INSTA(NT) TRAVEL: Zavirite u vinske podrume u obliku Hobit kućica u Mađarskoj
INSTA(NT) TRAVEL: Zavirite u vinske podrume u obliku Hobit kućica u Mađarskoj

INSTA(NT) TRAVEL: Zavirite u vinske podrume u
obliku Hobit kućica u Mađarskoj

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti. Ovoga puta idemo u Mađarsku.

Vikend izlet u Mađarsku

Mađarska je prekrasna zemlja s bogatom kulturnom baštinom i raznim turističkim atrakcijama. Kao jedan od najljepših gradova u Europi, Budimpešta se uvijek nađe na našoj listi destinacija kojima se uvijek rado vraćamo. Budući da je puna zanimljivih muzeja, znamenitosti i arhitekture koja ju čini zbilja jednim posebnim europskim gradom, mamac je za velik broj turista tijekom cijele godine.

Bogata povijest u kombinaciji s mnoštvom zanimljivih sadržaja i gastro ponuda ovaj grad čini idealnom lokacijom za sve one koji tragaju za odmorom, ali i opuštajućom šetnjom tijekom koje će otkriti mnoštvo zanimljivosti. No osim Budimpešte, isplati se istražiti i druga mađarska mjesta koja nude nezaboravno iskustvo.

Vinska regija Tokaj

Osim što je poznato po specifičnoj arhitekturi, gastronomiji, Jezeru Balaton – koje je ujedno i najveće jezero u srednjoj Europi i termama o kojima smo pisali ovdje, Mađarska ima štošta za ponuditi i ljubiteljima dobrih vina. Iako većini na sam spomen dobrih vina prvo na pamet padne Italija ili Francuska, moramo vas razuvjeriti. Naime i Mađarska ima razvijene vinske regije koje se isplati posjetiti.

Vrhunac svakog posjeta regiji Tokaj je posjet šarmantnom i fascinantnom mjestu Hercegkút i njegovim jedinstvenim vinskim podrumima. Do ovdje će vam trebati otprilike nekih 6 sati vožnje iz Zagreba, stoga se isplati isplanirati cijeli vikend.

Vinski podrumi u obliku Hobit kućica

Hercegkút je malo, mirno mjesto smješteno u vinskoj regiji Tokaj na sjeveroistoku Mađarske. Ova je regija poznata po proizvodnji nekih od najboljih slatkih vina na svijetu, uključujući Tokaji Aszú, koje se smatra jednim od najboljih slatkih vina na svijetu. Posjetitelji Hercegkúta mogu uživati u slikovitim šetnjama kroz vinograde, kušati lokalna vina i posjetiti brojne vinske podrume i kušaonice u okolici. Bajkovit pejsaž valovitih brežuljaka, vinograda i tradicionalnih vinskih podruma nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Regija Tokaj ujedno je i prva zatvorena vinska regija na svijetu registrirana 1737. godine.

Zbog njihovog specifičnog oblika i gradnje, vinske podrume još nazivaju i mađarskim ‘Hobit kućicama’. Vinski podrumi izgrađeni su u četiri reda. Karakterističan trokutasti ulaz u podrume lako je prepoznatljiv izdaleka. Ovdje su podrumi obično dvoetažni, a izgrađeni  ispod površine na dubini od 10 do 40 metara.

Podrum svjetske baštine

Koliko je posebna ova vinska regija, svjedoči i činjenica da se od 2002. regija Tokaj nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Ovaj kraj i dalje nosi jedinstvena obilježja kulturne tradicije i svjedoči o stoljećima vinogradarstva koje se ovdje razvijalo.

Ovo je samo jedna od brojnih znamenitosti koje Mađarska nudi. Bilo da vas zanima povijest, kultura ili priroda, sigurno ćete pronaći nešto što ćete zavoljeti u ovoj prekrasnoj zemlji.

Učitati još
Zatvori