Vodimo vas u Ston, jedan od naših najljepših gradića koji čuvaju stoljetne zidine
Vodimo vas u Ston, jedan od naših najljepših gradića koji čuvaju stoljetne zidine

Vodimo vas u Ston, jedan od naših najljepših gradića koji čuvaju stoljetne zidine

Podno zidina koje već stoljećima budno čuvaju solanu, nalazi se jedan od najljepših gradića naše obale. Ston svake godine privlači brojne turiste da istraže njegove kamene ulice, najstariju europsku solanu i fascinantne zidine. Ovaj mali pelješki raj najljepši je u kasno ljeto, kada gužva prođe i kada na moru možete istražiti sve što nudi.

Ston

Najstarija solana u Europi

Još u 14. stoljeću kada je Dubrovnik kupio Ston, solana počinje s radom. Sol je Dubrovačkoj Republici u to doba donosila najviše prihoda, gotovo 16 tisuća dukata godišnje, zbog čega su nešto kasnije i sagradili velebne zidine kao zaštitu solane. Solana izgled i način proizvodnje do dan danas nije promijenila. Sunce, more, vjetar, slani bazeni iz vremena Dubrovačke Republike i mukotrpan rad još uvijek su osnova najstarije europske solane. Solanom možete prošetati i upoznati se s načinom rada i njenim značajem za cijeli ovaj kraj, a ako se nađete ovdje u kolovozu, možete pomoći i u berbi soli koja se i dalje odvija ručno, s lopatama i starim vagonima. U Stonskoj solani se godišnje proizvede oko 2 tisuće tona soli, a ona je izvanredne i ekološke kvalitete. Nakon razgleda možete i kupiti sol ili cvijet soli kao uspomenu u svakom obroku koji skuhate kod kuće. Godišnje se u solani proizvede oko 2000 tona soli.

Ston

Velebne zidine s predivnim pogledom

Kako bi se sačuvala iznimno važna solana, Dubrovačka je Republika sagradila zidine oko Stona za obranu od bilo kakvih napada. Stonske zidine, u to su doba bile najveći fortifikacijsko-urbanistički pothvat ondašnje Europe. Zidine su pojačane sa 40-ak kula i 5 tvrđava, najjača Bartolomija prozvana prema svecu zaštitniku oružja na najvišem vrhu. Pet i pol kilometara duge zidine čine Ston grad s najdužim zidinama u Europi. Prema starim dubrovačkim kronikama, gradnja Velikog zida trajala je 18 mjeseci i stajala je čak 12 tisuća dukata. Nakon pada Republike, zidine su izgubile svoj vojni značaj, a zanimljivo je da se dio zidina u 19. stoljeću i ruši u sklopu priprema za dolazak cara Franje Josipa. Brojni potresi i ratovi na ovom području oštetili su zidine, ali u posljednjih 20 godina, veliki dio zida i objekata je obnovljen.

Ston

Zidinama možete prošetati, a možete posjetiti i tvrđavu Veliki kaštio koja je također obnovljena, i razgledati najveću i najvažniju obrambenu tvrđavu fortifikacijskog sklopa Stona i Malog Stona. Ston i stonske zidine posljednjih godina sjaje novim sjajem, cijeli grad se obnavlja kako bi mu se vratila slava iz Dubrovačke Republike.

ston

Malostonske kamenice

Ljubitelji školjaka u Stonu će doći na svoje. Nekoliko kilometara od Stona, uz more se nalazi Mali Ston, dom najboljih kamenica, ako pitate domaće i na svijetu. Gastronomska ponuda je bogata, a jelovnicima dominiraju školjke. U Malostonskom zaljevu kamenice se uzgajaju još od doba Rimljana, a prvi pisani dokumenti svjedoče da se u ovom kraju školjkarstvom bavilo još u 17. stoljeću. Ugostitelji su posljednjih godina podigli razinu gastronomije sa školjkama na viši nivo, ali svi će se složiti da se malostonska kamenica jede na jedan jedini način – sirova s nekoliko kapi limunovog soka.

ston

Vrhunska vina

Ne bi izlet na Pelješac bio potpun bez vina i Plavca Malog. Par kilometara od Stona, starom cestom prema Orebiću nalaze se Ponikve, regija nadaleko poznata po vinima. Ponikovski vinari generacijama se bave vinarstvom, dominantno se naravno uzgaja Plavac Mali. Ovdje možete probati neka od najboljih peljeških vina poznata po dugom odležavanju. Neke od vinarija koje u Ponikvama obavezno trebate posjetiti su Vinarija Miloš, Vinarija Vukas, Vinarija Rozić, Vinarija Marlais, Vinarija Andrović… Nešto dalje, u Putnikovićima, nalazi se i Muzej vinogradarstva i vinarstva gdje ćete se upoznati s bogatom tradicijom ovog kraja.

Mjesto gdje vrijeme staje

Ston je još puno toga. Knežev dvor i biskupska palača, katedrala, Minčeta, Placa, sve je to ostalo iz bogatog nasljeđa Dubrovačke Republike. Grad je i građen po uzoru na Dubrovnik, pa kad prošetate uskim kamenim ulicama lako ćete pronaći skrivene kutke, prolaze i mjesta za odmor na klupici. Ston je mjesto u kojem vrijeme na tren staje, tako da stanite, uživajte u trenutku i upoznajte se s bogatom poviješću ovog malog obrambenog grada u kojem i danas odiše duh stare Republike.

ston

Foto: iStock, Unsplash

Učitati još
Zatvori