Italija ima šarene kućice na vodi, zavirite na otoke Murano i Burano

Italija ima šarene kućice na vodi,
zavirite na otoke Murano i Burano

A post shared by Dace (@dace_lu) on

Italija je zemlja puna skrivenih ljepota. Osim uobičajenih velikih metropola poput Milana, Rima, Firence i Venecije mnogo je otočića i skrivenih naselja koji se izgube u moru sadržaja. Posjet Veneciji zasigurno se pamti po divnim lukoviti mostićima koji pletu mrežu po cijelom gradu. Uski gradski vodeni kanali, skrivaju mnogo tajni i priča, a vožnja brodićem romantiku podiže na novu razinu. No, posjet Veneciji nije potpun bez obilaska Murana i Burana u Venecijskoj laguni. Zaljev je bogat mjestima koje vrijedi posjetiti, a sve ih veže bogata prošlost i nezaobilazni isprepleteni mostovi. Ploveći vodenim prilazom već iz daljine uočit ćete neopisivu ljepotu ovih otoka, udaljenih svega 11-ak kilometara jedan od drugog.

A post shared by Blessed Mary (@b_marykim) on

Kamere svjetskih fotografa zabilježile su neke od najljepših kadrova Murana i Burana. Italija je zemlja svjetski poznatih slikara što ne čudi s obzirom na ljepote koje ju krase. Slikovitost i živopisnost kućica u nizu najbolje je doživjeti, malo je riječi kojima se mogu opisati. One su ujedno i čest motiv talijanskih razglednica s ovog područja. Prema starim legendama ribari su slikali kuće šarenim bojama kako bi ih s udaljenosti mogli vidjeti za vrijeme ribolova. Murano je poznat po proizvodnji stakla, a za Burano se veže vrhunska talijanska gastronomija i prekrasna čipka. Zanimljiva građevina Burana je toranj sa zvonikom u luci koji se nakosio u stranu. Naime cijeli otočić već stoljećima se ljulja što ćete i osjetiti pri prvim koracima na tlu.

Italija kroz priču iz romana

Marina Fiorato je spisateljica rođena u Manchesteru, porijeklom iz Venecije. Italija je postala zbivanje  ljubavne priče iz romana ”Puhač stakla s Murana”. Knjiga prati paralelno dvije priče, jednu iz prošlosti u davnom 17-om stoljeću, a druga je smještena u sadašnjosti. Ljubavni zaplet u realnom vremenu odvija se između Nore, između Engleskinje rođene u Veneciji i mladog venecijskog policajca. Dok se radnja iz 17-og stoljeća detaljno bavi opisivanjem nastanka stakla na Muranu u 17. stoljeću i venecijansko društvo tog vremena. Venecija je prednjačila u kvaliteti i proizvodnji stakla, a tajnu izrade strogo su čuvali. Kako bi sakrili tajnu od drugih europskih zemalja sele proizvodnju na otok Murano s kojega staklarima odlazak nije dozvoljen bez posebnog dopuštenja.  Ovaj roman je nezaobilazno ljetno štivo koje će vam dočarati povijest otoka i umjetnost izrade stakla.

Staklarske priče s otoka Murano

Italija se može pohvaliti i najstarijom tvornicom proizvodnje stakla koja i dan danas radi punom parom. Radi se o Pauly & C. – Compagnia Venezia Murano, osnovanoj davne 1866 godine. Danas osim stakla izrađuju lustere, namještaj, nakit, ogledala i još puno toga. Svoju kvalitetu i visoki standard drže iz prošlosti jer se jedino u Muranu proizvodilo kristalno staklo, te finese poput stakla sa zlatnim nitima,  višebojna stakla, te brojne imitacije dragog kamenja za nakit koje se danas mogu kupiti i u Venecijanskim suvenirnicama, obratite pozornost na certifikat izvornosti.

Po najljepšu čipku i gastro uživanje otplovite do Burana

Šarene kućice u nizu krase izlozi u kojima se tradicionalno pokazuje najfinija čipka i stakleni radovi od Muranskog stakla. Otok Burano zovu još i otokom čipke, po kojoj je stekao svjetsku pažnju.  Posebna je po filigranskoj izrada kojom se tradicionalno s koljena na koljeno bave generacije žena. Baš kao i svaki ručni rad, mnogo je sati i strpljivog rada uloženo u svaki komad pa i cijene pojedinih komada variraju. Nakon šetnje uličicama, zaboravite da ste turist te uz fini talijanski espresso na glavnom trgu Galuppi  provedite poslijepodne u društvu lokalaca  slušajući priče na melodičnom talijanskom jeziku.

Najpoznatiji specijalitet je juha u kojoj je riža kuhana uz ribu glavoča, tipičnu za venecijanski zaljev. Najtraženiji restorančići su takozvane ”tratorije”, tamo ćete naći najbolje domaće delicije. Otok Burano ima i svoje poznate kolače: Bussola i Esse. Suhi kolačići koji sjajno prijaju uz kavu nakon jela neodoljivo podsjećaju okusom i oblikom na naše vanilin roščiće. Vrhunske pizzerije i slastičarnice kao zaštitni znak talijanske gastronomije nalaze se na svakom koraku pa nećete pogriješiti u odabiru.

Šarena arhitektura kućica na vodi

A post shared by Sara (@saramomani92) on

Najšarenija kuća otoka Burano je ”La Casa di Bepi Sua”. Giuseppe Toselli oslikao ju je duginim bojama s motivima različitih geometrijskih oblika. Radio je kao domar u kinu, a u slobodno vrijeme prodavao je šarene bombone u celofanu na Trgu Galuppi. Tako je u omotima bombončića otkrio inspiraciju i strast prema žarkim bojama. Gotovo svaka kuća ima i maleni balkončić koji je obavezno okićen lončanicama sa šarenim cvijećem što cijeloj priči daje još više bolje i radosti.  Zanimljivo je da gradske vlasti određuju kako će pročelje kuće biti obojeno, a bez dopuštenja nije dozvoljeno mijenjati boju.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori