Tri skivena priobalna mjesta u Italiji koja oduzimaju dah

Osim što je Italija poznata po vrhunskoj kuhinji, šarmantnim Vespama, savršenom modnom ukusu i vatrenom temperamentu Talijana, ipak je njezin pitoreskni krajolik, adut broj jedan zbog kojega se milijuni turista iz godine u godinu slijevaju u talijanske gradove i sela.

Pet sela koja čine Cinque Terre – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore – sve je to dio UNESCO-ve svjetske baštine, cijenjene zbog svoje jedinstvene ljepote, povijesti i kulture.

No, Cinque Terre nisu jedino mjesto koje vrijedi posjetiti kada imate na umu ljetni odmor u Italiji. Postoji mnogo drugih talijanskih primorskih gradova koji sjaje jednako vedro pod mediteranskim suncem. Mjesta kao što je Atrani, sa svojim prepoznatljivim prolazima do plaža i Santa Cesarea Terme, spa grad koji je omiljen među svjetskim putnicima.

Pronašli smo primorska talijanska mjesta koja su šarmantna i lijepa pa već sada započnite planirati svoj ljetni bijeg.

Polignano a Mare

Svojom oštrom obalom, bogatom poviješću i stoljetnim stablima maslina, ovaj se talijanski kraj uspoređuje s drugim poznatim talijanskim hotspotom (obala Amalfija) kao idealno mjesto za odmor.

Na južnoj obali Italije, na peti poznate čizme, topla klima i plodno tlo predstavljaju pravi mali raj. Agrarna prošlost u kombinaciji s gostoljubivim stanovnicima koji Polignanu daju izrazito rustikalni šarm, da ne spominjemo jednostavnu kuhinju i organska vina što je okosnica hotelske ponude u regiji.

Procida

Procida je najmanji otok u Napuljskom zaljevu i unatoč tome što se nalazi na samo 40 minuta hoda od Napulja, ovdje nisu gužve kao što je slučaj na susjednim otocima – Capri i Ischia. Procida, čini se, želi zadržati svoju tajnu za sebe, iako je popularna kod stanovnika Napulja koji traže ljetni bijeg iz kaotičnog grada.

Maleni otočić ima samo 4 km2 pa možete uživati u šetnji do crnih pješčanih plaža koje okružuju otok i koje su gotovo prazne tijekom tjedna, možete upoznati i vijugave uske ulice u središtu, a visoke zidine skrivaju kockaste kuće i bujne vrtove.

Ulice su ovdje oživljene ružičastom bugenvilijom i mirisnim bijelim jasminom, njihov miris će vas pratiti u šetnjama. Limuni su stisnuti u svaki raspoloživi prostor.

Sperlonga

Latinski naziv za Sperlonga znači „špilja“, a stoljećima je špilja bila glavno obilježje ovog mjesta na obali Thrreanskog mora između Terracine i Gaete. No, nakon odvodnje Pontinskih močvara i izgradnje obalne ceste, Sperlonga je postala moderno turističko mjesto, gdje mnoge rimske obitelji imaju ljetnu rezidenciju.

Glavna atrakcija u Sperlongi je bez sumnje plaža. Izazovni parkirališni uvjeti i strma jednosmjerna kružna cesta oko grada pomažu da se masa skloni, ali ljeti prekrasne plaže prepune su ležaljki i suncobrana. Ipak, uvijek možete pronaći mjesto za igranje odbojke na pijesku, izgraditi pješčani dvorac ili unajmiti pedalinu. Od rujna do lipnja možete se lijepo prošetati uz more ili ponijeti štap za ribolov i vidjeti možete li uloviti ribu s plaže.

Foto: Pixabay

0