Šarmantne kolibe kod Plitvica gdje ćete se buditi uz šum potoka

Šarmantne kolibe kod Plitvica gdje
ćete se buditi uz šum potoka

Lika i Gorski kotar ove su zime bile hit destinacije za izletnike diljem Hrvatske. Plitvička jezera, Lokve, Fužine te skijališta Platak i Čelimbaša u Mrkoplju samo su neke od destinacija koje smo obilazili u potrazi za zimskom idilom i uživanjem u snježnim radostima. Obje regije jednako su privlačne i u proljeće kada se sve zazeleni, što ih čini idealnim lokacijama za proljetne vikend izlete. Ukoliko zaista želite napuniti baterije, pobjeći od užurbane svakodnevice i uživati u prekrasnoj prirodi, ovdje ćete dobiti sve to i još mnogo više. Idealna početna točka bit će vam smještaj u jednoj od predivnih planinskih kuća ili koliba, poput ove dvije koje se nalaze u blizini NP Plitvička jezera.

Imanje nedaleko Plitvičkih jezera gdje ćete zaista uživati

Vodenica Vrelo je imanje veliko 1000 m2 s dvije drvene kućice u mjestu Vrelo Koreničko, svega 16 km udaljenog od Plitvica. Potočić i šuma kojom su kolibe okružene čini ga idealnim mjestom gdje ćete zaista uživati u prirodi i neopisivom miru, a buđenje uz šum potoka i malog slapa dodatna je posebnost lokacije. Imanje se nalazi praktički na osami obzirom da s tri strane nema naseljenih kuća, a opet nije u potpunoj divljini izolirano od civilizacije.

Voda je pitka, čista izvorska, ali izuzetno hladna – kroz cijelo doba godine ima stalnu temperaturu od 8 stupnjeva. U vrućim ljetnim mjesecima nudi istinsko osvježenje za odvažne.

Na imanju se nalaze dvije kolibe koje su građene tradicionalnom tehnikom ličke gradnje drvenih kuća na betonskim temeljima s krovištem pokrivenim šindrom. Stupovi i zidovi izvedeni su od jelovih planjki, a spojevi su rađeni tzv. njemačkim vezom – uglovni dvostruki kosi zasjeci. Najveća vrijednost ovakvog načina gradnje, uz očuvanje tradicijskih obilježja, je postizanje karateristika niskoenergetskih kuća odlične izolacije. To se itekako osjeti u surovim zimskim mjesecima kad je kuću prilično jednostavno zagrijati bez obzira na vanjske minuse, ali i u ljetnom periodu jer nema potrebe za dodatnom klimatizacijom.

Šarmantne kolibe za odmor iz snova

Veća koliba površine 72 m2 uređena je kombinacijom moderno rustikalnog stila te kompletno opremljena s ljubavlju prema detaljima. Na gornjem katu su dvije spavaće sobe, u svakoj se nalazi veliki bračni krevet i komoda za odlaganje odjeće. Prostor koji ih povezuje, a nalazi se na vrhu stepeništa, zamišljen je kao dječja igraonica sa stolićem i drvenim igračkama. U prizemlju je dnevi boravak i kuhinja s blagavaonicom odakle se izlazi na vanjsku terasu.

Kuća se grije pomoću peći na drva koja pruža nezamjenjiv ugođaj pucketanja vatre. U prizemlju je još kupaonica s tuš kabinom i perilicom rublja. Najveća atrakcija je vanjska hot tub drvena kupelj koja se zagrijava pomoću peći na drva te omogućava vruću kupku usred prirode u bilo koje doba godine.

Druga, manja koliba nekada je bila mlin površine 34 m2. Jednim dijelom nalazi se iznad vode ispod kojeg šušti pravi mali privatni slap. Na katu je spavaća soba s bračnim krevetom na osvjetljenim balvanima i pogledom na potok koji se račva na čak četiri pritoka.

U donjem dijelu je kupaonica odvojena zidom, a ostatak čini kuhinja s pećnicom, kuhalištem i frižiderom te dnevni boravak i blagavaonica sa sklopivim stolom. Mala bijela kaminska peć isijava toplinom i romantikom. Iza kuće je vruća kupelj u drvenoj bačvi za dvoje. Voda se zagrijava pomoću peći na drva pa je u pitanju kombinacija kupke i saune.

Aktivnosti koje se nalaze u blizini

Na ovoj lokaciji možete se baviti raznim aktivnostima – uživati u vožnji biciklima, otići na zip-line, na penjanje, jahanje, rafting… Osim Plitvičkih jezera, istražite Baraćeve špilje, posjetite Rastoke ili Ranč doline jelena.

Za sve dodatne informacije oko imanja Vodenica Vrelo posjetite službenu web stranicu.

Učitati još
Zatvori