Pronašli smo savršeno malo mjesto na otoku Braču
Pronašli smo savršeno malo mjesto na otoku Braču

Pronašli smo savršeno malo
mjesto na otoku Braču

Na zapadnoj obali Brača smjestila se Milna koja je naziv ‘uvala tisuću brodova’ dobila još za vrijeme Mlečana. Gostoljubive uvale Milne rado su posjećena sidrišta gotovo svih nautičara koji plove srednje dalmatinskim akvatorijem. Milna na otoku Braču i danas slovi za najljepšu i najzaštićeniju bračku luku.

Malo misto

Osim toga, krasi je duga i lijepa obala uz koju se nižu kamene kuće, mala remek-djela pučkog graditeljstva. Mjestom dominira barokna crkva s tipičnim dalmatinskim zvonikom. Unutrašnjost crkve bogata je vrijednim slikama venecijanskih slikara. Milna na otoku Braču je svojevremeno bila poznata i po brodogradnji te je upravo tamo nastao i tipični dalmatinski brod bracera.

Milna otok Brač
Profimedia

Gdje jesti

Danas je Milna poznato turističko središte i omiljena nautička luka. Osim povijesnih znamenitosti, prirodne ljepote i neodoljivog šarma tipičnog dalmatinskog ‘malog mista’, Milna svoje goste osvaja i zdravom hranom mediteranske kuhinje koja obiluje svježom ribom, maslinovim uljem vrhunske kvalitete i domaćim vinima.

Restoran Navigare, stoga je pravo mjesto ako želite uživati u lokalnim i mediteranskim specijalitetima.

Resort koji će vas razmaziti

Smještaj nude hoteli, vile i brojni apartmani, a posebno nam je za oko zapeo Gava resort – prekrasna elitna nova nekretnina Waterman grupe smještena u Milni.

Mjesto je to na kojem ćete uživati u jelima na bazi švedskog stola uz prekrasan pogled na more na terasi restorana. Osim toga, možete se opustiti uz bazen i razmaziti se wellness i spa tretmanom. Ako ste željni avanture, možete istražiti skrivene uvale u okolici resorta. Kombinacija uzbuđenja i raznolikih mogućnosti opuštanja čine Waterman Milna Resort idealnim odmorom za cijelu obitelj.

Gava resort Milna
Gava resort
Gava resort
Gava resort
Gava resort
Gava resort
Gava resort
Gava resort
Gava resort
Gava resort
Gava resort

Aktivnosti

Posjetitelji se mogu okušati u morskim sportovima ronjenju, jedrenju i ribolovu. One željne istraživanja oduševit će obližnje skrovite uvale, a posebnost Milni daje svakako i mali otočić Mrduja smješten na ulazu u luku.

Zahvaljujući klimi s velikim brojem sunčanih sati, lijepoj prirodi i kristalno čistom moru, s temperaturama za kupanje od svibnja do listopada, Milna je atraktivna turistička destinacija.

Svima koji žele provesti dan na kupanju i sunčanju ovdje će biti veoma ugodno, jer im na raspolaganju stoji više od 25 km obale sa slikovitim šljunčanim ili kamenitim plažama i uvalama. U nekima od njih uređena su kupališta, a u većini se može uživati u divljini netaknute prirode.

Plaža Bijaka

Svakako najbliža i najpogodnija za obitelji s malom djecom je javna plaža, plaža Bijaka koja se nalazi u samom naselju Milna. Plaža je sa svojim sadržajima i pjeskovitim dnom prikladna za obitelji s malom djecom. Uz plažu postoji nekoliko restorana i kafića. U samoj blizini kafića nalaze se teniski tereni, tereni za odbojku, bazen, ležaljke sve kako bi vaš dan na plaži bio savršen.

Plaža Bijaka Milna
TZ Milna

Uvala Osibova

U neposrednoj blizini mjesta, svega kilometar od centra, nalazi se uvala Osibova. Sa svojim kristalno čistim morem privlači mnogobrojne posjetitelje, a naša je preporuka svakako da je posjetite. Ukoliko odmor želite provesti daleko od ljetne vreve većih bračkih mjesta, u uvali Osibova možete pronaći ugodan smještaj u brojnim kućama za odmor, apartmanima i sobama.

Uvala Osibova Milna
TZ Milna

Uvala Lučice

Još jedna uvala, omiljena među nautičarima koji plove ovim djelom bračke uvale je Uvala Lučice. Uvala ima pet krakova u kojima se uvijek može pronaći dobar zaklon od vjetra. Osim nautičarima, uvala je zanimljiva i roniocima zbog spilje na zapadnoj strani. Uz pjeskovito dno i gustu borovu šumu, more u Lučicama poprima osobitu azurnu boju koja jednostavno mami na kupanje.

Uvala Lučice Milna
TZ Milna

Uvale Salbunara i Ošišac

S druge strane, pogledom na brački kanal i otok Šoltu nalaze se uvale Salbunara i Ošišac. Uz čisto more i pjeskovito dno pogled vam seže sve do svjetionika Ražanj. Ove dvije uvale odvojene su od naselja, skrovite, okrenute moru i prirodi.

Bobovišća na moru

Uvala Bobovišća na moru nudi čisto mirno more zapravo odmor za dušu i tijelo. Svakako obratite pažnju na zvuk cvrčaka o kojemu je znameniti hrvatski pjesnik Vladimir Nazor napisao pjesmu i to baš o ovome mjestu. Ona jasno dočarava harmoniju prirode kakvu vam pruža ova uvala. Premda se nalazite u naselju, imati ćete mir, jer Bobovišća na moru iako okrenuta turizmu nisu prenapučena lokalima i restoranima, nego nude od svega po malo, ali ipak dovoljno da imate sve što vam je potrebno dok ste na odmoru.

Nakon ovih prelijepih prizora, sasvim je jasno zašto je Milna atraktivna turistička destinacija. Svakako se nalazi na našoj listi mjesta koja vrijedi posjetiti.

Foto: Profimedia, TZ Milna, Instagram

Učitati još
Zatvori