7 razloga zašto ovog ljeta morate posjetiti Selca na Braču

7 razloga zašto ovog ljeta morate
posjetiti Selca na Braču

Otok Brač je najveći srednjodalmatinski otok i treći najveći otok Jadranskog mora. Obrubljen čarobnim uvalama i prekriven šumama borova i čempresa, Brač je jedan od najljepših hrvatskih otoka o kojem često pišu i renomirani strani mediji. Nedavno ga je tako Business Insider uvrstio na popis 100 ‘under-the-radar’ otoka na svijetu koji se moraju posjetiti barem jednom u životu, dok mu je britanski Lonely Planet posvetio veliku reportažu.

Smješten između Splita i Hvara, Brač svojim idiličnim mjestima, prekrasnim plažama i skrivenim uvalama, bogatom kulturnom baštinom i raznim događanjima tijekom ljetnih mjeseci privlači turiste iz svih krajeva svijeta.

Na njegovoj istočnoj strani smjestila se općina Selca, svojevrsna ‘vrata Brača’, sa svoja četiri slikovita naselja koja svjedoče kulturi, povijesti i skrivenoj ljepoti. Ovaj predio Brača nudi mnogo toga za idiličan odmor, a 7 glavnih razloga zašto ga ovog ljeta morate posjetiti, izdvojili smo u nastavku.

Sumartin

Kao što smo maloprije naveli, općinu Selca čine 4 glavna mjesta – Sumartin, Selca, Povlja i Novo Selo. Sumartin je najistočnija točka otoka, a zbog položaja na kojem se nalazi, pruža mogućnost raznih organiziranih izleta te odlazaka brodom do nebrojenih skrivenih uvala i šljunčanih plaža. Upravo su predivne šljunčane plaže u njegovoj okolici, kao i slikovite uvale od prirodnih oblutaka poput Rasotice, Zukovika, Radovnje, Studene, Zvirja i Spilica, zaslužne za to što je Sumartin jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta na Braču.

Osim uživanja na obali, pješačke i biciklističke staze odvest će vas kroz drevne maslinike te nasade bajama i trešanja, gdje ćete uživati u jedinstvenim mediteranskim prizorima.

U Sumartinu obavezno posjetite crkvu sv. Martina i Franjevački samostan koji je najpoznatiji po pjesniku Andriji Kačiću-Miočiću. Vrijedna pažnje je i starokršćanska crkva sv. Nikole, izgrađena na samom vrhu uzvisine neobičnog imena Kruška, a koja pruža prekrasan pogled na okolni krajolik i nepregledno morsko plavetnilo.

Selca

Prepoznatljvo po višestoljetnoj klesarskoj tradiciji, bijelim građevinama i mnogim spomenicima, mjesto Selca odiše živom kulturnom energijom kojoj možete svjedočiti u ljetnim mjesecima. Selca su mjesto s najviše spomenika po glavi stanovnika, a razasuti su po cijelom mjestu. Odavno su bila poznata po vještini obrade kamena, o čemu svjedoče crkva iz doba neoromanike, fasade privatnih kuća, glavni trg te mnoge kamenom obložene ulice.

Trg Stjepana Radića, odnosno Pijaca, sama je po sebi kulturno-povijesni spomenik klesarstva gdje ćete pronaći mnoga građevinska i umjetnička djela, počevši od crkve Krista Kralja. Ova kolosalna, neoromanička crkva sa svojih 45 m visine dominira trgom te tako s pravom naziv Bračke katedrale. Južno od crkve nalazi se Palača Štambuk koja je poznata i pod nazivom ‘Palac’, a koju su 1869. izgradila trojica braće trgovaca za svoje obitelji. Obratite pažnju na stil gradnje, odnosno sljubljivanje kamena bez fuga te na mnoge detalje koje je izradio jedan od najboljih selačkih klesara i umjetnika, Ivan Štambuk.

Iako se se nalaze u unutašnjosti, Selca su od mora i novog naselja Puntinak udaljena 1 kilometar. Puntinak je prelijepa uvala koja će vas oduševiti prekrasnom obalom, plavom bojom čistog mora i mirisima borova. Osim u uvali Puntinak, divne plaže možete pronaći i u obližnjim uvalama Radonja, Spilice i Žirje.

Povlja

Povlja je slikovito naselje, idealno za sve one koji traže bijeg od vreve velikih turističkih mjesta. Cijeli dan se možete opuštati na osamljenim plažama, a navečer uživati u ukusnim plodovima mora i odličnim dalmatinskim vinima. U ovo naselje mnogi dolaze i radi starokršćanske bazilike iz 6. stoljeća koja je smještena na vrhu mjesta, a jedinstvena je po oktogonalnoj krstionici. Odavde potječu i Povaljski prag i Povaljska listina, pisani spomenici značajni za hrvatsku kulturu i povijest.

Povlja je idealna za obiteljski odmor jer odiše mirom i tišinom, a okružena je brojnim atraktivnim uvalama koje su kao stvorene za uživanje. Najposjećenije i najpoznatije su Tičja luka, Točinjak i Luke.

Novo Selo

Na brdu između Selca i Povlja smjestilo se Novo Selo, najmanje naselje ove općine. Okruženo je maslinicima, kamenolomima i divnom prirodom, a iako se zove novo, nastalo je još u 16. stoljeću. Prvo što ćete primijetiti prilazeći Novom Selu je izložba na otvorenom impozantnih radova u kamenu samoukog umjetnika klesara, Frane Antonijevića. Na putu do centra ovog naselja vidjet ćete staru, napuštenu školu, inače najstariju školu na ovom dijelu Brača koja je izgrađena davne 1853. godine. Prapovijesno gradište nazvano Gračišće također zaslužuje pažnju ako ste zaljubljenik u kulturu.

Gastronomija

Pored klasičnih dalmatinskih jela poput ribe, plodova mora, maslinovog ulja i tjestenine, bračka kuhinja nudi i svoje posebnosti. Brački janjci i kozlići koji još nisu pasli aromatično mediteransko bilje, nego samo majčino mlijeko, na glasu su već od antičkih vremena, a posebno je cijenjen ‘vitalac’ – janjeće iznutrice omotane janjećom maramicom. Vitalac se jede narezan, dok se čeka da cijeli janjac bude pečen. Specijalitet je i ‘butalac’ – nadjeveni janjeći but (natrljan aromatičnim biljem, zaliven na kraju vinom), janjeći ‘tingul’ (pirjana janjetina) i brojni drugi specijaliteti spremljeni od nadaleko poznate bračke janjetine. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni brački sir, a poseban specijalitet je procip. Radi se od mladog sira, tijekom prva 24 sata, tako što se reže na kriške i peče u karameliziranom šećeru.

Na Braču se još uvijek pije ‘smutica’ – napitak spravljen od 4/5 svježeg kozjeg mlijeka i 1/5 crnog vina. Kad smo kod vina, ističe se plavac koji se na Braču pije od davnina.

Mogućnosti aktivnog odmora

Osim uživanja na prekrasnim plažama i kupanja u kristalno čistom moru, istočna strana otoka Brača obiluje brojnim prirodnim stazama za pješačenje i bicikliranje, što je idealno za sve one koji vole aktivni odmor. Laganom šetnjom najbolje je obići naselja koje čine Općinu Selca i razgledati njihove znamenitosti. Ako želite uživati u panoramskim pogledima i neistraženoj prirodi, uputite se na planinarenje označenim pješačkim stazama do kojih će vas dovesti i brojne biciklističke rute, prikladne i za trkače te hodače.

Biciklom, pješice ili brodicom iz Sumartina se možete uputiti i do prekrasne uvale Rasotica te do obližnjih, uglavnom nenaseljenih mjesta koja će vas očarati mirisom lavande i ružmarina. Najam brodova, bicikala i drugih sadržaja za zabavu i rekreaciju moguć je na nekoliko lokacija.

Ljetna događanja

Tijekom ljetnih mjeseci očekuju vas razna sportska, zabavna i kulturna događanja pa vjerujemo da će svatko pronaći ono što ga zanima.

Svake godine u lipnju održava se utrka Brač Run, koja osim rekreacije, predstavlja sjajnu priliku za istražiti stoljetne maslinike, stare krševite puteve i ljepotu netaknute prirode.

U srpnju započinje Sportsko lito, niz natjecanja koja se održavaju u cijeloj općini. Možete ih popratiti kao gledatelji i navijači, ali i kao sudionici. Među sportovima se mogu naći nogomet, vaterpolo, ulična košarka, boće, tenis, cageball i drugi.

Kulturno ljeto obuhvaća niz kulturno-zabavnih događanja u cijeloj općini. Počinje sredinom srpnja, a uključuje koncerte, izložbe, kazališne predstve, program za djecu i još mnogo toga. Posebno se ističe tradicionalna večer poezije Croatia Rediviva koja se održava svake godine u kolovozu, na glavnom trgu u Selcima.

Sve informacije o Općini Selca možete pronaći na službenoj web stranici, kao i na Facebook stranici Turističke zajednice.

Foto: TZ Selca

Učitati još
Zatvori