Buckinghamska palača, Stonehenge i Edinburški dvorac: Obiđite ih danas iz udobnosti vlastitog doma

Buckinghamska palača, Stonehenge i Edinburški dvorac: Obiđite ih danas iz udobnosti vlastitog doma

Već smo se pomalo naviknuli na to da trenutno ne možemo putovati. U tome nam svakako pomaže činjenica što mnoge stvari možemo virtualno obići i na taj način barem nakratko zaboraviti da smo u karanteni i da je život kakav smo poznavali do prije mjesec dana na neko vrijeme stao. Zahvaljujući internetu možemo iz sigurnosti svog doma ‘prošetati’ brojnim svjetskim muzejima, botaničkim vrtovima i nacionalnim parkovima i razgledati mnoge turističke atrakcije neke destinacije. Danas vas zato vodimo u Veliku Britaniju. Zahvaljujući virtualnim turama, iz udobnosti vlastitog doma obiđite Buckinghamsku palaču, razgledajte Stonehenge i prošećite Edinburškim dvorcem. Doživljaj, naravno, neće biti isti kao uživo, ali dok ponovno ne postane sigurno putovati, ovo je sjajna prilika da barem virtualno razgledate najpoznatije znamenitosti Ujedinjenog Kraljevstva.

Buckinghamska palača

Buckinghamska palača je londonska rezidencija kraljice Elizabete II. i jedna od najpoznatijih londonskih turističkih atrakcija. Veći dio godine zatvorena je za javnost. U njoj se nalaze i neprocjenjiva umjetnička djela i pokućstvo, a samo mali dijelić svega možete vidjeti ako dođete na ceremoniju promjene straže (Changing of the Guard). Kraljica svake godine na ljeto posjetiteljima otvara vrata državnih soba u kojoj inače dočekuje i prima svoje goste, no s obzirom na situaciju, nije poznato hoće li se to dogoditi i ove godine. Bilo kako bilo, u palaču možete zaviriti iz vlastitog doma i to ovdje.

Stonehenge

Stonehenge je megalitska građevina u blizini grada Salisburyja u južnoj Engleskoj. Do danas nije poznato čemu točno su ovi ogromni kameni blokovi postavljeni u krug služili, ali vjerojatno je to bio obredni prostor povezan s lunarnim i solarnim kultovima, moguće i astronomski opservatorij. Stonehenge je dodan na UNESCO-ov popis Zaštićene baštine 1986. godine, a virtualno ga možete obići ovdje.

Edinburški dvorac

Škotska s više od 2000 dvoraca opravdava ‘titulu’ zemlje dvoraca. Toliko ih ima da se otprilike jedan nalazi na svakih 100 četvornih kilometara. Najpoznatiji je svakako Edinburški dvorac koji se nalazi na 80 metara visokoj vulkanskoj stijeni (Castle Rock) i dominira gradom i njegovom okolicom. Dvorac je do 1633. godine bio rezidencija škotskih kraljeva, a uz Tower of London je najposjećenija turistička atrakcija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Virtualna 360 tura daje vam mogućnost da uživate u pogledu na cijeli Edinburgh.

Tower of London

Poznat po tome što je nekada bio zatvor, mučilište, riznica, pa čak i zoološki vrt, Tower of London je sinonim za britansku povijest. Utvrđen je 1066. godine i proširio se kroz stoljeća koja su uslijedila. Na ovoj virtualnoj turi nećete ga samo obići, već ćete doznati sve zanimljivosti i priče koje se za njega vežu.

The Giant’s Causeway (Prolaz divova)

Prolaz divova, odnosno The Giant’s Causeway je područje od 40.000 spojenih bazaltnih stupova koji su nastali vulkanskom erupcijom u paleogenu na sjeveroistočnoj obali Sjeverne Irske. Ovo čudo prirode stoljećima je inspiriralo umjetnike, ali i lokalno stanovništvo koje je s koljena na koljeno prenosilo legendu o divu imena Finnu MacCoolu koji je stvorio Prolaz divova kako bi mogao skočiti u Škotsku i poraziti svog suparnika. Virtualnu turu započnite ovdje.

York Minster

York Minster je jedna od najljepših katedrala na svijetu i najveća katedrala u Sjevernoj Europi. Počasni naslov „minster“ anglosaksonska je riječ korištena za crkve pri kojima su djelovali samostani misionara. Katedrala je postupno dograđivana i posvećena 1472. godine. Njezine su dimenzije zadivljujuće, a izdvaja se veliki istočni prozor na kojemu se nalazi najveći srednjovjekovni vitraj na svijetu, veličine teniskog terena. Razgledajte ju ovdje.

St. Paul’s Cathedral

Katedrala sv. Pavla (St. Paul’s Cathedral) u Londonu najpoznatija je engleska crkva, prva katedrala Anglikanske crkve i nakon crkve sv. Petra u Rimu, najduža katedala na svijetu (141,10 metara). Ovo barokno remek-djelo Christophera Wrena, koji je njezinoj gradnji posvetio 40 godina života, veličanstvena je arhitektura koju ne smijete propustiti vidjeti kad se nađete u Londonu. U međuvremenu ju možete razgledati virtualno.

Hadrijanov zid

Hadrijanov zid je 120 kilometara dug rimski zid koji je dijelio Britanski otok na pola. Gradio se deset godina, od 122.-132. godine, za vladavine cara Hadrijana, a štitio je rimsku Englesku od napada barbara Pikta sa sjevera iz Albe (staro galsko ime za Škotsku). I sama pomisao da ga cijelog vidite i obiđete zvuči iscrpljujuće pa virtualni obilazak zvuči kao sjajna ideja.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori