Čarobne razglednice iz Papuka: Imamo popis mjesta koja valja posjetiti
Čarobne razglednice iz Papuka: Imamo popis mjesta koja valja posjetiti

Čarobne razglednice iz Papuka: Imamo popis
mjesta koja valja posjetiti

Priča o istoku Hrvatske posebna je, ali uvijek počinje toplinom i velikodušnim gostoprimstvom tamošnjih stanovnika. Što zbog povijesne pozadine i znamenitosti, što zbog gastronomskih delicija i prirode, Slavonija je idealna destinacija za vikend izlet. Gotovo nigdje drugdje nećete naći prirodna prostranstva u kojima će svatko naći prostora za nesmetan odmor, a istovremeno i mjesta okupljanja gdje uz vrhunsko vino i gastronomiju možete razmaziti svoja nepca.

Papuk
Papuk
pršut

Čarobna jesen u Slavoniji

Jesen je idealna za putovanje u bajkovitu Slavoniju. Čarobne ravnice okupane bojama jeseni sigurno će vas omamiti svojim prirodnim ljepotama. Stoga, spakirajte kofere i pravac Slavonija.

Bez obzira želite li miran ili aktivan odmor, putujete li sami, u paru, turističke atrakcije Slavonije idealan su izbor za sve koji traže bijeg od svakodnevnih gužvi, užurbanog života i stresa. Ponekad treba pomaknuti granice, odmaknuti se od standarda, pronaći nove destinacije i otkriti njihove priče.

Slavonija

Park prirode Papuk

Možda nam i je prva asocijacija na ovaj dio Hrvatske – ravnica, no u Slavoniji se može pronaći nešto i za one željen aktivnijeg odmora kao što je planinarenje. Park prirode Papuk smatra se najljepšom slavonskom planinom, a zbog mnoštva uređenih planinarskih i biciklističkih staza smatra se i poželjnu destinaciju za aktivniji odmor. Naš plan za jesenski vikend izlet ovoga je puta istraživanje planinarskih staza Papuka.

Smješten u Požeško-slavonskoj županiji, Park prirode Papuk zasigurno je jedan od najslikovitijih parkova prirode u Hrvatskoj. To je ujedno i prvi hrvatski geopark pod UNESCO-ovom zaštitom. Ovo brdsko-planinsko područje prostire se na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

Papuk je poseban iz više razloga, ali jedan od glavnih jest to da je jedan od najočuvanijih krajolika u Hrvatskoj. Unutar Parka prirode nalazi se i posebno zaštićeno područje Park-šuma Jankovac. Mnogi Jankovac smatraju najljepšim mjestom u slavonskom gorju.

Papuk
Papuk

Aktivni vikend na Papuku

Papuk je idealna destinacija za sve ljubitelje aktivnog odmora i prave gurmane. Mirjana Pjevac (@maps.of.light) otkrila nam je čarobne destinacije koje svakako valja posjetiti ako vas put ponese u Slavoniju, a jednako su lijepe u svim godišnjim dobima.

Jedan od možda najljepših pogleda na Papuk pruža se s ceste prije ulaza u selo Slatinski Drenovac iz smjera sela Balinci. Ako želite prekrasnu fotku Papuka u bilo koje godišnje doba, obavezno se provozajte ovim putem i uživajte u pogledu.

Papuk
Papuk
Papuk

Pri posjetu Papuku sigurno ćete veći dio provesti u šetnjama. S obzirom na to da je cijelo područje zaista bogato različitim planinarskim stazama koje vam omogućavaju da upoznate svaki kutak ovoga područja preporučujemo nekoliko staza kojima ćete se sigurno poželjeti vratiti. Jedna od staze koju valja posjetiti jest ona prema najvišem vrhu Papuka poznatom “kod zen klupice”, s kojega se zasigurno pruža najljepši pogled. Staza sama po sebi ima nekoliko smjerova koji vode do “klupice” te ju relativno lako možete svladati. Birajte između šetnje, planinarenja, vožnje biciklom ili trčanja.

Papuk
Papuk

Uspon do vrha Ivačka Glava također se često nađe na popisu svim penjačima te je usput s ranije spomenutom stazom. Oba vrha mogu se obići odjednom. Osim toga, za one koji ne planinare često, vrlo je dobra opcija zbog zanimljivog i laganog uspona prema Planinarskom skloništu Mališćak kod kojega možete sjesti odmoriti se i uživati u prirodi.

Papuk
Papuk
Papuk
Papuk

Park šuma Jankovac

Ako ste prvi put na Papuku, svakako nemojte zaobići Park šumu Jankovac. Prošećite poučnom stazom, kroz slapove, malene potoke i jezera. Na Jankovcu je možda najljepše zimi kada pejzaž izgleda zaista čarobno. Ako ove godine bude snijega, nemojte zaobići ovu lokaciju. Naš je savjet da pripazite na gužve i na snijeg, nemojte misliti kako će ga biti malo.

Papuk
Papuk
Papuk
Papuk
Papuk
Papuk

U petom mjesecu Papuk prekrije bijeli tepih procvale biljke medvjeđeg luka, prizor je to koji ostavlja bez teksta. Ako se nađete na Papuku u ovo doba, obavezno prošećite malo dublje u šumu i doživite prirodu na jedan drugačiji način.

U park-šumi Jankovac na raspolaganju su kućice s kuhinjom i natkrivenom sjenicom za četiri do šest osoba. Planinarski dom Jankovac nudi smještaj s doručkom, a tu je i restoran s tradicionalnim delicijama.

Papuk
Papuk
Papuk
Papuk

Adrenalinski park Duboka – zabava za cijelu obitelj

Ako ste planirali obiteljski vikend, zabaviti se možete na dva vrhunski opremljena poligona u Adrenalinskom parku Duboka. Penjanje po umjetnoj stijeni, trčanje po drvenim gljivama koje vise između drveća, prelazak preko drvenih visećih mostova, mreža, zipline i pregršt drugih izazova učinit će odmor u Slavoniji nezaboravnim.

zip line

Geo info centar

Građevina Geo info centra najnovija je lokacija koju možete posjetiti, a koja je u sklopu Parka prirode Papuk. Izložbeni prostor proteže se gotovo kroz čitavu građevinu. Postav Geo info centra oblikovan je na suvremeni način i prilagođen je posjetiteljima različitih uzrasta, stupnja predznanja i interesa.

Vođeni obilazak počinje u 3D KINO DVORANI (ODNOSNO 6D VIŠEOSJETILNOJ DVORANI). Obilazak se nastavlja kroz postav geologije, biologije i kulturno-povijesne baštine – koji su praćeni multimedijalnim sadržajima (interaktivni ekrani, virtualna stvarnost u nišama), vjernim prikazima i rekonstrukcijama te stvarnim artefaktima i dijelovima prirode. Dio posjetiteljskog centra je geo kapsula kao prostor za dječje radionice te geo bar, prostor za odmor i okrijepu te geo suvenirnica. Tako da posjet Papuku možete zaokružiti na jedan lijep način te kući otići s nezaboravnim iskustvom i uspomenom.

Foto: Mirjana Pjevac, Unsplash, Instagram (@geoinfocentar)

Učitati još
Zatvori