Ako volite seriju The Crown, ove lokacije u Velikoj Britaniji morate posjetiti

Ako volite seriju The Crown, ove lokacije u
Velikoj Britaniji morate posjetiti

Nakon dvije godine čekanja, treća sezona serije The Crown napokon je stigla na Netflix. Serija koja prati britansku kraljicu Elizabetu II., koju je u novoj sezoni utjelovila oskarovka Olivia Colman, jedna je od najskupljih koju je Netflix snimio, a produkcija je toliko dobra da nam je sasvim jasno zašto je samo prva sezona koštala preko sto milijuna funti. Iako bi mnogi pomislili da se serija snimala u stvarnoj Buckinghamskoj palači i dvorcu Windsor, ekipa ipak nije dobila dozvolu za snimanje, ali su zato brojne druge poznate građevine i dvorci u Engleskoj ‘glumili’ kraljevske rezidencije. Dobra je vijest da su mnoge od njih otvorene za javnost pa ih možete posjetiti. U nastavku pronađite neke od njih.

Katedrala Winchester

Prva epizoda nove sezone odnosi se na smrt Winstona Churchilla 1965. godine. Njegov sprovod je u stvarnosti održan u katedrali Sv. Pavla u Londonu, dok su se scene u seriji snimale u katedrali Winchester. Smještena u Hampshireu, nešto više od sat vremena od Londona, katedrala Winchester je jedna od najvećih u Europi (dugačka je 160 metara). Ovdje je pokopana književnica Jane Austen, a bilo je i mjesto niza kraljevskih vjenčanja od Henryja IV do Mary Tudor.

Lancaster House

Mnoge scene Buckinghamske palače snimane su u rezidenciji Lancaster House koja se nalazi u neposrednoj blizini, a koja ima svoju vlastitu kraljevsku povijest. Prvotno je bila poznata kao York House, a sagrađena je kao privatna palača za vojvodu od Yorka 1825. godine. Winston Churchill je 1953. ovdje održao banket povodom krunidbe kraljice Elizabete II., a danas njome upravlja Foreign and Commonwealth Office. Lancaster House ima i glamuroznu stranu pa se koristi za prijeme i revije tijekom londonskog Fashion Weeka.

@classicist_org

Dvorac Belvoir

Kraljicu i princa Philipa vikendom možete naći u dvorcu Windsor, a kako bi ga najvjernije prikazala, ekipa serije je snimala u dvorcu Belvoir. Smješten na brežuljku u ruralnom Leicestershireu, ovaj bajkoviti dvorac upotpunjen je romantičnim kulama, elegantnim vrtovima i zapanjujućom arhitekturom. Dvorac je otvoren za javnost nekoliko dana u studenom i prosincu, a ponovno se otvara u ožujku (ulaz je 18 funti).

Dvorac Caernarfon

Princ Charles je titulu princa od Walesa dobio 1958., a formalna investitura održana je tek 1. srpnja 1969. u dvorcu Caernarfon u Walesu. Mističan dvorac nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, a izgradio ga je kralj Edward I. u 13. stoljeću. Scene investiture snimane su na stvarnoj lokaciji. Impozantna srednjovjekovna građevina smatra se jednim od najvećih arhitektonskih blaga Walesa, a otvorena je tijekom cijele godine (ulaz je 9.90 funti).

Old Royal Naval College

Velebni kompleks Old Royal Naval College nalazi se u Greenwichu, jednom od najljepših dijelova Londona. Remek-djelo Sir Cristophera Wrena izgrađeno je u baroknom stilu s kupolom kao središtem cijelog kompleksa.Prvotno je to bila Palača Greenwich, kraljevska rezidencija u kojoj se rodio Henry VIII. i njegove dvije kćeri, kraljice Mary i Elizabeth. Ovdje su se snimale scene dvorišta Buckinghamske palače, a vi se možete prošetati potpuno besplatno.

Foto: Profimedia, Unsplash, Pixabay

Učitati još
Zatvori