Rimini – putevima Fellinija i delicija
Rimini – putevima Fellinija i delicija

Rimini – putevima Fellinija i delicija

Italija je uvijek dobra ideja. Bilo da ste odlučili otići na vikend odmor ili na nekoliko dana. Predivna priroda, gastro delicije i kultura glavi su razlozi zašto turisti vole ovu zemlju. To je jedan od razloga zašto se i Paula Klarin odlučila za posjet ovoj zemlji. Za destinaciju je odabrala Rimini, a njezin putopis donosimo u nastavku.

Rimini – talijanski gradić kojem se svi uvijek rado vraćaju

Nedavno sam, nakon četiri godine, imala ponovno priliku posjetiti Rimini, gradić na talijanskoj obali Jadrana u kojem sam provela pet godina i kojem se uvijek rado vraćam. Dočekao me raširenih ruku kao i obično, ali ljepši i topliji no ikada. Rimini je grad koji ide u korak, a često i ispred svog vremena. Grad kojem se svi uvijek rado vraćaju jer se ovdje osjećaju kao kod kuće. Grad koji je davno shvatio ako želi privući posjetitelje da formula „sunce i more“ nije dovoljna. Ovo je grad koji je gostoljubivost pretvorio u – tradiciju.

Rimini

Opisati Rimini u jednom putopisu nije jednostavno. Rimini je jedna velika emocija, a emocije je ponekad teško pretočiti u riječi… Ipak, vrijedi pokušati.

Ideja je predstaviti ga iz jedne druge perspektive, napraviti odmak od klasične priče o gradu na rivijeri s kilometarskom plažom i diskotekama. Jer, Rimini je mnogo, mnogo više. Počet ću s jednim od najpoznatijih simbola grada. Nemoguće je pričati o Riminiju bez da se spomene Federico Fellini, kao što je nemoguće pričati o Feliniju bez da se spomene Rimini.

Rimini
Profimedia

“Rimini è una dimensione della memoria”- Federico Fellini

“Nikad nisam mogao zamisliti da ću postati pridjev“ – riječi su to slavnog filmskog redatelja, dobitnika brojnih Oscara, rođenog i odraslog u ovom gradu. Zbog svog istančanog i osebujnog stila; zabavnog, sanjarskog ali i oštroumnog, nastao je pridjev „feliniano“, koji će kasnije postati općeprihvaćen pridjev u standardnom jeziku za opis neke osobe, djela ili situacije gdje je vidljiv njegov utjecaj.

Profimedia

Borgo di San Giuliano

Fellini je bio strahovito vezan za svoj rodni grad, a svoju maštu pretočenu na veliko platno velikim je dijelom crpio iz sjećanja na djetinjstvo i adolescenciju. Radnju jednog od svojih najpoznatijih filmova, komedija  „Armacord“ na romanjolskom dijelaktu  „Sjećam se“ smjestio je u kvart San Giuliano, nekad malo ribarsko mjesto nadomak Riminiju. Radi se o svojevrsnom autobiografskom filmu o mladiću koji odrasta u gradiću na obali. U ovom dijelu grada postoje brojne freske na kućama s likovima iz Fellinijevih filmova, a obilazak za posjetitelje je nazvan „Vie dei Fellini“, u prijevodu „Putevima Fellinija“.

Borgo San Giuliano

Odlični restorani s ponudom lokalne hrane

U slikovitom San Giulianu naći ćete odlične restorane s ponudom lokalne hrane poput Osteria del Borgo, te omiljenu „piadineriu“ Nud e Crud. Ovdje je i restoran zanimljivog naziva La Esse Romagnola, s velikim natpisom na ulazu: „Siamo felici perche’ mangiamo bene“. La Esse romagnola predstavlja  romagnolsko slovo „s“ koje se ovdje izgovara na prepoznatljiv način, i drukčiji je od svih drugih izgovorenih slova s u Italiji. Poseban je, zvonak i odlučan, i kad ga čujete kod nekog ne možete pogriješiti odakle dolazi. Lutajući uskim uličicama, naići ćete i na malene lokale i caffe-barove, idealna mjesto za aperitiv u predvečerje- uz času vina i pokoji slani zalogaj.

Odavde puca predivan pogled na antički most Ponte Tiberio, koji i dan danas spaja centar grada s „borgom“. Gradnja je započela za vladavine cara Tiberija 20. godine AD, pa je most nedavno obilježio 2000 godina postojanja. Građen je ni više ni manje nego kamenom iz Istre.

Ponte di Tiberio

„Nulla si sa, tutto si immagina“- F. F.  (iz filma La Voce della Luna)

Nedavno je grad, kako bi obilježio sto godina „Meastrova“ rođenja (1920.-2020.), te na što bolji način  očuvao bogatu ostavštinu, otvorio Muzej Fellini u povijesnom dijelu grada, te svojevrstan vizionarski i čarobni hram na otvorenom gdje se štuje njegov lik i djelo, između Castel Sismondo na Piazzi Malatesta, Palazzo del Fulgor i Piazza dei Sogni, također u samom centru grada.

Castel Sismondo
Vecchia Pescheria di Rimini, nekadašnja ribarnica danas je mjesto okupljanja mladih i noćnih izlazaka
Piazza Cavour

Grand Hotel di Rimini

Legendarni hotel s bajkovitim vrtom mami uzdahe i nezaobilazna je atrakcija Riminija. Nalazi se na obali, prvi red do plaže. Fellini je ovdje odsjedao pri svakoj posjeti u istom apartmanu, a taj isti apartman danas je naravno najtraženiji. U filmu Amarcord Grand Hotel je jedno od centralnih mjesta zbivanja. Jedini je hotel s 5 zvjezdica u Riminiju i jedini koji ima svoju plažu. Izgrađen je davne 1908. godine.

Grand Hotel di Rimini
Profimedia

Dok ostatak svijeta jede da bi živjelo, u Italiji žive da bi jeli!

Hrana je centar života, a sve ostalo vrti se oko ili nastaje zbog nje.

Piadinu ne treba puno predstavljati, jedan je od najpoznatiji street fooda u Italiji, a potječe odavde.  Ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla – IGP (Indicazione Geografica Protteta). Radi se o nedizanom tijestu od par sastojaka: brašno, voda, ulje i svinjska mast. Ovo kultno jelo tipično je za Rimini, Cesenu, Ferarru i Ravennu. Debljina piadine ovisi o gradu; u Riminiju je dosta tanka dok je sjevernije u Ceseni deblja i čvršća. Klasični nadjev (tal. farcitura) dolazi u kombinaciji s odličnim domaćim mekanim sirom naziva squacqerone, pršutom i rikolom. Ima jako puno vrsta piadina jer se ovo tijesto odlično ljubi gotovo sa svakom namirnicom: mortadellom, roast beefom, srdelama, rajčicama, mozarellom, parmezanom, kobasicama, karameliziranim lukom…

Jedan od najpoznatijih restorana koji u ponudi imaju isključivo piadinu je Casina del Bosco, a valja istaknuti i Dalla Lella, restoran koji ima možda najdužu tradiciju. Jedno od tipičnih jela su i Capelletti al brodo (punjena svježa tjestenina u juhi) neizostavni dio božićnog stola. Punjeni su mesom i sirom, iako se samo punjenje razlikuje ovisno o regiji.

Piadineria Casina del Bosco

Vrhunski gastronomski doživljaj

More i polja Romagne bogata su i nude pregršt plodova, što domaćini znalački i vrlo kreativno koriste. Ovdašnju kuhinju karakterizira odvažnost i ponos na svoj kraj. Budite sigurni da ćete okusiti vrhunsku autentičnu i domaću kuhinju koja poštuje sezonalnost, sastavljenu od tradicije i teritorija. Od morskih plodova, u kojem prednjače inćuni, ali i ostala plava i bijela riba te školjkaši, do svježe domaće tjestenine (capelletti, tortellini, strozzapreti …) preko mesnih jela i zamamnih kolača, tipična zuppa inglese ili karnevalske castagnole (slične našim fritulama), fantastičnog sladoleda- gelato artigianale do raznovrsnih vina – Sangiovese di Romagna, opjevano crno vino s oznakom porijekla DOC (Denominazione Origine Controllata). Rebola je također neizostavno domaće bijelo vino, vrsta koja se od antike uzgaja na rimineškim brežuljcima.

Lisnato tijesto sa slastičarskom kremom i svježim malinama, restoran La Petit Langoustine; Začini za Capelletti al brodo, restoran Da Sburon

Emiliju Romagnu često nazivaju „najvećim talijanskim gastronomskim blagom“, stoga ako u Italiju dolazite radi gastronomskog užitka, uputite se u ovu regiju. Ipak, ovo je dom Parmigiano Reggiana, Prosciutto di Parma, Mortadelle, Ragu bolognese, Aceto Balsamio di Modena i mnogih drugih vrhunskih zaštićenih proizvoda s oznakom Made in Italy. Krenite sjeverno, od Parme, preko Bologne, Ferrare i Modene pa prema jugu do Cesene i naposlijetku do – Riminija.

Rimini hrana
Crema Catalana, restoran Osteria del Borgo i Capelletti al brodo, restoran Da Sburon

Desidera! Sogna! Vivi!

Rimini ima dva lica, odnosno podijeljen je na dva dijela željezničkom prugom koja prolazi centrom grada. Mare i Centro. Mare je onaj ljetni, gužvoviti, živopisni dio koji vrvi ljudima, koji se danju odvija na plaži a noću u brojnim noćnim lokalima. Kad ljeto završi sve se seli u povijesni dio grada. To je onaj mirniji, zimski dio, koji karakteriziraju šetnje gradom, odlazak u kina ili kazalište. Rimini je takav, u jednom  trenu imate osjećaj da ste na  nekoj party destinaciji poput Ibize, dok samo per stotina metara sjevernije, u povijesnom djelu grada svjedočite Amfiteatru ili Augustovom Slavoluku iz doba Rimskog Carstva.

Rimini Marina

Rimini je prije godinu dvije napravio iskorak prema održivosti te je glavnu prometnicu na moru (onu između plaže i brojnih hotela) pretvorio u pješačku zonu, odnosno veliki zeleni park namijenjen djeci, šetačima, biciklistima i rekreativcima. Ovo je i kongresni grad koji ima jedan od najvećih sajmova u Europi. Kad ljetna sezona završi i turisti napuste hotele budi se sezona sajmova i kongresa. Rimini ima preko 1500 smještajnih objekata, od hotela preko B&B do apartmana, a ima što i za ponuditi posjetiteljima u vrijeme kad nisu na sajmu.

Ono što sam, među ostalim, naučila živeći u Rimniiju je sljedeće: ako nešto želiš napraviti, napravi to tako da bude ne samo dobro, nego i lijepo! Jer i OKO želi svoj dio. I upravo se ova filozofija oslikava u svemu što rade.

Rimini nikad ne spava

Rimini je grad koji ne zna što znači spavati, koji se konstantno obnavlja i transformira. Ono što je mene najviše privuklo je kontrast starog i novog. Tradicija, običaji i ljubav prema ovom kraju je opipljiva, dok s druge strane postoji otvorenost prema svijetu, multikulturalnosti, inovativnim idejama, suvremenosti i održivom razvoju, sve u svrhu poboljšanja kvalitete života stanovništva ali i onih koji će se ovdje privremeno zateći.

Rimini
Profimedia

Otići iz Riminija nikad nije jednostavno. To je proces; kao što te na dolasku dočeka raširenih ruku i prati kroz tvoje dane, znat će te i otpratiti. Rimini ti sjedne na dušu u obliku sitne nevidljive težine da te osvijesti da je vaše druženje završilo i da su dani provedeni ovdje došli kraju. Kako bi te podsjetio da ipak – odlaziš. A to ne možeš samo tako. Otići. Moraš se osvrnuti za njim. A kad to sjetno napraviš, on ti namigne i ti znaš da te čeka raširenih ruku kad ponovno poželiš uroniti u ovu bajku.

Rimini te ne zaboravlja.

Tekst: Paula Klarin

Foto: Paula Klarin, Profimedia, Unsplash

Učitati još
Zatvori