Četiri jedinstvena razloga zašto posjetiti Šibenik ove godine

Četiri jedinstvena razloga zašto
posjetiti Šibenik ove godine

Zašto Šibenik? Zato jer ćete upoznati stari Šibenik koji spada među najveće i najbolje očuvane izvorne srednjovjekovne gradove. Njegova povijesna jezgra uključena je u zaštitnu zonu katedrale sv. Jakova koje je od 2000. godine pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske i kulturne povijesne baštine.

Doživjet ćete ljepotu povijesne arhitekture kroz čak četiri veličanstvene utvrde, među njima dvije revitalizirane (tvrđava sv. Mihovila i tvrđava Barone), jedna koja je u procesu revitalizacije (tvrđava sv. Ivana), te posljednja, ali i posebna, tvrđava sv. Nikole, odnedavno članica UNESCO-ove liste svjetske zaštićene baštine!

Stoljećima su šibenske tvrđave šutjele i čuvale svoje tajne, a sada ih jedna po jedna otkrivaju na najljepši mogući način. Četiri tvrđave, četiri inspiracije, četiri ponosa Šibenčana koji i danas bdiju nad gradom. Svoju nekadašnju obrambenu funkciju zamijenile su kulturno turističkom i zasjale novim sjajem.

Tvrđava sv. Mihovila

Tvrđava sv. Mihovila slovi za jednu od najprestižnijih otvorenih koncertnih pozornica na ovoj strani Jadrana, no jeste li znali da je ona ujedno i mjesto gdje povijest susreće modernu tehnologiju? U utrobi tvrđave, točnije u cisternama za vodu iz 15. stoljeća, danas živi tehnologija 21. stoljeća.

Tehnikom 3D mapiranja na zidovima cisterni oživljava se bogata povijest grada – uskočite u vremeplov i proputujte kroz šibenska stoljeća! Osim najvažnijih povijesnih događanja, doživite svevremensku borbu dobra i zla, odnosno biblijsku priču o pobjedi sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika, nad zmajem, utjelovljenjem zla.

Tvrđava Barone

Korištenje tehnologije u svrhu interpretacije povijesne baštine već je uhodana priča na šibenskim tvrđavama. Od obnove Tvrđave Barone 2016. godine, svi koji je posjete dobivaju jednu novu dimenziju stvarnosti. Naime, ova utvrda je uspješno odbila najljuće napade Osmanlija u 17. stoljeću i time promijenila tijek povijesti na ovim prostorima.

Upravo u te ključne trenutke Kandijskog rata u Šibeniku vodi vas interaktivni vodič, slikom i zvukom. Jednako je poučan i zabavan i djeci i odraslima, koji nakon uzbudljivih priča iz prošlosti grada mogu predahnuti na terasi Barone bara uživajući u pogledu na cijeli grad, dok djeca zabavu mogu pronaći zabavu na dječjem igralištu.

Tvrđava sv. Nikole

Novim sjajem zasjala je i Tvrđava sv. Nikole – ponosni morski čuvar Šibenika i UNESCO-ov biser u zaštićenom području kanala sv. Ante. Jedinstvena je to renesansna građevina venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine.  

Posjet tvrđavi za sad je moguć isključivo morskim putem brodom u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije. Doživite jedinstveni panoramski pogled s mora na grad Šibenik i vožnju brodom kroz kontakntu zonu tvrđave Sv. Nikole, kao dijela značajnog krajobraza bogatog mediteranskom florom i faunom, u kojem se rijeka Krka spaja s morem, a litice kanala kriju nekoliko kulturnopovijesnih spomenika. Otkrijte zašto je Tvrđava sv. Nikole jedinstveni dio svjetske kulturne baštine pod okriljem UNESCO-a.

Tvrđava sv. Ivana

Na šibensku kulturnu scenu u rujnu stupa i najveća šibenska tvrđava – Tvrđava sv. Ivan koja će sa svojim sadržajima predstaviti značajan odmak od klasične ponude prema razvoju turizma temeljenog na integraciji kulturne baštine i najsuvremenijih tehnologija u svrhu visoko kvalitetnog doživljaja destinacije. Time će šibenski fortifikacijski sustav zaokružiti svoju priču i pružiti mnoštvo novih doživljaja.

Puno je još razloga za doći i vidjeti biser Jadrana, a neke tajne neka ipak ostanu neotkrivene, da ih u miru istražite sami. Više informacija o Šibeniku možete pronaći ovdje.

Foto: TZ Šibenik, JU Tvrđava kulture

Preporuka

Zatvori