Mjesta u Hrvatskoj koja neodoljivo podsjećaju na najljepše svjetske destinacije

Mjesta u Hrvatskoj koja neodoljivo podsjećaju na najljepše svjetske destinacije

Zbog situacije s koronavirusom putovanja u inozemstvo morali smo staviti na čekanje i nitko sa sigurnošću ne može znati kada ćemo ponovno putovati kao nekad. Ove smo se godine zato fokusirali na putovanja po Hrvatskoj. Iako mala, naša zemlja je puna prirodnih i kulturnih ljepota te ima toliko toga za ponuditi. Hrvatski gradovi, obala, more, otoci, nacionalni parkovi privlače turiste iz svih krajeva svijeta koji se ne mogu dovoljno nadiviti njihovim ljepotama. Mnogi hrvatske gradove i regije često uspoređuju sa svjetskima pa ako vam nedostaju putovanja po inozemstvu, imamo super ideju kako putujući Hrvatskom možete ‘putovati’ svijetom. Od hrvatske Toskane do rajskih plaža koje podsjećaju na one na Maldivima, u nastavku donosimo 10 hrvatskih destinacija koje morate posjetiti.

Istra – Toskana

Istra je jedna od najljepših regija u Hrvatskoj, a mnogi je nazivaju hrvatskom Toskanom. Naš najveći poluotok ima sve – predivne doline, pitoreskna naselja, mjestašca koja izgledaju kao da zapela u srednjem vijeku, slikovite ceste, luksuzne hotele i kuće za odmor, a uz sve to, idealna je destinacija za gurmane i vinoljupce. Osim unutrašnjosti, koja je po našem mišljenju ljepša od Toskane, Istra se može pohvaliti i prekrasnom obalom i gradovima na moru poput Rovinja, Pule, Poreča, Novigrada…

Varaždin – Salzburg

Varaždin je prekrasan barokni grad koji se nalazi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a smješten je uz obalu rijeke Drave. Posebnim ga čini njegova spomenička i umjetnička baština s očuvanom i raskošnom baroknom povijesnom jezgrom. Izgledom podsjeća Salzburg, austrijski barokni grad i jedan od najpoznatijih gradova kulture na svijetu. Uputite se na jednodnevni izlet u Varaždin, prošećite njegovim centrom i na trenutak ćete osjetiti dašak Austrije u Hrvatskoj.

Opatija – Azurna obala

Ne morate potegnuti sve do Azurne obale, imamo i mi svoju rivijeru – Opatijsku. Opatijska rivijera duga je četrdesetak kilometara i nudi sve potrebno za nezaboravan odmor na moru. Šetalište Lungomare savršeno je mjesto za uživanje u nezaboravnom krajoliku, a brojni restorani odličan su izbor za svakoga tko želi isprobati neki od lokalnih specijaliteta. Kad tome pridodamo brojne luksuzne hotele, divne plaže i čisto more, Opatijska rivijera pravi je primjer elegantne turističke destinacije.

Mrežnica i Bijele i Samarske stijene – Bohinj i Triglav

Triglav je najviši planinski vrh u Sloveniji i Julijskih Alpa te predstavlja pravi izazov svakom zaljubljeniku u planinarenje. Na južnoj strani Julijskih Alpa nalazi se Bohinjsko jezero, najveće stalno prirodno jezero u zemlji koje je dio Triglavskom nacionalnog parka. Cijeli taj dio svojom će vas prirodnom ljepotom ostaviti bez daha, no valja naglasiti da i kod nas možete naći nešto slično. Rijeka Mrežnica osvaja svojom zelenom bojom, a Bijele i Samarske stijene ljepotom svojih nevjerojatnih oblika. Usput, ako planirate put na Triglav, uspon na Bijele i Samarske stijene bit će vam odlično zagrijavanje.

Dugi otok – Maldivi

Znamo da su Maldivi prekrasni, ali imamo i mi otoka i plaža koje jednako oduzimaju dah. Jedan od njih je Dugi otok koji se može pohvaliti prekrasnim uvalama i rajskim plažama. Najpoznatija je Sakarun, pješčana plaža koja svojom ljepotom, kristalno plavim morem i zelenilom koje ju okružuje osvaja na prvi pogled. Spoj kristalnog mora i bijelog pijeska proteže se na čak 800 metara, s 350 metara plitke do srednje duboke vode u kojoj će uživati i oni najmlađi plivači.

Rijeka – Rotterdam

Rijeku ste možda lako mogli zanemariti kao još samo jedan grad kroz koji prolazite na putovanju prema nekoj drugoj destinaciji, ali Rijeka je oduvijek puno više od toga što otkriva jedan samo malo duži boravak na njenim ulicama. Najveća hrvatska luka i ovogodišnja europska prijestolnica kulture, Rijeka je uistinu grad posebnog šarma. Svojim obilježjima i energijom podsjeća na Rotterdam, najveću luku u Europi i grad koji će vas iznenaditi svojim izgledom i osobnošću.

Osijek – Budimpešta

Osijek je najveći grad u Slavoniji i grad s najviše zelenila i zelenih površina u Hrvatskoj. Najpoznatiji simbol grada na Dravi je Tvrđa, koja je po dovršetku radova 1722. postala jedna od najvećih i najmodernijih vojnih utvrda u srednjoj Europi. Osijek svojim obilježjima podsjeća na Budimpeštu koja mu je od njega udaljena 2 i pol sata vožnje. Do putovanja u Budimpeštu, svakako posjetite Osijek, divan slavonski grad.

Hvar – Ibiza

Hvar je nebrojeno puta proglašavan najljepšim otokom u Europi i jednim od najljepših na svijetu. Zahvaljujući blagoj klimi, ugodnim ljetima, čistim plavim morem, prekrasnim plažama, sjajnom noćnom životu i vrhunskoj gastronomiji privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Upravo zbog svega navedenog možemo ga usporediti s Ibizom, otokom koji ne gubi na svojoj privlačnosti, jednako kao i naš Hvar koji je definitivno jedinstven i nudi sve potrebno za odmor iz snova.

Pula – Rim

Amfiteatar ili Pulska Arena je najpoznatiji i najznačajniji spomenik u Puli. Građena je u I. stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste – Koloseumom u Rimu. Nekad su se u Areni održavale borbe gladijatora, u srednjem je vijeku korištena za viteške turnire i sajmove, a danas je savršeni ambijent za ljetne večeri koje su rezervirane za koncerte i Pulski filmski festival. Pulska Arena najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj.

Duborovnik – King’s Landing

I za kraj – zašto ne biste otputovali i u neke imaginarne svjetove? Razloga zašto bi svatko barem jednom u životu trebao posjetiti Dubrovnik ima bezbroj, a jedan od njih pripada popularnoj seriji Game of Thrones. Mnogi strani turisti u Dubrovnik dolaze upravo zbog serije, čije su ulice bile glavna lokacija za izmišljeni King’s Landing.

Foto: Instagram, Unsplash, Pixabay

Učitati još
Zatvori