Putovanje koje će ovog prosinca oduševiti sve istinske obožavatelje Božića

Putovanje koje će ovog prosinca oduševiti sve
istinske obožavatelje Božića

Jučer je u Zagrebu i diljem Hrvatske i službeno započeo Advent, čime se ova blagdanska tradicija nakon godinu dana pauze ponovno vratila u naše živote. Adventska zbivanja po hrvatskim gradovima bez sumnje će nas malo odmaknuti od sivila i negativnog ozračja koje prevladava u medijima i društvu posljednjih tjedana i podsjetiti nas, barem malo, na ono ‘staro normalno’ i svakodnevicu kakva je nekoć bila.

A ako želite dodatni razlog za razvedriti si ovaj prosinac – i k tome jako volite sve što ima veze s Božićem – možda je baš sada idealan trenutak da se upustite u avanturu života i otputujete na čarobni sjever Europe! Ondje vas očekuju “pravi” Djed Mraz i haskiji, a destinacija je finski Rovaniemi – službeni dom Djeda Božićnjaka i središte najsjevernije finske provincije Laponije, udaljeno tek 10 kilometara od Arktičkog kruga.

Selo Djeda Božićnjaka

Zašto posjetiti Laponiju ovog prosinca?

Razloge zašto će vas ovo putovanje oduševiti, najbolje je opisala Nikolina, koja je prije nekoliko godina imala priliku zaputiti se u Rovaniemi:

Prije početka pandemije, dok se činilo da ćemo putovati sve više i više, pružila mi se prilika za odlazak u finski Rovaniemi. U drugoj polovici tridesetih, umjereno zaljubljena u božićne ukrase i neoduševljena svim tim blagdanskim konzumerizmom, svakako nisam dvojila, jer „ako cijeli svijet hrli upoznati Djedicu, tko sam ja da se opirem?“. Oduševljenje je počelo već na aerodromu. Prednost ovog putovanja i preduvjet da se čovjek u potpunosti opusti je da sam let traje jako kratko (cca 3,5h), ne morate koristiti godišnji odmor i ne morate razmišljati ni o čemu, ali doslovno ni o čemu. Djeca su toliko sretna da plača nema, odrasli kao da su posipani nekim veselim prahom i vikend pun radosti može početi. I da, oduševljenje dijele i odrasli obučeni u šarene božićne veste s cjelokupnom opremom za fotografiranje Djedice, sobova, jelena… Ne, ovo nije kulisa božićnog filma na televiziji već božićne bajke u kojoj ste baš vi glavni glumci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Globtour Event Croatia (@globtour_event)

Kada i kako se zaputiti u Rovaniemi?

Posebnim zrakoplovom Croatia Airlinesa iz Zagreba, koji polijeće u subotu, 11. prosinca u jutarnjim satima i vraća se prema Zagrebu u nedjelju, 12. prosinca u večernjim satima. U programu vas očekuje 1 noćenje s doručkom, a sadržaja doista ne nedostaje, što nam je u nastavku potvrdila Nikolina.

1. SELO DJEDA BOŽIĆNJAKA – ROVANIEMI – AURORA PIKNIK/ PARK DJEDA BOŽIĆNJAKA/ARKTIKUM

Nakon slijetanja krećemo u Selo Djeda Božićnjaka, smješteno tik do linije sjevernog polarnogkruga. On vas čeka u svom uredu, spreman čuti sve vaše želje. U mom slučaju, bio je raspoložen za razgovor i bila sam zadovoljna našim malim dogovorom. Jesu li se želje uistinu obistinile, neka ostane mala tajna. Moći ćete svratiti i u poštanski ured u kojem su pohranjena pisma sa željama iz cijelog svijeta. Slanje pisama, ispijanje toplih napitaka ili kupovina suvenira, sve mogućnosti su vam na raspolaganju. Nakon Djedice idemo do Rovaniemija, grada koji leži na rubu Arktičkog kruga i ima čak osam različitih godišnjih doba, a svaki od njih ima specifičnu svjetlost, temperaturu i prirodne pojave. Grad je, u obliku rogova sjevernog jelena, projektirao slavni finski arhitekt Alvar Aalto. Sam Rovaniemi može ponuditi zanimljivo gastro iskustvo, primjerice, u restoranima koji izgledaju kao prave sjevernjačke kolibe, a možete se uputiti i u Arktikum (ulaznice uz doplatu) – impresivni znanstveni centar i muzej koji vam omogućuje šetnju kroz sjevernjačku prirodu, kulturu i povijest. Ispred Arktikuma kupila sam pravu sjevernjačku šubaru – idealan suvenir iz Finske, a nude se i lokalne gastro delicije. Ili predlažemo Park Djeda Božićnjaka, u zatvorenom prostoru. Nudi tematske igraonice i radionice za djecu, kao i priliku za predah uz hranu i piće i kupnju suvenira.

U večernjim satima odličan je izbor Aurora piknik i promatranje jedne od najljepših nebeskih pojava koju nazivamo “sjeverna zora” ili Aurora Borealis. Odlazak u netaknutu prirodu uz malo sreće omogućit će vam uživanje u svjetlosnom fenomenu kojega Finci zovu i „lisičja vatra“. U hotel ćete se vratiti u kasnim satima.

2. DAN: ARKTIČKA AVANTURA S HASKIJIMA I SJEVERNIM JELENIMA/SAFARI MOTORNIM SANJKAMAI RIBOLOV NA LEDU/ ARKTIKUM

Nakon doručka u odabranom hotelu i smještanja vaše prtljage na sigurno, drugi dan vašeg boravka na raspolaganju su vam izleti koji će ovo putovanje učiniti jedinstvenim (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana). Krenimo redom.

Rano buđenje, topla odjeća i snježna čarolija u okruženju haskija. Sad vam se doista čini da ste u filmu. Djeca se veselo bacaju u duboki snijeg, vi lelujate kraj pravih sjevernjačkih koliba, družite se s haskijima kojima je idealna temperatura čak -20 Celzijevih stupnjeva i oni vas uskoro voze na saonicama kroz šumu.

Arktička avantura čeka vas i na farmi sjevernih jelena. Jeste li znali da svake godine gube rogove? Naučit ćete nešto o njihovom načinu života i za kraj se provozati jelenskom zapregom (600 m). Ili ako biste se radije družili s ribama, možete se zaputiti na pecanje na zaleđenom jezeru, i to motornim sanjkama, a ugrijat će vas i laponskom juhom s logorske vatre. Jedinstvena avantura, zar ne?

Povratak u Zagreb predviđen je u kasnim večernjim satima, a laponska priča još dugo će grijati vaša srca. I ne zaboravite, ako ste zaboravili Djedici došapnuti neku želju, uvijek se možete vratiti ponovno.

Svoje putovanje u Laponiju možete bookirati putem Globtour eventa i ondje doznati još korisnih informacija o ovom programu.

Učitati još
Zatvori