Ovaj grad u Norveškoj savršena je destinacija za idiličan zimski odmor

Ovaj grad u Norveškoj savršena je
destinacija za idiličan zimski odmor

@svendsania

Ima nešto posebno u zimskim putovanjima. Gradove i mjestašca koji izgledaju kao da su ispali iz bajke stvarno vrijedi posjetiti jer ćete baš na takvim mjestima moći uživati u idiličnom zimskom ambijentu. Čak i ako niste veliki ljubitelj zime, na takvim mjestima nećete ostati ravnodušni. A neka su mjesta jednostavno stvorena za zimski odmor. Jedno od njih je i norveški grad Stavanger koji se zimi pretvori u čarobno mjesto iz bajke.

Stavanger je četvrti grad po veličini u Norveškoj u kojem živi oko 200 tisuća stanovnika. Nalazi se na jugozapadnom dijelu te skandinavske zemlje, u pokrajini Rogaland. Poznat je kao glavni naftni grad Norveške, koji je doživio procvat nakon što su 1969. pronađeni izvori nafte u Sjevernom moru.

Idilično mjesto na jugozapadu Norveške

Posebno idilično izgleda Stari Stavanger koji se sastoji od 173 drvene kuće s prijelaza 18. stoljeća. Radi se većinom o malenim, bijelim kućicama, a grad je primio čak nekoliko nagrada za svoje napore u očuvanju tog dijela gradske povijesti koje se smatraju kulturnom baštinom i time su zaštićene. Ovaj dio grada sa svojim uskim uličicama i bijelim kućicama stvarno izgleda kao mjesto iz bajke, a u božićno vrijeme, kad je sve okićeno, čarolija se dodatno pojačava. Još kad padne snijeg, stvarno izgleda kao pravi ‘winter woderland’.

@bent.inge.ask

Iako je danas većina kuća obojena u bijelo, vjeruje se da su u ono vrijeme najvjerojatnije bile bojane žutom ili crvenom bojom jer je bijela boja tada bila vrlo skupa. Danas je Stari Stavanger popularno stambeno područje, a većina kuća je u privatnom vlasništu. Ovdje se nalaze i mnoge galerije i dućančići, norveški muzej konzerviranja te Pomorski muzej Stavanger koji predstavlja lokalnu povijest brodarstva, trgovine i gradnje brodova. Naime, brodogradnja i brodarstvo također su bili od velikog značaja za gospodarski rast grada, koji je danas jedan od najvažnijih pomorskih gradova u zemlji.

@bent.inge.ask

U gradu ne nedostaje kulturnih zbivanja, a radi se o jednom od najpoznatijih mjesta na svijetu prema količini ulične umjetnosti. Pročelja mnogih zgrada tako krase grafiti i crteži. Stavanger je početna točka mnogim posjetiteljima, a regija Rogaland nudi neiscrpan izvor atrakcija poput vožnje brodom kroz fjordove, uživanje na dugačkim pješčanim plažama, ribolov u plodnim vodama u okolici Stavangera ili planinarenje na Preikestolen.

@jillei

Zbog naglog razvoja, u samoj općini živi i veliki broj useljenika, koji čine 11,3% stanovništva. U gradu je i vrlo mali stupanj nezaposlenosti, manji od 2%, a grad se smatra jednim od najskupljih na svijetu. Stavanger je grad s najblažom klimom u Norveškoj pa, iako ćete uživati u zimskom ugođaju, ne morate brinuti da ćete se smrzavati.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori