Upoznajte magičnu Amalfi obalu kroz priču Nevene Rendeli Vejzović

Upoznajte magičnu Amalfi obalu kroz
priču Nevene Rendeli Vejzović

@nevenarendeli

Putovanja su čarobni trenuci naše svakodnevice koji nam uvijek pomognu da se iznova radujemo, istražujemo i probudimo u sebi u isto vrijeme i dijete i avanturista. Neke destinacije to čine bolje od drugih i s tolikom se lakoćom uvuku pod kožu da im se poželimo vratiti prvom prilikom.

Jedna od takvih destinacija, zasigurno je Amalfi obala, smještena u romantičarskom okruženju susjedne Italije. Gotovo da nema čovjeka kojemu prva asocijacija na romantično putovanje nije Amalfi, pogotovo sa svojim draguljem i najvećim adutom – Positanom.

Sličnog je mišljenja bila i Nevena Rendeli Vejzović te je za bajkovito, proljetne putovanje s obitelji, odabrala upravo obalu Amalfi. Uz svu magiju ovog šarenog mjesta, iskustvo koje ovdje doživite, kako ističe Nevena, neprocjenjivo je. Stoga se Amalfi u sekundi popeo na sam vrh Nevenine ljestvice omiljenih destinacija iz cijelog svijeta, a zbog čega ovo mjesto toplo preporučuje svakome, donosimo u nastavku.

@nevenarendeli

1. Kakav je dojam na tebe ostavila Amalfi obala?

Amalfi oblaa je baš onakav kakav se može vidjeti na slikama; šaren, brdovit, južnjački i ono što me posebno iznenadilo divna obala s čistim morem.

2. Što je posebno u Amalfiju i po čemu se razlikuje od bilo kojeg drugog lokaliteta na kojemu si do sada bila?

Već sam dugo željela posjetiti Amalfi obalu i Napulj, djelomično zbog Elene Ferrante I njezinih “Genijalnih prijateljica” a djelomično i zbog predivnih instagramskih fotki s te lokacije. Za jug Italije dosta je sve uredno i čisto (osim Napulja), a otoci (Capri i Ischia) predivni. Nije toliko različito od naše obale i zapravo me jako podsjeća na hrvatski jug, ali sve je puno sofisticiranije i prilagođeno turistima, od trgovina poznatih brendova do restorana i klubova. Cijela obala je poznata po tim gradovima na liticama i raznobojnim fasadama.

@nevenarendeli

3. Što si očekivala, a što dobila od ovog putovanja, odnosno je li Amalfi ispunio očekivanja?

U potpunosti pa i više. Uistinu sve izgleda kao na fotografijama, a svaki kut je raj za Instagram. Iznenadile su me cijene jer je sve uistinu jako skupo ali s obzirom na popularnost destinacije nije ni čudno.

4. Kako žive lokalci u Amalfiju? Kakva im je kultura, navike, običaji…

Zanimljivo nisam vidjela puno lokalaca. Šalim se, ali dojma sam da su gradovi na Amalfi obali toliko turistički da lokalno stavnovništvo zapravo tamo i ne živi. Demantirala me jedna prodavačica do našeg hotela koja je rekla da oni žive gore iznad tih gradića, a da je ovo sve uz more u principu prilagođeno turizmu.


@nevenarendeli

5. Kakva je hrana u Amalfiju? Što bi izdvojila kao jelo i/ili piće koje se jednostavno ne smije propustiti?

Hrana je savršena. Najbolja talijanska kuhinja može se jesti baš tamo. To je kraj u kojemu limuni rastu na cesti pa je najpoznatiji Limoncelo baš od tamo. Pasta sorrentina ili spaghetti vongole su također specijalitet. Salata Caprese s Caprija, a Capri je poznat po miomirisima pa su i najpoznatiji suvenir s Caprija, parfemi Carthusia koji dočaravaju taj miris i kad se vratite kući.


@nevenarendeli

6. Postoji li neka anegdota s putovanja zbog čega ćeš zauvijek pamtiti ovo mjesto?

Kad putuješ s djetetom onda je svaki dan anegdota. Ali nikad neću zaboraviti promet na jugu Italije. Dakle, uopće ne razumijem kako uspjevaju izbjeći sudare, ceste su toliko uske, a mimoilaziš se stalno s autobusima. Zato je najbolje prijevozno sredstvo – brod.

@nevenarendeli

7. Što se obavezno mora vidjeti i doživjeti u Amalfiju?

Mi smo posjetili Positano i tamo odsjeli, jer je meni Positano najljepši gradić na obali. Brodom smo išli na izlet na Capri koji je predivan i do grada Amalfi koji je isto zanimljiv.

Autom smo išli u brda u Ravello iz kojeg se pruža divan pogled na cijelu obalu i po povratku smo popili cappuccino u Sorrentu. Kad ste na Amalfi obali morate popiti limoncello, kupiti ručno rađene sandale kod lokalnih postolara, i razgledati vile u Ravellu. Obavezno se fotografirati s Positanom u pozadini. I ako je dovoljno toplo okupati se na stijenama oko Caprija.

@nevenarendeli

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori