Spektakularna Ronda: Putovanje u španjolski grad koje se ne zaboravlja
Spektakularna Ronda: Putovanje u španjolski grad koje se ne zaboravlja

Spektakularna Ronda: Putovanje u
španjolski grad koje se ne zaboravlja

Ronda je povijesni grad smješten u južnoj Španjolskoj u pokrajini Andaluziji i jedno od najromantičnijih mjesta. Poznat je po svojoj prekrasnoj lokaciji u planinskom području Serrania de Ronda, slikovite ljepote te bogate povijesti i kulture.

Ronda, PocholoCalapre_iStock

Slikovit grad s nezaboravnim pogledom

Ronda je jedan od najstarijih španjolskih gradova, a njegova povijest datira još iz rimskog doba. Grad se nalazi na vrhu stijene, na visini od oko 750 metara. Do grada se može doći jedino uskim planinskim cestama. Strmi riječni klanac grad dijeli na dva dijela, pa su oni povezani trima mostovima – Puente Nuevo, Puente Viejo, koji je izgrađen 1616. godine, te Puento Romano, za koji se pretpostavlja da je građen između 9. i 15. stoljeća.

Najimpresivniji od njih je svakako tzv. “novi most” – Puente Nueve – koji premošćuje rijeku Tajo na visini od oko 100 metara. Most je izgrađen u 18. stoljeću i jedan je od najpoznatijih simbola grada.

Puente Nueve

Čuvar španjolske kulture

Ronda je također bila važno središte tijekom Španjolskog građanskog rata, a u gradu se nalazi i muzej posvećen tom razdoblju u povijesti Španjolske. Grad je bio dom mnogim poznatim umjetnicima i piscima, uključujući Ernesta Hemingwaya za kojeg se vjeruje da mu je Ronda poslužila kao inspiracija za roman Kome zvono zvoni.

Usto, oznata je po svojoj tradiciji borbe s bikovima, a Plaza de Toros jedna je od najstarijih arena za borbu s bikovima u Španjolskoj. Uz arenu nalazi se i muzej koji prikazuje povijest borbe s bikovima, stoga svakako istražite i posjetite arenu.

Ronda

Šetnja parkom

Ne čudi da je ovo mjesto popularna turistička destinacija, s mnogim atrakcijama i aktivnostima za posjetitelje, uključujući posjete muzejima, šetnje starim gradom i obilaske okolnih planina. Kad ste već ovdje, svakako prošećite javnim parkom Alameda del Tajo s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolni krajolik.

Povijesna arhitektura

Poznata je i po povijesnoj arhitekturi koja krasi vizuru ovog slikovitog grada. Palacio de Mondragón palača je iz 14. stoljeća, a trenutno je muzej koji čuva povijest grada, kao i arheološke ostatke koji se nalaze u okolici. Uz nju tu je i palača Casa del Rey Moro koja datira iz 18. stoljeća, a pretvorena je u muzej. Ovdje možete prošetati prekrasnim vrtovima i vidjeti povijesne artefakte.

Osim palača, posjetite i crkvu Iglesia de Santa María la Mayor. Ova crkva iz 15. stoljeća smještena je na trgu i poznata je po svojim prekrasnim freskama i skulpturama.

Tradicionalna gastronomija

Nakon razgledavanja i šetnje sigurno ćete ogladnjeti. No ne trebate se brinuti. Ronda je poznata po svojim tradicionalnim vinima i hrani, uključujući jela poput gazpacha, churrosa i flamenquina, pa svakako kušajte ponudu lokalnih restorana.

Sve u svemu, ovo je šarmantan i slikovit grad koji vrijedi posjetiti jer je bogat poviješću, kulturom, prirodnim ljepotama i nezaboravnim pogledom.

Foto: Instgram, Profimedia, iStock

Učitati još
Zatvori