Što morate znati prije nego što otputujete u Grčku?

Što morate znati prije nego što
otputujete u Grčku?

@aspynovard

Zemlja antike, drevne civilizacije koja je utjecala na cjelokupni zapadni svijet i zemlja mediteranskog šarma, nepokolebljive snage i vedrine, zasigurno je mjesto koje će vas privući, makar iz znatiželje. S obzirom na sve zanimljivosti koji čine Grčku toliko posebnom, razumljiv je interes tolikog broja turista koji iz sezone u sezonu istražuju ovu zemlju i dive se njenoj kulturi, ali i raskošnoj prirodi otkrivajući uvale, maslinike i gotovo magične prostore Grčke.

@lucyinthesskyy

Sofisticirana arhitektura, skultpure, vijugave cestice, nestvarno plavo more, bijeli gradovi i miris mediteranskih začina, svakoga uvuku u živopisni svijet jedinstvene Grčke. Od turistički vrlo popularnih gradova i otoka, poput Atene ili Santorinija do onih ušuškanih, skrivenih i pitoresknih sela, baš svaki djelić ove zemlje ostavlja poseban dojam i nudi pregršt priča koje iznova nadahnjuju.

No, prije nego što odlučite otputovati u ovu meditaransku ljepoticu, uvijek je dobro znati nekoliko korisnih informacija kako bi put bio što ugodniji i sadržajniji.

Ne pokušavajte vidjeti previše otoka i mjesta

Iako je popis lokaliteta koji biste željeli posjetiti, zasigurno grandiozan, pametnije je odabrati tek nekoliko od njih kako biste ih mogli doživjeti u svoj punini i na pravi način. Uživajte u svakoj regiji i opustite se jer ipak je u tome poanta odmora. Ne organizirajte izlete svaki drugi dan da biste vidjeli što više grčkih otoka i lokacija. Dajte svakom otoku vrijeme koje je potrebno da ga uistinu zavolite.

@vassia_kostara

Posjetite mjesta smještena i u unutrašnjosti Grčke

Osim posjeta poznatim otocima, bilo bi dobro da posjetite i poneko mjeto na kopnu. Ovo je najbolja prilika za upoznavanje tradicionalne Grčke, ali i za otkrivanje nekih od najvažnijih drevnih mjesta u Grčkoj.

Internetska konekcija

Internet je u Grčkoj prilično jednostavan. Ako imate prijenosno računalo, možete se povezati na nekoliko besplatnih WiFi mjesta na mnogim trgovima ili trgovačkim centrima u Grčkoj. Osim toga, možete kupiti prepaid internetsku karticu na kiosku koja uključuje i dostupnu telefonsku liniju koju možete koristiti za modemsku vezu. Imajte na umu da mnogi hoteli nude i internet priključak, i naravno, možete otići u neki od brojnih internet cafea koje ćete naći u cijeloj zemlji i na svim većim otocima.

Budite oprezni pri vožnji

Mediteranski temperament je evidentan i kada je u pitanju ponašanje u prometu. Grci voze poprilično agresivno, osobito u Ateni. Ako planirate iznajmiti automobil, uvijek budite oprezni. Izvan grada, međutim, situacija je malo bolja, ali budite pažljivi. Motocikli neće ostati iza vas dok voze i imaju tendenciju da voze cik-cak, dok vas drugi vozači prestižu na lijevoj ili desnoj strani. Stoga budite oprezni i pokušajte se suzdržati od vožnje u glavnom gradu Grčke, ali na otocima i drugdje je već malo opuštenije.

Taxi

Cijene taxija u Grčkoj su prilično jeftine, osim vožnje u zračnoj luci. Ali u gradu možete pronaći taksije gotovo svugdje. Vozač vas može prvo pitati za odredište prije nego odluči hoće li mu to odgovarati ili ne. Iako je to neuobičajeno drugdje, u Grčkoj je uobičajeno. Isto tako, nemojte se iznenaditi ako vozač pokupi druge ljude dok ste u taxiju. Ako se to dogodi, imajte na umu da nećete dijeliti cijenu s njima.

Ljubaznost

Grci vole turiste i ponosni su što ih mogu ugostiti, ali se naljute kada ih turisti smetaju. Postavljajte pitanja lijepo i ne uzrokujte probleme. Na primjer, ako stvarate buku jer ste pijani, Grci će vjerojatno pozvati policiju. Mještani očekuju od turista da budu pristojni.

Neverbalna komunikacija

Vrlo česta gesta koju ćete sigurno vidjeti u Grčkoj je moutza: ispružena ruka s otvorenih pet prstiju. To je vrlo nepristojna gesta koja pokazuje neodobravanje i često se koristi od strane vozača. Nemojte to činiti, Grci će to smatrati vrlo uvredljivim.

@lucyinthesskyy

Sigurnost

Iako je stopa kriminala u porastu posljednjih godina, Grčka je i dalje vrlo sigurna zemlja. Ne može se uspoređivati s drugim europskim zemljama ili SAD-om, gdje postoje geta i bande. Osim nekih četvrti u Ateni, kao što je Omonoia, gdje bi bilo poželjno ne hodati sam noću, cijela zemlja je sigurna. Zločin u manjim gradovima i selima gotovo da i ne postoji.

@lucyinthesskyy

Konzumiranje vode

Pijte puno vode ako idete u Atenu usred ljeta. Važno je uvijek sa sobom imati bočicu s vodom jer temperature mogu biti vrlo visoke i na taj ćete način izbjeći dehidraciju.

@lucyinthesskyy

Shopping sati

Shopping sati u Grčkoj variraju. Uobičajeno vrijeme za shopping je: ponedjeljak, srijeda i subota od 9 do 15 sati te utorak, četvrtak i petak od 9 do 14 sati i od 18 do 21 sat. Grčki vlasnici dućana kao i Španjolci njeguju siestu u podne, što za neke može biti nezgodno, ali ipak je to lijepa tradicija. Veliki trgovački centri u Ateni i drugim velikim gradovima stalno su otvoreni do večeri radnim danom i do poslijepodneva subotom, a nedjeljom su zatvoreni. Suvenirnice na otocima obično su otvorene cijeli dan, svaki dan.

@vassia_kostara

Uvijek imajte sa sobom gotovinu

Za razliku od drugih europskih zemalja, Grčka preferira gotovinu pa se pobrinite da imate dovoljno novca sa sobom. Ako ne, možete pronaći bankomate, osobito u središtu velikih gradova, iako to može biti problem na manje poznatim otocima gdje mnogi restorani i ustanove ne prihvaćaju kreditne kartice. Međutim, ne očajavajte, jer se kreditne kartice prihvaćaju u većini velikih trgovina (supermarketi, trgovački centri, restorani na prometnim mjestima). Ali pokušajte uvijek imati gotovinu sa sobom; za svaki slučaj i kada ste u nedoumici, uvijek pitajte prije nego što platite.

@corinanika

Cigarete

Procjenjuje se da oko 50 posto Grka puši, što može biti vrlo neugodno za nepušače. Iako je uvedena zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, još uvijek je vrlo uobičajeno ulaziti u kafić ili restoran u kojem ljudi puše, iako je mnogo novih mjesta uvelo zabranu. No, kada je u pitanju pušenje na otvorenom, ne može se mnogo učiniti.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels


Učitati još
Zatvori