Skrivene uvale na padinama Dingača u kojima ćete sresti samo lokalce i rijetke turiste
Skrivene uvale na padinama Dingača u kojima ćete sresti samo lokalce i rijetke turiste

Skrivene uvale na padinama Dingača u kojima ćete sresti samo lokalce i rijetke turiste

Dingač je regija na daleko poznata po vrhunskom vinu, strmim padinama i velikom broju sunčanih sati. Pelješac je prepun skrivenih mjesta koji odaju duh nekog starog Mediterana. Male uvalice, kamene kućice, stara sela, sve to skriva ovaj poluotok i vješto ih čuva od komercijalizacije. Nekada se iz Potomja do mora išlo na mazgi, preko brda i provodilo se cijelo ljeto na moru. S tunelom izgrađenim prije gotovo pola stoljeća, sve je lakše. Ipak, tri uvale skrivene duboko u pelješkom krajoliku uspjele su sačuvati svoju izvornost i ostati rezervirane samo za domaće i rijetke turiste.

Potočine

Kada prođete kroz stari tunel, zastat ćete na samom kraju. Predivni pogled na otvoreno more nikog ne ostavlja ravnodušnim i osvaja na prvu. Uskom cestom i nekoliko serpentina prema moru, dolazite u Potočine, skrivenu uvalu i omiljeno ljetno kupalište stanovnika obližnjeg Potomja.

Mala je ovo oaza u kojoj ćete se vratiti u vrijeme, osjetiti miris borova dok ležite na stijenama i upiti svaku zraku sunca. U Potočinama nikada nema gužve, čak ni usred ljeta. Nema ni parkinga, tek negdje uz cestu. Stalnih stanovnika nema, nije nikada zapravo ni bilo kada su sve kućice u selu nekad bile radničke i ribarske kućice koje su dana preuređene u kuće za odmor. S obzirom na to da je cesta do dole poprilično loša, tek se oni najustrajniji spuste do ove uvale, i oni domaći, ali oni već znaju kako je to pravi mali raj kojeg čuvaju i ne pričaju nikome o njemu, a oni koji jednom dođu, stalno se vraćaju.

Uvala u Potočinama je zapravo stjenovita luka i pristanište na barke na kojem možete pronaći svoje mjesto. Par metara sa strane možete se mirno smjestiti na stijene i biti sigurni da vas nitko neće gnjaviti. More je u cijelom Dingaču prilično duboko, a kada je vjetrovito, valovi znaju biti visoki po nekoliko metara.

Borak

S istočne strane Dingača Borak je u posljednjih nekoliko godina postao pravo malo turističko naselje, iako još uvijek s manje gužve od ostatka poluotoka. Dvije prekrasne plaže, jedna šljunčana, jedna stjenovita osvojit će vas čistim i tirkiznim morem. Popodnevni odmor u hladu borova dat će vam pravi smisao dalmatinske fjake i pomalo načina života. Ono čemu težite cijelu godinu, ovdje se tako lako ostvaruje.

Osim predivnih plaža pogodnih za sve uzraste, u Borku je dodatna ponuda prilično dobra. Domaća hrana i vrhunsko vino odlika su ovog kraja. U samom mjestu nalaze se dva restorana u kojima ćete probati uglavnom riblje specijalitete ili školjke i uživati uz čašu Dingača nakon dugog dana. Ako ste na plaži ili pak samo dođete na večeru u ovu malu skrivenu luku, pokušajte uhvatiti zalazak sunca. Zalasci su predivni, a mjestom možete u miru šetati i navečer.

Zaškoj

Ako su vam prve dvije uvale nisu dovoljno mirne, u Zaškoju ćete gotovo sigurno biti sami. Stari ribarski bunkeri, skriveni iza kamenog otočića prava su mala oaza za one željne mira i opuštanja. More je kristalno čisto, a plaža je ista kao u Potočinama, kombinacija stijena i stare ribarske luke. Ribarski bunkeri vraćaju vas u prošlost i odaju dojam da je na ovom mjestu vrijeme stalo, a na vama je samo da se opustite i udahnete punim plućima.

Cijelo područje Dingača je idealno za ronjenje, zato i nekoliko ronilačkih klubova u okolici dolazi baš tu kako bi istraživali podmorje. Škarpine, jastozi, fratri, samo su neke od životinjskog svijeta koje ćete sresti u Dingaču. Nedaleko od Zaškoja, još u antici se srušila grčka galija, tako da se tamo i dan dana mogu vidjeti neke od starih amfora.

Čar ovakvih mjesta je baš u toj skrovitosti, u tome što se na njima kupaju i uživaju uglavnom ljudi koji su tu odrasli. Tu skrovitost naravno treba i poštovati, uživati u njima, upiti pozitivnu energiju koju daju, ali i ostaviti onako izvorno kakve uvale i trebaju biti, skrivene i autentične.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori