Domaći fotograf čije su fotke Hrvatske nestvarno lijepe

Hrvatska je puna prirodnih, kulturnih i raznih drugih ljepota koje često zanemarujemo pa je sada idealna prilika da mjesece pred nama iskoristimo za istraživanje svega onoga što, kako bi se reklo, imamo pred nosom.

Ljeto je stiglo, a visoke temperature ne daju nam razmišljati ni o čemu drugome osim o odlasku na godišnji odmor koji ćemo provesti na nekoj od predivnih lokacija na Jadranu. A ako vam se godišnji još uvijek čini daleko, dovoljno je otvoriti Instagram i zastati na profilu poput @simon_cerulean i odmah ćete se virtualno teleportirati na neka od najljepših mjesta u Hrvatskoj.

Iza spomenutog profila stoji Šime Modrić, hrvatski fotograf kojemu je priroda konstantna inspiracija. Njegov je profil prepun divnih fotografija prirodnih ljepota Hrvatske koje Šime posjećuje u slobodno vrijeme ili pored kojih prolazi između poslova. Posebno se ističu fotografije Dugog otoka, koji Šime često posjećuje, kao i razne fotografije koje Šime snima iz zraka, a koje će vas očarati svojom ljepotom.

O fotografiji, ljubavi prema prirodi i prekrasnim lokacijama kojima Hrvatska obiluje razgovarali smo sa Šimom, u čije ćete se fotke zaljubiti na prvi pogled.

  • Koliko dugo se bavite fotografijom? Kako je tekao vaš profesionalni put?

Za fotografiju sam se počeo zanimati jos početkom 2000-ih kao student filmske akademije u Beču. Tamo sam studirao filmsku režiju u klasi kod proslavljenog austrijskog redatelja Michaela Hanekea. Povratkom u Hrvatsku počinjem se intenzivnije baviti fotografijom i ubrzo otkrivam kako u fotografskim vodama plivam puno slobodnije i nalazim više zadovoljstva budući je fotografija neposrednija i za razliku od filma ne zahtjeva toliko puno planiranja pa put od ideje do realizacije traje puno kraće. Kao fotograf također znam da imam potpunu autorsku slobodu jer sve ovisi isključivo o mojim vlastitim vizijama i sposobnostima. Filmskim žargonom rečeno, kao fotograf sam gotovo uvijek sam svoj scenarist, producent, snimatelj i montažer, a to je za razliku od filmske režije, gdje put od početne ideje do gotovog filma najčešće traje mjesecima, a često i godinama, za mene proizvelo zaista oslobađajući učinak. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 丂丨爪乇 爪ㄖᗪ尺丨匚 (@simon_cerulean) on

  • U čemu pronalazite inspiraciju? Sudeći po vašem Instagram profilu, da se zaključiti da najviše uživate u fotografiranju prirode.

Priroda mi je konstantna inspiracija jer vjerujem da je čovjekova veza s prirodom neraskidiva i svaki aspekt ljudskog djelovanja zasigurno ima nekakvu poveznicu s prirodom. Iz prirode proizlaze i svi ideali ljepote što je lako vidljivo u svim granama umjetnosti. Na svom Instagram profilu objavljujem fotografije mjesta koja posjećujem u slobodno vrijeme ili pored kojih prolazim između poslova. Travel i landscape fotografija je nešto što radim iz osobnog zadovoljstva i ljubavi prema prirodi koja je u našoj zemlji posebno očaravajuća i gdje god da čovjek krene u Hrvatskoj, može naići na iskonsku ljepotu netaknute prirode. Posebno volim stići na lokaciju u vrijeme kada znam da su dobre šanse da ću biti jedini koji je tamo, što mi pruža jedno meditativno iskustvo i dozvoljava da promotrim lokaciju u miru i tišini i zaista se povežem s prirodom tražeći kadar koji će najbolje prenijeti dojam koji taj okoliš ostavlja na njegovog promatrača. 

“Travel i landscape fotografija je nešto što radim iz osobnog zadovoljstva i ljubavi prema prirodi koja je u našoj zemlji posebno očaravajuća”

  • Fotografije koje objavljujete na Instagramu su uglavnom iz Hrvatske, a posebno se ističu one Dugog otoka. Koja je vaša poveznica s Dugim otokom?

Hrvatska zaista obiluje prekrasnim lokacijama i mišljenja sam da bih mogao provesti cijeli fotografski vijek fotografirajući Hrvatsku i uvijek pronaći nešto novo i posebno. Dugi otok sam otkrio prije nekoliko godina kada je moj ujak prihvatio posao lječnika u prekrasnom malom mjestu Božavi i od tada redovno, nekoliko puta godišnje, posjećujem ujaka i taj predivan otok jedinstvene prirodne ljepote.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 丂丨爪乇 爪ㄖᗪ尺丨匚 (@simon_cerulean) on

  • Fotografije iz zraka posebno očaravaju. Kako izgleda fotkanje s dronom?

Od kada sam počeo s fotografijom, uvijek sam se pitao kako bi bilo vidjeti i fotografirati određenu lokaciju iz zraka budući samo rijetka mjesta imaju nekakav vidikovac ili točku s koje se pruža pogled odozgo. Pojava dronova je to sve promjenila i doslovno otvorila potpuno nove vidike u fotografiji. Tehnologija je toliko napredovala da je fotografiranje dronom danas zbilja nevjerojatno lako i zabavno. Upravljanje je krajnje jednostavno, a dronovi su vrlo pouzdani i do sada nisam nikada imao nikakvih problema – potrebno je samo obratiti pažnju na nekoliko stvari kao što su vremenske prilike (dronovi ne podnose baš dobro kišu i vjetar) i pronalazak male čistine s koje dron može neometano poletjeti (gusta šuma ili šikara nisu prikladna mjesta za poljetanje).

  • Osim Dugog otoka, koja mjesta u Hrvatskoj najviše volite fotografirati?

Volim fotografirati sva mjesta u prirodi, a pogotovo obalu i druge otoke. Od lokacija koje su me posebno oduševile mogu istaknuti Lastovo, Brač, Plitvice i kanjon Kamačnik. To su mjesta na koja se svakako planiram vratiti.

  • Postoji li neko mjesto koje vas uvijek iznova očara da ne možete odoljeti, a da ga ponovno ne zabilježite fotoaparatom?

Postoji mjesto na koje se uvijek iznova vraćam jer je prava mala oaza blizu moga doma, mnogima još nepoznata – Jezera Savica. To je ornitološki rezervat koji se sastoji od 12 manjih jezera i odlaskom tamo čovjek stvarno može nakratko zaboraviti da je u gradu. Osobno često idem tamo kad god osjetim da mi fali odlazak u prirodu, a životne obaveze ne dozvoljavaju neki dalji izlet. 

  • Nosite li fotoaparat uvijek sa sobom na putovanja?

Fotoaparat je dio obavezne opreme, vjerujem svakom fotografu, i ide uvijek gdje god i ja idem – ako nosim ključeve od stana, vjerojatno nosim i fotoaparat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 丂丨爪乇 爪ㄖᗪ尺丨匚 (@simon_cerulean) on

  • Osim travel fotografije, što još volite fotografirati?

Volim gotovo sve vezano za fotografiju, a osim travel i landscape fotografije, najviše se bavim real estate i wedding fotografijom koje su mi i osnovni izvor prihoda. Tu bih posebno izdvojio wedding fotografiju kojom se bavim unatrag šest godina. To je zbilja poseban žanr fotografije u kojem se ne nađu svi fotografi, ali meni osobno pruža veliko zadovoljstvo. Stvarno je osobit osjećaj svjedočiti tako velikom događaju u životu dvoje ljudi i uvijek se posebno potrudim dati sve od sebe da kroz fotografiju pokušam doprinjeti stvaranju najljepših uspomena. Ako fotograf dobro odradi svoj dio posla, izraz na licu mladenaca kada prvi puta vide fotografije svoga vjenčanja pruža osjećaj koji razumiju samo oni fotografi koji su to doživjeli.

“Do dobre fotografije se ne dolazi samo klikom – dobru je fotografiju potrebno stvoriti”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 丂丨爪乇 爪ㄖᗪ尺丨匚 (@simon_cerulean) on

  • Danas svatko misli da je dobar fotograf. Međutim, što je sve potrebno znati za napraviti dobru travel fotku za Instagram?

U današnje doba je tehnologija toliko napredovala da već i osrednji mobilni telefoni posjeduju, usudio bih se reći, vrlo dobre kamere. Kada tome dodamo i napredan software za obradu fotografije koji u takvim uređajima djeluje automatski, tako da je fotografija koju nakon klika dobijemo zapravo već u velikoj mjeri obrađena, onda je lako pomisliti kako je biti fotograf u današnje vrijeme lako i jednostavno. Iako su danas svi koji posjeduju takav uređaj u određenom smislu zaista fotografi, i dalje stoji činjenica da se do dobre fotografije ne dolazi samo klikom – dobru je fotografiju potrebno stvoriti. (To je poznata izjava velikog fotografa Ansel Adamsa: “You don’t take a photograph, you make it”.) To je ono što razdvaja “prave” ili profesionalne fotografe od amatera ili entuzijasta. Za dobru fotografiju je potrebno, osim talenta, osjećaja za kadar, osjećaja za lijepo, također i određeno znanje do kojeg se najpouzdanije dolazi radom i predanjem, a to nije moguće bez ljubavi prema fotografiji. Ljubav je kao i u svemu ostalome najbolja garancija za uspjeh. Kada je u pitanju travel ili landscape fotografija, onda tu još treba dodati i neke druge stvari. Potrebna je određena količina planiranja i pripreme. Poželjno je dobro se informirati o lokaciji koju želimo fotografirati. Osnovno bi bilo saznati kako i kada je najbolje doći do željenog mjesta, gdje i kada sunce točno izlazi i zalazi kako bi mogli iskoristiti najbolje svjetlo za fotografiranje. Idealno je kada se na lokaciju može doći više puta kako bi ju što bolje upoznali i onda se namjestili u željenu poziciju čekajući svjetlo koje idealno komplementira odabrani kadar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 丂丨爪乇 爪ㄖᗪ尺丨匚 (@simon_cerulean) on

  • Imate li nekih neostvarenih želja po pitanju karijere koje biste voljeli ostvariti u budućnosti?

Planiram i dalje fotografirati ljepote Hrvatske, posjetiti sva mjesta koja još nisam, a ima ih jako puno. Na mnoga se želim ponovno vratiti, a posebna želja mi je posjetiti i fotografirati sve naše otoke. Svaki otok na kojem sam bio je poseban i za mene otoci imaju neku čarobnu privlačnost koju se trudim prenjeti na svoje fotografije. Poput vjerojatno svakog fotografa koji se bavi travel i landscape fotografijom, i ja sanjam o tome da ću jednog dana biti u prilici raditi za National Geographic. 

Foto: Šime Modrić

0