Kako provesti jedan idealan ljetni dan u gradu Visu?

Ako još uvijek razmišljate gdje ove godine provesti godišnji odmor, jedna od preporuka je definitivno Vis. Iako mali, ovaj otočić ima bogatu turističku ponudu i zasigurno će svatko pronaći nešto za sebe.

Zbog svog položaja, Vis je kroz povijest bio atraktivna lokacija za uspostavljanje luke. Tako je u viškom govoru, ali i tradicionalnoj hrani, jasno vidljiv utjecaj talijanskih, engleskih, francuskih, njemačkih pa čak i mađarskih naroda. Svaki od tih naroda je ostavio trag u nekom od simpatičnih mjestašaca na Visu – Grci i Sirakužani su izgradili višku luku u skrovitom zaljevu na sjeveroistoku otoka, Englezi su utvrdili brda oko uvale, viški težaci su na istočnoj strani podigli Molu bondu i Mijurovac, a hvarski pjesnici su izgradili Kut na zapadnoj strani grada.

Osim bogate povijesti, Vis nudi i atraktivnu turističku ponudu. Grad Vis u viškoj luci, Komiža na zapadnoj strani otoka, otočić Biševo i Modra špilja odmah preko, popularna plaža Stiniva na jugu – na Visu zaista svatko može pronaći nešto za sebe.

Iako smo o Visu već pisali, danas predstavljamo drugu stranu ovog šarmantnog dalmatinskog otočića i donosimo vam nekoliko prijedloga kako provesti jedan idealan ljetni dan u gradu Visu!

Restoran Pojoda

U starom dijelu grada Visa, takozvanom Kutu, u pješačkoj zoni nalazi se restoran Pojoda. Intimna terasa smještena u hladu stoljetnih stabala naranača i limuna savršena je lokacija za uživanje u brojnim ribljim specijalitetima koje restoran nudi.

Zanimljivi nazivi jela i kombinacije okusa će svakako privući vašu pažnju, a nude pravi doživljaj autohtone viške kuhinje. Restoran je otvoren cijele godine, a ukoliko vas put nanese u hladnijim mjesecima, možete uživati u pomno dekoriranom interijeru, prepunom slika koje je vlasnik osobno skupljao.

Kino Hrid

Nakon večere, uputite se prema centru grada, tik uz luku gdje se smjestilo šarmantno ljetno kino Hrid. Program kina Hrid san je svakog filmofila te od 15. lipnja do početka rujna možete uživati u filmovima protekle sezone, ali i pogledati neke od najvećih aduta nadolazećeg jesenskog repertoara.

Filmsko platno okruženo rascvjetalim oleandrima, meki jastuci na stolicama i morski povjetarac čine idealan ugođaj za opuštajuću ljetnu večer.

Concept store Vis

Na adresi Obala sv. Jurja 5, u prostoru koji je nekoć služio kao ostava za brod, danas se nalazi novootvoreni Concept Vis. Ideja vlasnice, inače turističkog vodiča, Marice Kovač je fokusirati ponudu na lokalne, unikatne i zanimljive, ručno rađene proizvode i pića, podržati malo poduzetništvo, a pritom nuditi samo najbolje proizvode koji će poboljšati kvalitetu našeg života i prezentirati Vis i Dalmaciju kako oni to i zaslužuju.

U ponudi možete birati između ručno rađene keramike (šalica za kavu (latte, macchiato, espresso), tanjura, zdjela i broševa), bračkog kamena (mužara, zdjela i posuda za nakit), 100% prirodne kozmetike (pilinga, losiona, krema za ruke i lice, ulja za tijelo, ulja za tamnjenje, tonika i sapuna), sirove hrane, začinskih soli i marmelada, originalnog nakita te uživati u selekciji najboljih, teže dostupnih hrvatskih vina, pjenušaca i ginova.

Cijeli prostor je ukrašen nizom starih fotografija otoka Visa, pokazujući njegovu slavnu povijest kao najstarijeg grada u Hrvatskoj i ponekad težak život njegovih stanovnika što često potakne i znatiželju posjetitelja na čija pitanja vlasnica s oduševljenjem odgovara. Sve proizvode iz trgovine šalju diljem svijeta, a na području grada Visa vrše i dostavu.

Poželjeli bismo im svu sreću, ali dok razgledavamo, promatramo oduševljenje kupaca i svjedočimo komplimentima koje dijele. Shvaćamo da sreća Concept Visu nije potrebna – recept za uspjeh već imaju!

Tekst: Katarina Laća

Foto: Marija Laća

2