Syros – idilični grčki otok o kojem se šuška među travel blogerima

Iako nije toliko poznat i razvikan poput Mykonosa ili Santorinija, Syros u posljednje vrijeme osvaja sve simpatije travel blogera. Svatko tko je barem jednom posjetio ovo mjesto slaže se kako je ovaj otok toliko čaroban. Baš iz tog razloga nemoguće ga je posjetiti samo jednom. On vas svojim toplim šarmom zaljubljuje u svaki djelić otoka i suprilno vas nagovara da se opet vratite po još savršenstva kojim zrači ovo mjesto.

Syros je smješten na 78 nautičkih milja od Atene i pravi je biser Egejskog mora. I ono što je najvažnije, sada je više nego ikad spreman postati sljedeće „it“ mjesto koje treba posjetiti u Grčkoj.

Kratka povijest magičnog Syrosa

Otok jse prostire na samo 84 četvornih kilometara i na njemu živi oko 20 000 ljudi (najveća populacija od svih Kikladskih otoka), ali i dalje ovdje vlada prava seoska idila.

Syros ima zanimljivu i raznoliku povijest. Otok je čak spomenut u Homerovoj “Odiseji” kao Syrie.

Nekada je bio jedan od najvažnijih trgovačkih luka u cijeloj Grčkoj i djelovao je kao portal Turskoj i Egiptu. Za to je vrijeme otok bio vrlo napredan. Još uvijek se mogu vidjeti dokazi o impresivnoj neoklasicističkoj arhitekturi gradske vijećnice, jedne od najvećih u cijeloj Grčkoj.

Srednjovjekovno naselje Ano Syros, smješteno na najvišem brdu iznad luke, u čijem je vrhunu, u trenutku nepromijenjeno, vijenčeno je crkvom sv. Jurja, katoličkom katedralom. Čitav grad je prizor zbog svoje arhitekture egejskog mora s uskim cestama, niskim kućama i bezbroj koraka.

Planinski sjeverni dio Sirosa nazvan je „Apano Meria“, dok ravnice južnog dijela ugošćuju većinu naselja, sela i plaža na otoku. Slikovit i spokojan, Apano Meria idealan je za istraživanje: njegovi putevi i staze možda su malo i udaljeni, ali oni vode znatiželjne istraživače do neokrnjenih, teško dostupnih plaža otoka kroz zapanjujući stjenovit krajolik prepun pećina i malih mostova. Suprotno tome, južni dio otoka idealan je za vožnju: njegove asfaltirane ceste povezuju sela jedno s drugim kao i Hermoupolis. Njegova naselja odlikuje se dobro razvijenom turističkom infrastrukturom s hotelima modernih sadržaja i plažama koje nude sve pogodnosti.

Plaže u koje se svi zaljubljuju na prvi pogled

Nijedan posjet ovom grčkom otoku ne bi bio potpun bez vremena provedenog na plaži. Syros ima nekoliko nevjerojatnih plaža, a pošto još nije toliko turistički razvikan kao neka druga mjesta u Grčkoj, nisu uopće prepune! Uokvirene su famoznim građevinama, bojama koje inspiriraju i savršeno se uklapaju u fotografije, a more je tako toplo i čisto, zrak natopljen citrusnim notama da je nemoguće odlijepiti se od Syrosa.

Bez obzira želite li sudjelovati u vodenim sportovima kao što su surfanje ili ronjenje, sunčati se, kupati se u raskošnim vodama ili provesti neko vrijeme jedući i pijući u kafiću odmah na moru, ovdje ima za svakoga ponešto. Tu su se smjestile i neke prostrane obiteljske plaže. Top plaže uključuju plaže Galissas, plažu Agathopes i plažu Delfni. Ako provodite puno vremena na otoku, čak možete svaki dan posjetiti novu plažu i prepustiti se istraživanju.

S jedne strane, Syros je tipičan grčki otok s obzirom na to da ima puno mogućnosti za upijanje sunca, uživanje u noćnom životu i isprobavanje ukusne grčke hrane. Međutim, ovdje ima i puno drugih stvari koje će vam otvoriti posve nove, neočekivane vidike.

Inspirativni lokalci koji će vas oduševiti neposrednošću

Na otok su itekako dobrodošli stranci. Syros je otok novih dolazaka od prvih dana Mlečana, do raznih dolazaka iz Male Azije. A zato što turizam ovdje nije toliko razijen, svatko će pozdravljati strance i dobrodušno im se smiješiti. Način i stavovi više nalikuju grčkim otocima šezdesetih nego popularnim današnjim otocima.

Mir i spokoj

Syros je radni otok, s malim lučkim gradom, Ermoupoli. Izvan grada zemlja se obrađuje i najviše se uzgaja grožđe, masline, smokve, zemlja je bogata povrtnjacima i pašnjacima za koze, ovce i krave.

Plaže Syrosa su čiste, tihe i slobodne za korištenje. Lokalci su ponosni na svoj otok. S jakim zajedničkim duhom rade na očuvanju netaknutog , otokaslobodnog od komercijalnog razvoja.

Svi putevi, ulice i plaže uvijek tihi i mirni, hrana je bogatog okusa, obroci obilni i zdravi, s puno svježeg povrća, aromatičnog sira i mesa koje se topi u ustima. Mačke krase ulice, lijeno drijemajući na kamenim stepenicama, a miris cvijeća i maslinovog ulja u trenu će vas opustiti i učiniti da se osjećate opušteno. Stoga je ovaj otok izvrstan izbor ako želite odmor koji jamči harmoniju i spajanje sa samim sobom i divnom prirodom, bez buke, zagađenja i komercijalnog pretjerivanja u svemu.

Foto: Profimedia.hr, Unsplash, Pixabay

0