Karla Rakuljić Kunjašić: Putopis iz San Francisca
Karla Rakuljić Kunjašić: Putopis iz San Francisca

Karla Rakuljić Kunjašić:
Putopis iz San Francisca

Karla Rakuljić Kunjašić je produkt dizajnerica, multidisciplinarna dizajnerica i fotografkinja koja je dalmatinsku adresu malenog mjesta Bajnice zamijenila gradskim gigantom San Franciscom. Iako svi znamo kako je riječ o zanimljivom gradu koji je prvi počeo živjeti liberalizam u pravom smislu riječi, gledajući besprijekorne Karline fotografije zamolili smo je da nam napiše putopis s omiljenim mjestima popularne metropole. Stoga uživajte u ovoj posebnoj estetici i zamislite se na razigranim ulicama jednog od najposjećenijih gradova na svijetu.

Šarm San Francisca

Grad koji je opjevan, prikazan u serijama, filmovima i opisan u knjigama, San Francisco je dom za više od 800 tisuća ljudi. Smješten na poluotoku, okružuju ga Pacifički ocean i San Francisco Bay. Nakon New Yorka, drugi je najgušće naseljeni grad u Americi, iako se prostire na samo 121 km², što je više od pet puta manje od površine Zagreba.

karla rakuljić

Golden Gate most

Najpoznatiji simbol grada koji oduzima dah pri svakom posjetu, otvoren je davne 1937. Specifična boja mosta je odabrana zbog dobre vidljivosti u magli, koja je čest posjetitelj San Francisca. Golden Gate most je vitalan element za svakodnevnu konekciju s okolnim gradovima u Marin Headlandsu. Može se prijeći pješke, autom ili biciklom, a s druge strane su vidikovci koji pružaju predivan pogled na most i grad. Malo dulja vožnja vodi do prekrasnih klifova duž obale ili Muir Woods šume, u kojoj se nalazi najviša vrsta stabala na svijetu – Obalna Sekvoja (Coastal Redwood tree).

karla rakuljić
karla rakuljić

Brdovitost kroz grad

Grad broji više od 50 brda, po kojima su neki kvartovi dobili ime, kao što su Russian, Forest i Nob Hill. Neke ulice u gradu su toliko strme da umjesto ravnog kolnika, cestu prate stepenice. Poznati “cable cars” su postala velika turistička atrakcija, no mnogi lokalci ih isto koriste da skrate vrijeme putovanja, jer nekim ulicama kao da nema kraja. Penjanje se na kraju isplati jer se sa svakog vrha ulice pružaju prekrasni pogledi na grad.

karla rakuljić
cable car
karla rakuljić
jedna od strmih ulica
karla rakuljić
Vidikovac s Twin Peaks-a
karla rakuljić
Pogled s Ina Coolbirth Parka prema Financijskom distriktu

Stara kina

Jedna od omiljenih mjesta koje volim posjetiti u gradu su šarmantna stara kina – kojih je još ostala nekolicina, a koja i dalje prikazuju filmove. Većina nije izdržala pojavu multiplex kina, tako da su srušena ili prenamijenjena za neku drugu svrhu. Preostala kina slave i po 100 godina postojanja, kao Castro Theater, koji je još u vlasništvu Nasser obitelji koja je financirala izgradnju davne 1922.

karla rakuljić
Presidio kino u Marini, otvoren 1937.
karla rakuljić
Balboa kino u Outer Richmondu, otvoren 1926.

Kvartovi 

Tijekom povijesti, mnoge su kulture zvale San Francisco svojim domom. Mnogi kreativci oblikovali su kvartove u to što su danas, čiji su se utjecaji stopili s gradom kroz desetljeća suživota. Svaki kvart ima neki svoj šarm i posebnost, od arhitekture, hrane i uličnog života. Ostavština talijanskih imigranata i Beat Generacije u North Beachu zvanom “Little Italy”, gay aktivizam u Castru, Hippie pokret u Haight Ashbury, najstariji Chinatown u Americi, utjecaj Latino Amerikanaca u Mission District, samo su neki od kvartova koji daju šarm San Franciscu.

karla rakuljić
Zalazak sunca u Little Italy-u
karla rakuljić
Dolores Park u Mission Distriktu i pogled prema maglovitom Downtown-u
karla rakuljić
Viktorijanske kuće u Haigh Ashbury-u
karla rakuljić
Viktorijanska kuća u Corona Heights
karla rakuljić
Najstariji Chinatown u Americi
karla rakuljić
North Beach i pogled prema Oaklandu

Mikroklime

Zbog svoje zanimljive geografije i toga što je okružen hladnim Pacifičkim oceanom, San Francisco je poznat po svojim mikroklimama — u jednom kvartu može sjati sunce, dok će se u drugome spustiti gusta magla ili puhati jaki vjetar. Magla je zapravo toliko poznata u San Franciscu da ima i svoje ime, Karl The Fog. Karl, koji je gotovo svakodnevni posjetitelj u lipnju, srpnju i kolovozu, je i glavni razlog zašto San Francisco ima najhladnije ljeto od svih velikih američkih gradova. Najtopliji mjeseci su rujan i listopad, kada je prosječna temperatura 21°C, i tada je zapravo najljepše posjetiti grad. No nema sezonskog spremanja džempera i jakni ispod kreveta. Naime, zbog konzistentne razlike u temperaturama tijekom dana, ista odjeća se nosi kroz cijelu godinu.

karla rakuljić
Pogled prema Downtown-u u ljeto

Ocean Beach

Obala s kojom San Francisco dodiruje Pacifički ocean najvjetrovitiji je dio grada. Sunčanim danima plaža je puna razigranih pasa i hrabrih surfera jer su zbog miješanja struja valovi ovdje izazovniji nego na drugim obližnjim mjestima za surfanje.

karla rakuljić
Lands End
karla rakuljić
Lands End
karla rakuljić
Učitati još
Zatvori