Kako izgledaju pripreme za putovanje u ‘novom normalnom’?

Ako ovaj tekst čitate u svojem uredu, izgledno je da je poluprazan. Vrijeme godišnjih odmora i službeno je počelo i čini se da su destinacije, ljetne avanture i cijene smještaja jedine teme o kojima se razgovara. Ovogodišnju smo sezonu ljetnih godišnjih odmora iz razumljivih razloga dočekali s malo više žara nego inače. Nakon gotovo dvije godine neizvjesnosti i restrikcija, napokon možemo koliko-toliko opušteno putovati.

Premda je zahvaljujući cjepivu situacija s pandemijom nemjerljivo bolja nego što je bila u ovo vrijeme prošle godine, ne bismo se još smjeli u potpunosti opustiti. Pandemija još traje te i dalje predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik i utječe na način na koji se pripremamo za putovanja.

Što treba znati prije putovanja u inozemstvo?

Posljednjih se dana puno govorilo i pisalo o covid-potvrdama ili, kako ih se još kolokvijalno naziva, covid-putovnicama. Ako u sljedećih nekoliko mjeseci planirate putovati u inozemstvo, bilo bi dobro da se o njima informirate. Jer – trebat će vam.

EU digitalna covid-potvrda omogućit će vam ulazak i izlazak iz zemlje, bez potrebe za samoizolacijom nakon povratka. Izdaje ju Ministarstvo zdravstva, a možete je zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama HZJZ-a.

Svoju potvrdu možete dobiti ako ste cijepljeni protiv bolesti covid-19, i to cjepivom koje je odobrila Europska komisija, te ako ste preboljeli covid-19 (u tom slučaju možete ju dobiti 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa), a ako se još niste cijepili i niste preboljeli koronu, svoju potvrdu morat ćete ishoditi na temelju negativnog PCR ili brzog antigenskog testa.

Kao što joj ime sugerira, EU digitalna covid-potvrda omogućit će vam putovanje zemljama Europske unije, ali i u većini drugih zemalja dopuštenje za ulazak dobit ćete na sličan način. Tako, primjerice, opisane uvjete za ulazak u zemlju propisuje i britanski NHS.

Serološki test je važan ako planirate ljetna druženja

No, i ako ne planirate putovati izvan zemlje tijekom ljetnih praznika, nego se samo želite napokon dokopati vama najdražeg dijela Jadrana, nije naodmet obaviti nekoliko pripremih koraka kako biste mogli uživati u bezbrižnom odmoru. Za putovanje Hrvatskom ne trebaju vam, na sreću, nikakve potvrde, ali bi zato bilo dobro kada biste provjerili razinu svojeg imuniteta i otpornosti na bolest uzrokovanu koronavirusom.

Nakon što se cijepite ili ju prebolite, vaše tijelo razvija antitijela koja mu pomažu da se othrva eventualnoj novoj infekciji. Razina antitijela koje tijelo razvije s vremenom opada, a time se smanjuje i sposobnost organizma da odbije napad virusa. Serološki test otkrit će vam razinu antitijela u organizmu i reći imate li još stečeni imunitet.

Test je koristan za pojedince koji su se cijepili ili preboljeli virus, ali posebno je važan ako ne pripadate ni u jednu od navedenih skupina. Naime, postoji mogućnost da ste preboljeli covid-19 bez simptoma ili da ste jednostavno bili u doticaju s virusom. U tom slučaju mogli biste imati razvijeni imunitet, što je vrlo korisna informacija ako planirate ljetna druženja.

Besplatno serološko testiranje možete dobiti ugovorite li Dopunsko zdravstveno osiguranje u Croatia osiguranju do 31. srpnja. Uz brojne druge pogodnosti Croatia Dopunskog, svoj besplatan serološki test možete obaviti brzo i jednostavno diljem Hrvatske, u Croatia Poliklinikama ili drugim suradnim ustanovama Croatia osiguranja.

Sve informacije saznajte na linku.

Foto: Unsplash, Pexels

0