Razgovarali smo s Katarinom Moškatelo, autoricom prvog hrvatskog travel podcasta

Razgovarali smo s Katarinom Moškatelo, autoricom prvog hrvatskog travel podcasta

2020. godina donosi neke nove trendove, kako na društvenim mrežama tako i u općenitoj komunikaciji, a tu ne zaostaje ni Hrvatska koja je zahvaljujući Katarini Moškatelo dobila svoj prvi travel podcast KiloMetri, jedini podcast takve tematike na Balkanu. Ova svestrana Hvaranka sa zagrebačkom adresom posljednjih 13 godina radi u medijima, radijska je voditeljica, voice over artist, turistički vodič, strastveni putnik i kreativac prije svega. Zanimalo nas je kako je došla na ideju da počne raditi travel podcast pa smo je kontaktirali da nam ispriča sve o tome, a usput smo iskoristili priliku i za razgovor, a o čemu drugome nego o – putovanjima. Što nam je sve Katarina ispričala, pročitajte u nastavku.

Kako si došla na ideju da počneš raditi travel podcast?

Ideja o zanimljivim gostima i nepresušnim temama živi u mojoj glavi nekih 8-9 godina kada sam počela slušati strane podcaste, dok sam radila na splitskom radiju, ali sam tada bila svjesna da naše tržište nije još za to još spremno. Posljednje 2-3 godine sam full spremna na točno ovu temu, koncept, goste koji su mi u glavi već posloženi, no tu je bio radio koji me okupirao, pa sam se prebacila u freelance svijet gdje je raspored hektičan, neplanska snimanja, moderiranja, gluma zadnje 4 godine, coaching koji radim… Treba vremena dok se organiziraš kad radiš stvari predano plus lack of time što bi se reklo, za jedan ovako cool, ali zahtjevan hobi. No, evo nas, konačno – prvi travel podcast! Posebno veseli što to nije radio nitko do sada na ovim prostorima.

Kad se rodila tvoja ljubav prema putovanjima?

Čim sam osvijestila da živim na otoku (čit. divota i izolacija) i jedini način da s njega odem je trajekt koji vozi 3 puta u danu, dakle ne možeš gdje želiš u 9, ili 13, ili 21h… Posebno ne usred zime, nema one spontanosti kad ti samo ‘dođe’ da odeš u npr. kino ili kazalište. Da se razumijemo, Hvar obožavam, ali izolaciju i bilo kakve vrste ograničenja teško podnosim. Ja sam skitnica u duši i predani istraživač. Fakat imam osjećaj da je ta ljubav oduvijek u meni, bilo dok sam kao klinka uvijek negdje zujala, kad god bi se ponudila neka cheap opcija, ali ipak sam najviše KiloMetara napravila kao vodič raznih turističkih grupa u posljednjih 15 godina. Sad to stižem sve manje pa će ovo biti dostojna kompenzacija – ako ne stižem toliko putovati, daj da barem namirim dušu sa zanimljivim pričama nekih interesantnih individua.

Što te najviše inspirira na putovanjima?

Uh. Detaljist sam i esteta… ljudi, povijest, kultura, arhitektura, interijeri, streetart, pa opet ljudi… Volim zabiti nos u svaki tanjur i zaviriti u svaki restoran, ali generalno, uvijek i iznova u svemu što radim su mi ključni ljudi. Njihove životne priče, njihovi pogledi, držanje…

Možeš li izdvojiti najdražu destinaciju na kojoj si bila? I postoji li neka destinacija koju još nisi posjetila, a imaš veliku želju?

Najdražu ne mogu izdvojiti, to je sigurno. Svaka čast onima koji mogu. Ne znam, svaki trenutak u životu koji proživimo je za sebe i poseban i potpuno neponovljiv. Jednako volim jesti bun cha u Hanoiu i kolač u Parizu, a svaki odlazak u Prag ili Barcelonu mi je drugačiji. Voljela bih imati malo više vremena za Aziju, cca godinu, dvije pa da se malo prebacim tamo, osjetim tu svakodnevicu, baš me zanima kako bi to izgledalo!

Po čemu se razlikuju tvoja putovanja kad ideš u ulozi vodiča i kad ideš privatno?

Po svemu! Za početak, kad si solo, možeš gdje te volja u svakom trenu, a kad si s grupom, imaš možda 2 sata u danu slobodno, treba odraditi sve što je u programu, ispoštovati svačije želje, balansirati između tri strane, putnika, agencije i vozača, biti turbo odgovoran, suosjećajan, vječno odmoran i nasmijan i još par sitnih detalja. Zapravo, tek sad dok pišem kužim koliko je to nekad zahtjevno i koliko me dobrog naučilo i za što me sve istreniralo u 15 godina. Hvala za ovo pitanje!

Jesi li ikad bila na solo putovanju?

Ne, ali u planu mi je, uskoro! Baš želim i nadam se već ove godine. Frka me samo da mi se ne svidi previše hahaha.

Sezonu podcasta otvorila si s Ribafishem, a možeš li nam otkriti koga još sve planiraš ugostiti?

Daaaa! Sretna sam k’o malo dijete! Jeste gledali? Sviđa vam se? Yes, Riba je probio led. Čeka vas zbilja raznoliko društvo, neki su svjetski putnici, ali ih nema na društvenim mrežama, drugi su pak u posve drugim pričama i nisu travel blogeri, ali su obišli zanimljive destinacije, specifične su individue i imaju što reći na tu temu. Tako da, subscribe na YouTube kanal, na IG i Facebook i sve ćete doznati na vrijeme! I hvala vam za svaki share, fakat se krenulo od nule i to puno, puno znači, kao i svaki feedback na sam sadržaj. Uživajte u KiloMetrima!

Prvu epizodu podcasta možete pogledati ovdje, a nove epizode vas čekaju svaka dva tjedna.

Foto: Duje Miliša, Screenshot

Učitati još
Zatvori