Jesen na moru ima svoje čari, a Šibenik tada obožavaju baš svi ljubitelji aktivnog odmora
Jesen na moru ima svoje čari, a Šibenik tada obožavaju baš svi ljubitelji aktivnog odmora

Jesen na moru ima svoje čari, a Šibenik tada obožavaju baš svi ljubitelji aktivnog odmora

Vrući i sparni dani su iza nas, a jesen na moru još je opuštenija od bezbrižnog ljeta. Zamislite kako sjedite na terasi kafića i upijate još uvijek toplo mediteransko sunce uz mirise stoljetnih borova i šum mora. Zašto ne iskoristiti trenutak i otići tamo gdje će vas sunce maziti i paziti? Šibenik je idealan za predah u svako doba godine, a ovdje ćete pronaći pregršt različitih aktivnosti kako za djecu, tako i za odrasle. Od adrenalinskih sportova, preko biciklističkih i pješačkih staza pa sve do dugih šetnica uz more – odaberite svoju dozu uživanja i provedite nezaboravan aktivni odmor u Šibeniku. Evo što vas tamo čeka!

default

Zipline, kayaking i Jeep safari: aktivnosti koje će vas napuniti adrenalinom, izbaciti iz dnevne rutine i resetirati

Aktivni odmor izvlači nas iz našeg svakodnevnog života i daje nam vrijeme i prostor da iskušamo nešto novo, nešto što je dobro za naše tijelo i um. Ako tražite neku drugačiju aktivnost koja će vas napuniti adrenalinom i resetirati vaše raspoloženje, Šibenik nudi pregršt mogućnosti u kojima možete uživati tijekom cijele godine.

Zamislite sljedeći scenarij: nalazite se stotinjak metara iznad zemlje i letite brzinom od 70 km/h i tako putujete gotovo dva kilometra sa spektakularnim pogledom na kanjon rijeke Čikole.

Ako vam se sviđa takva pomisao i želite doživjeti svijet iz ptičje perspektive, onda je vrijeme da upoznate Zipline Šibenik – uzbudljivu aktivnost koja nam daje potpuni osjećaj slobode. Tri žice koje vas vode iznad krošnji drveća i čarobne rijeke Čikole dugačke su 250, 500 i 650 metara, te vam osiguravaju jedan sat uzbuđenja kojeg ćete teško nadmašiti. Ova rekreativno sportska aktivnost ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost ili pripremu, već samo praćenje uputa iskusnih vodiča, puno pozitivne energije i želje za dobrom zabavom!

Bilo da ste rekreativac ili se aktivno bavite nekim sportom, sigurno nećete ostati ravnodušni na ljepotu jednog od najljepših dijelova Jadranske obale i najraskošnijih pomorskih ulaza u grad – kanal sv. Ante. Uskočite u kajak, uzmite veslo u ruke i krenite u otkrivanje šibenskog akvatorija koji u sebi skriva istinske dragulje poput tvrđave sv. Nikole zbog koje grad nikad nije napadnut s mora.

Sa svojom fascinantnom poviješću, nadahnjujućom arhitekturom i zanimljivom pričom odvest će vas u doba kada su Osmanlije osvojile neke od dalmatinskih gradova u zaleđu i opasno prijetile gradovima na obali. Veslajući kroz kanal sv. Ante zaljubit ćete se u ovaj tip aktivnog odmora, upoznati Šibenik iz sasvim druge perspektive i istodobno guštati u ambijentu neponovljene ljepote.

Ako ste pak ljubitelj safarija, zasigurno ćete uživati u dnevnim Jeep safari i off road izletima u prirodu. Terenska vozila provesti će vas kroz ornitološki rezervat, Vransko jezero, seoska domaćinstva u zaleđu uz tradicionalnu kuhinju i degustaciju vina, vinograde pod UNESCO zaštitom, prekrasne slapove, stare mlinove i brane, starohrvatske crkve i još mnogo toga!

Vožnja je kombinirana s povremenim stajanjima kako biste se osvježili, prošetali ili fotografirali, a rijetko viđena priroda šibenskog zaleđa zarobit će vaše srce i učinit će ovaj izlet nezaboravnim!

Strah od visine ostavite kod kuće i krenite prema svojoj prvoj ferati

Via ferrata iz godine u godinu dobiva sve više poklonika, a planinarenje i penjanje osiguranim planinarskim putovima sve je popularnije i među hrvatskim putnicima. Via ferrata znači „željezna staza“ – zaštićena staza za penjanje i pješačenje izgrađena od čeličnog kabela, metalnih stepenica i ljestava pričvršćenih na stijene. Iako ne zahtijeva prethodno planinarsko iskustvo, mnogi će se složiti da je to izvrstan način za istraživanje prirode.

Ferrata Čikola već na samom početku daje čaroban pogled na impozantni kanjon i rijeku Čikolu koju nazivaju simbolom Dalmatinske zagore, put do nje je nemarkiran, ali lako prohodan i traje oko 15 minuta.

Cijela ruta je dugačka 2 kilometra, a uz lagani hod i povremeno zaustavljanje može se prijeći za 2 do 3 sata. Početak uspona udaljen je oko 25 minuta od Šibenika, a možete ga doživjeti u bilo koje doba godine. Via ferrate zbilja su posebno iskustvo, jedan drugačiji i atraktivniji doživljaj planinarenja.

Biciklističke i pješačke staze provest će vas kroz najljepše dijelove ovog božanstvenog krajolika

Svima nam je poznato kako današnji užurbani način života ne ostavlja dovoljno vremena za tjelesnu aktivnost i bavljenje sportom, te sve veći broj ljudi ima zdravstvenih problema povezanih sa sjedilačkim načinom života. Ako poželite uživati u istinskoj ljepoti i kreativnom umijeću prirode, obujte tenisice ili sjednite na bicikl, te doživite neku od atraktivnih pješačkih i biciklističkih staza u Šibeniku i njegovoj okolici.

Na stranici www.bikeandhike.hr pronaći ćete brojne rute po svim vrstama podloga i za sve tipove vožnje – bilo da se želite voziti uz obalu i uživati na morskom zraku ili po stazama u zaleđu upoznavati šumske i gorske puteve, vinograde i maslinike. Neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš, šibensko područje je kao stvoreno za rekreaciju na dva kotača.

Biciklirajte uživajući u prekrasnim panoramskim stazama i upoznajte mnogobrojne bunje, ostatke starog naselja Žaborića, prirodni izvor pitke vode Ribnik, Morinjski zaljev, starohrvatske crkve, četiri šibenske tvrđave, čuveni most s pogledom na rijeku Krku i cijeli akvatorij, bunkere, te brojne druge znamenitosti Šibenika!

Šetnja u zagrljaju mora koja opija aromom Mediterana

Kanal sv. Ante je prirodni fenomen koji oduševljava svojom slikovitom ljepotom. Stoljećima je štitio ulaz u Šibenski zaljev i učinio ga jednim od najsigurnijih na istočnoj obali Jadrana. Dug je oko 2500 metara, a karakteriziraju ga šume alepskog bora i hrasta crnike, te više od 50 vrsta školjkaša i gotovo 600 vrsta biljaka.

Duga 4,4 kilometra, uz kanal se proteže šetnica koja povezuje područje od uvale Paninkovac do otočića Školjića pred tvrđavom sv. Nikole. Za obilazak šetnice u jednom smjeru potrebna su oko 2 sata, a pružit će vam očaravajući pogled na cijeli grad i prelijepi šibenski akvatorij.

Uzduž šetnice na nekoliko mjesta postavljene su klupe i stolovi za predah, solarne svjetiljke za orijentiranje noću, a najljepši su večernji sati kada sunce na zalasku unese puno toplih boja u mirne vode kanala koji opija izgledom i nesvakidašnjom ljepotom!

Vidimo se u Šibeniku!

Visit Sibenik

Foto: D. Sever, M. Trklja, Croatian Travel Club, Decoded

Učitati još
Zatvori