta od mjesta Vrsi, a osamljenost, kristalno čisto more i pogled na Velebit razlozi su zašto ćete ovdje poželjeti provesti čitav dan! Ova šljunčana plaža je uvučena duboko u stijene, a na njoj se nalazi i beach bar Punat pa se ovdje možete okrijepiti i hladnim pićima za vrijeme ljetnih vrućina. Najveća je od tri navedene uvale.

2. Velika Rasovača

Velika Rasovača nema nikakvu infrastrukturu, samo predivne prizore mora i stijena. Duboko je uvučena u kopno, a račva se na dvije plažice, zbog čega gledana iz zraka oblikom podsjeća na dupinov rep. Boja mora ovdje je savršeno tirkizna, a podmorje bogato stijenama i ribom pa predstavlja raj za ronioce. Posjetiteljima nudi intimu i osjećaj izoliranosti što mnogima godi za vrijeme ljetnih gužvi na plažama. Parkiralište se nalazi 5 minuta hoda od ovih plaža pa imajte na umu da trebate obuti udobnu obuću prije spuštanja do njih. Prirodnog hlada ovdje nema, pa ako poželite ovdje provesti dan nije loše ponijeti suncobran i naravno – vodu.

3. Matejina uvala

Matejina uvala udaljena je samo 2,2 km od centra Vrsi i do nje nije zahtjevno doći (samo kratko propješačite od parkirališta udaljenog otprilike 300 metara), a pruža savršen mir. Plaža je prekrivena finim šljunkom, dok se na dnu mora nalazi još više šljunka. Ova kombinacija čini plažu idealnom za plivanje i opuštanje u kristalno čistom moru koje omogućuje uživanje u pogledu na morsko dno i brojnim ribama. Najbolje je doći i doživjeti je osobno, uživajući u miru i tišini.

Foto: Timotej Gošev (@timotej)

Učitati još
Zatvori