Znate li da u Hrvatskoj postoje vege hoteli? U ovim oazama uživaju čak i oni koji nisu vegetarijanci
Znate li da u Hrvatskoj postoje vege hoteli? U ovim oazama uživaju čak i oni koji nisu vegetarijanci

Znate li da u Hrvatskoj postoje vege hoteli? U ovim oazama uživaju čak i oni koji nisu vegetarijanci

Zdrav način života i održivost prate nas na svim sferama. Veganska i ekološka ponuda sve je traženija, kako u ugostiteljstvu tako i u turističkom smještaju. Ako ste vegan ili vegetarijanac, sigurno ste se već susretali s limitiranom i manjom ponudom u hotelima duž naše obale, ali i svugdje po svijetu. Dobra vijest za sve ljubitelje vege menija i održivog poslovanja je da se proteklih godina otvorilo nekoliko hotela koji se baziraju isključivo na vegetarijanskom ili veganskom meniju, s ekološkim i održivim poslovanjem.

Kako bi ponudili nešto novo i drugačije, na našoj obali nalaze se dva isključivo veganska i vegetarijanska hotela.

vege hoteli

Hotel Balatura, Tribalj

Nedaleko Crikvenice smjestilo se hotelsko naselje u kojem ćete, i ako niste vegetarijanci, zavoljeti takvu prehranu. Cijeli koncept je osmišljen kako bi se oživjelo maleno selo u zaleđu i pružio mali mirni raj za opuštanje. Predivne stare kamene kućice nude posebno iskustvo i povezivanje s prirodom. Namirnice se nabavljaju u samoj vinodolskoj dolini, a svo povrće je organsko, održivo i svježe. Poseban doživljaj je i kombinacija tradicionalnih jela, na vege način. Cijeli hotel je pun ekoloških i bio detalja. Sve sobe nazvane su po biljkama – lavanda, pelin, maslina, lovor… I sve te biljke rastu u obližnjim vrtovima.

Hotel Korinjak, Iž

Na predivnom otoku Ižu postoji mali spiritualni raj za sve vegetarijance, vegane i one koji uživaju u takvoj prehrani. U vegetarijanskom hotelu i kampu, osim vegetarijanske prehran, koja se tu već godinama poslužuje, redovito se održavaju razni seminari i programi koji posjetiteljima pružaju poseban doživljaj i duhovni odmor. Mala oaza mira s pogledom na more nudi vam niz vegetarijanskih, veganskih i gluten free opcija. Meniji su bazirani na mediteranskoj kuhinji, a za popodnevno opuštanje možete popiti čajeve pripremljene od nekoliko vrsta samoniklog bilja s otoka.

Sve veća ponuda po Europi

Svaka ponuda ima svog kupca, a potražnja za vege opcijama je proteklih godina znatno veća. Diljem Europe možete pronaći vege i ekološke opcije za sebe u kojima ćete uživati, a uz sami smještaj imati mnoštvo dodatnog sadržaja. Tako u susjednoj Italiji možete odsjesti na obiteljskim farmama, a u austrijskim alpama na vege odmoru na samom vrhu planine.

Foto: Instagram (@hotel_balatura)

Učitati još
Zatvori