Morate posjetiti najfotkaniji dvorac Instagrama – Neuschwanstein


Ako koristite Instagram, vrlo vjerojatno ste već vidjeli fotografije bajkovitog dvorca Neuschwanstein. Neke od najljepših fotki prikazuju dvorac prekriven snijegom u pravoj zimskoj idili ili u punom cvatu proljeća. Ovaj dvorac je sve ono što ste zamišljali u djetinjstvu kad su vam pričali legende o vitezovima i princezama.  Stoga ne čudi da je pitoreskni brežuljak poslužio kao inspiracija za dvorac iz Disneyjeve ‘Uspavane ljepotice’, a njegova replika danas postoji i u Disneylandu. Njemački dvorac Neuschwanstein nalazi se na jugozapadu Bavarske, a sagrađen je na zahtjev kralja Ludwiga II. davne 1869. Sve što vam treba je dobra obuća, društvo i fotoaparat. U koje god doba godine se odlučili na izlet nećete pogriješiti, jer dvorac oduzima dah u svim sezonama. Ako planirate vikend bijeg iz grada, u nastavku saznajte sve o putovanju i što vas očekuje na ovoj bajkovitoj destinaciji.

Neuschwanstein dvorac iz mašte

Grandiozni njemački dvorac smjestio se na nadmorskoj visini od 900 metara, a krasi ga čak 228 prostorija. Neuschwanstein je uvjerljivo jedan od najprepoznatljivijih i najromantičnijih prizora na svijetu stoga ne čudi da se nalazi visoko na listi omiljenih turističkih destinacija. Inspiracija za gradnju preuzeta je iz njemačke romantike, a pojedini detalji ‘kopirani’ su po uzoru na neke druge njemačke dvorce, iako je u cjelini dvorac originalna građevina. Pred kraj Drugog svjetskog rata u dvorcu su pohranjene zalihe zlata. Neuschwanstein godišnje posjeti više od milijun turista,a uvršten je i na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine. Bajkoviti dvorac poslužio je kao inspiracija za brojne filmove, a neki od njih su čak i snimani na lokaciji. Pripremite fotoaparate i napunite baterije na mobitelu, jer po dolasku na vrh brežuljka pruža se divan pogled na cijelu Bavarsku koji ćete morati ovjekovječiti.

Što vas očekuje na izletu?


Krećete li na izlet iz Hrvatske do dvorca ćete najlakše stići preko Minhena. Redovne autobusne linije osigurane su iz Zagreba, ali preporučuje se rezervirati karte barem dva dana unaprijed. Autom će vam iz Zagreba trebati oko šest sati vožnje. Parkirati se možete u najbližem selu, a parking se naplaćuje. S obzirom na gužve pametno je rezervirati svoje parkirno mjesto online. Što se tiče ulaznica za dvorac, obavezno ih rezervirajte unaprijed iako se mogu kupiti i na licu mjesta. Redovi su dugački, pogotovo vikendom stoga osigurajte svoje karte na vrijeme. Posjeta dvorcu moguća je u manjim grupama i uz organiziranu pratnju, a broj ljudi je ograničen.  Po dolasku u imate nekoliko opcija za stići do Neuschwanstein dvorca. Svi oni koji vole prirodu mogu uživati u jednosatnoj šetnji do dvorca. Vožnja kočijom romantična je opcija koju će obožavati parovi, ali i djeca. Također postoji i autobus koji povezuje dvorac i selo. Fotografiranje unutrašnjosti dvorca je zabranjeno, stoga put pod noge i uvjerite se sami u čaroliju divnog dvorca Neuschwanstein.

Foto: Unsplash

 

 

0