Top 5 savjeta za bezbrižno putovanje

Top 5 savjeta za bezbrižno putovanje

A post shared by Lucine Ayanian (@lucine_a) on

Ljeto je vrijeme kada putovanje postaje nezaobilazna aktivnost. Čak i kada se radi o vikend bijegu s prijateljicama. Bez obzira odlazite li na put poslovno ili privatno, problem s pakiranjem i doza nervoze uvijek su prisutni. Uglavnom završimo s prenatrpanim koferom kojeg jedva nosimo, a pola odjeće ionako ne iskoristimo.

Dakle, što onda razlikuje iskusnog putnika od početnika? Funkcionalno planiranje zvuči kao dobra prevencija neočekivanih iznenađenja. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za ugodno i bezbrižno putovanje sa stilom.

Dobar plan je dobar početak

A post shared by Emaan Home (@emaanhome) on

Dobri stari rokovnik ili pak notes u mobitelu neka vam bude početna točka planiranja odmora. Kratki spisak pri ruci rasteretit će vas i ništa vam neće promaknuti baš zato što je sve na jednom mjestu. Odlučite li se za sve popularniji staycation koji u prijevodu znači provesti godišnji u vlastitom gradu ili okolici, planiranja će biti manje, a pritom ćete i uštedjeti. Klikom na link donosimo vam par ideja kako ga provesti.

Kofer ili putna torba?

Zlatno pravilo je da nosite ono što zaista trebate. To ne znači cijeli ormar i kupaonski ormarić. Minimalizirajte svoju prtljagu tako što ćete unaprijed barem otprilike spariti odjevne kombinacije i rezervne varijante. Okviran plan trebao bi imati i popis atrakcija koje želite vidjeti, cool restorana u kojima želite probati lokalne delicije ili pak dućana za kupnju suvenira i šoping. Svakako provjerite radno vrijeme, neke destinacije imaju dvokratno ili skraćeno vrijeme čak i u ljetnoj sezoni.

Sigurnost i praktičnost ponesite u džepu

Prije svega, na putu je bitna fleksibilnost i praktičnost. Nitko ne planira gubitak dokumenata ili zdravstvene tegobe stoga provjerite datume isteka putovnice, kartica, recepata za lijekove i slično. U torbi je pametno sa sobom ponijeti kopije istih kako bi se u slučaju gubitka lakše osigurali. Ako nosite fotoaparat zadnje što želite je ostati bez baterije na kameri i mobitelu, uglavnom istovremeno. Na tržištu su dostupne nosivi powerbankovi za punjenje koje osim praktičnosti krasi i dizajn. Svakako ne zaboravite uplatiti putno osiguranje i neka vam prva pomoć i nužni lijekovi uvijek budu pri ruci.

Pametni telefon neka brine umjesto vas

O valutama i mijenjanju novca dobro je razmisliti prije puta. Raspitajte se o kupoprodajnim tečajevima te uvijek sa sobom imajte dovoljno gotovine u posebnom pretincu. Izbjegavajte putovanje vikendom ako možete. Time ćete si uštedjeti stres i nervozu u dugim redovima i kolonama, a vrijeme na samoj destinaciji ćete kvalitetnije iskoristiti. Kako bi vaš put bio ležerniji, na raspolaganju su vam brojne aplikacije za pametne telefone. Vrlo praktična je TripCase aplikacija, koja vam upisivanje svih detalja i plana puta, te bolje snalaženje na destinaciji s opcijom Remember This Place.

Sjetite se zašto ste ovdje

Putovanje je avantura. Uspomene koje ponesemo iz svakog mjesta koje posjetimo nemaju materijalnu vrijednost. Uz malo truda i dobar plan, odmor o kojem će se dugo pričati može početi. Oslobodite se treme i razgovarajte s lokalcima. Naučite nekoliko riječi na njihovom jeziku i pitajte ih za savjete ili upute, time ćete se upoznati s lokalnom kulturom i povezati s ljudima. Kako kaže poslovica: When in Rome do as the Romans do. Doslovan prijevod bio bi da se pokušate ponašati kao domaćini. Naposljetku, sjetite se zašto putujete i ne zaboravite se odmoriti.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori