Divna mjesta i gradovi u Nizozemskoj koje se, uz Amsterdam, isplati posjetiti

Divna mjesta i gradovi u Nizozemskoj koje se,
uz Amsterdam, isplati posjetiti

Iako obožavamo Amsterdam i svakako vam preporučamo da ga posjetite ako već niste, u Nizozemskoj postoji još gradova i mjesta čijem šarmu nećete moći odoljeti. S obzirom da je Nizozemska poznata po tulipanima, vjetrenjačama, kanalima okruženim cvijećem i divnim, šarenim kućama, najbolje vrijeme za putovanje u ovu zemlju je definitivno proljeće. Budući da smo tek zakoračili u siječanj, imate dovoljno vremena da isplanirate put i otisnete se na avanturu po Nizozemskoj. Arhitektura, umjetnost, kultura i predivni krajolici oborit će vas s nogu, toliko da ćete se sigurno poželjeti ponovno vratiti. Koje sve gradove i mjesta vrijedi posjetiti, pročitajte u nastavku.

Rotterdam

Ako iz Amsterdama u Rotterdam putujete vlakom, prva stvar koja će vas oduševiti je roterdamski glavni kolodvor, odnosno Central Station. Izgrađen je 2015. i jedan je od najposjećenijih gradskih atrakcija. Najprepoznatljiviji orijentir u gradu bit će vam Euromast, toranj od 185 metara s promatračnicom s koje se pruža najspektakularniji pogled na grad. Nezaobilazna postaja je i tržnica Markthalle, poluovalna zgrada u kojoj se nalazi hrpa štandova na kojima možete pronaći sve što možete zamisliti. Zidovi su joj cijeli oslikani pa ju nećete moći prestati fotkati. Preko puta tržnice nalaze se Kubuswoningen, poznate sivo-žute kubne kuće arhitekta Pieta Bloma. Jedna od njih je Kijk Kubus koja je zapravo muzej u kojem možete osjetiti kako izgleda život u ovako nakrivljenoj kući.

Kinderdijk

Selo Kinderdijk, koje se nalazi 15 km od Rotterdama, morate posjetiti ako želite vidjeti vjetrenjače. Njih čak 19 je sagrađeno početkom 18. stoljeća kako bi se spriječile poplave na ovom području, a od 1997. godine nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. U dvije vjetrenjače smjestili su se muzeji u kojima možete naučiti o povijesti ove regije.

Den Haag

Iako je Amsterdam glavni grad Nizozemske, njegovo upravno sjedište je Den Haag. Puno mirniji od Amsterdama, Den Haag će vas osvojiti svojom ljepotom. Ovdje se nalaze nizozemski parlament (Binnenhof), sva strana veleposlanstva i palača Noordeinde, jedna od tri palače nizozemske kraljevske obitelji. U centru grada koji je stvarno prekrasan nalaze se neki od najboljih muzeja u zemlji. Čak i ako vas ne zanima povijest, kultura i umjetnost, u ljepoti i mirnoći Den Haaga naprosto ćete uživati.

Delft

Delft se nalazi između Rotterdama i Haaga i svakako ga se isplati posjetiti. Njegov povijesni stari grad omeđen je kanalima i izgleda jako pitoreskno. Delft je važan sveučilišni grad te grad koji je oduvijek povezan s obrtom i industrijom, posebno s proizvodnjom Delftwarea, poznatog oblika lončarstva prepoznatljivog po plavo-bijeloj boji.

Prošećite uz kanale i istražite istočna vrata grada koja su starija od 500 godina. Ovdje ćete naići i na odlične restorane i savršenu kavu u kojoj ćete uživati promatrajući okolinu.

Giethoorn

Giethoorn je jedno od najbajkovitijih mjesta u Nizozemskoj. S obzirom da se nalazi na vodi te da je pun kanala i malih mostova, zaradio je nadimak ‘nizozemska Venecija’. U ovom gradiću zapravo nema pravih cesta pa se sva putovanja i prijevoz moraju odvijati na vodi. Riječ je o uistinu čarobnom mjestu kojem dodatni šarm udahnjuju slamnate kolibe i prekrasni vrtovi.

@life.of.europe

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori