Provansa je u proljeće predivna, a trenutno do nje možete doći vrlo povoljno

Provansa je u proljeće predivna, a trenutno do
nje možete doći vrlo povoljno

Francuska je zemlja koja oduševljava na mnogim područjima, od gastro ponude, prekrasnih krajolika, bogate povijesti i kulture do famoznog stila, mode, estetike i načina života. Zato nije nimalo čudno što je jedna od omiljenih turističkih destinacija i jedna od najposjećenijih zemalja na svijetu. Osim Pariza koji je na wish listi gotovo svakom zaljubljeniku u putovanja, Francuska ima i brojne druge prekrasne gradove i regije koje uistinu vrijedi istražiti. Bajkovita Provansa jedna je od njih.

Proljeće u bajkovitoj Provansi

Smještena na jugoistoku zemlje, Provansa se proteže između Azurne obale i francuskih Alpi. Najpoznatija je po svojim nepreglednim poljima lavande, šarmantnim selima, mnoštvu starih dvoraca, raznolikim krajolicima i rose vinima. Definitivno je jedna od najljepših regija u Francuskoj pa bi ju svatko trebao posjetiti barem jednom u životu. Prvu priliku za to imate ovog proljeća jer trenutno možete pronaći vrlo povoljne avionske karte iz Zadra za Marseille.

Naime, Ryanair iz Zadra leti direktno u Marseille od svibnja do kraja listopada. Malo smo pročešljali ponudu i pronašli povratne aviokarte po cijeni od 40 eura po osobi, za datume od 9. do 16. svibnja. Za otprilike sat i pol bit ćete u drugom najvećem gradu u Francuskoj odakle možete započeti svoje istraživanje prekrasne Provanse.

Šarmantni Marseille kao početna točka istraživanja Provanse

Iako Marseille nije toliko razvikano turističko središte poput nekih drugih francuskih gradova, ovaj lučki grad krije toliko šarma koji nikako ne biste smjeli propustiti. Marseille se često zaobilazi zbog svojih glamuroznijih susjeda poput Nice, Cannesa i St. Tropeza. No, Marseille je živahan i zanimljiv grad u kojem ćete pronaći lijepe plaže, fascinantne građevine, zanimljivu umjetničku scenu, opuštajuće parkove i odličnu hranu. Svakako kušajte bouillabaisse, poznati sredozemni riblji specijalitet. Ono po čemu se ovo jelo razlikuje od drugih ribljih specijaliteta jest jedinstveni okus koji mu daju šafran, sjeme komorača i sok od naranče. Vještina potrebna za pripremu ovog jela sastoji se u tome da se sačuva delikatesni okus ribe, a da se pritom ne poremeti simfonija svih sastojaka.

Sve veći broj svjetskih putnika koji posjećuju Marseille i njegovu širom svijeta poznatu okolicu, oduševljavaju se brojnim otocima, načičkanim oko luke koja dominira svojom veličinom. Najpoznatiji otok je Chateau d’If, na kojem je bio zatočen grof Monte Christo. Živopisni i dinamični Marseille zaista je jedinstven te ni po čemu ne sliči drugim francuskim gradovima.

Pitoreskni gradići i najljepša provansalska sela

Kao što smo već naveli, Marseille vam može biti odlična početna točka za istraživanje Provanse. Obavezno posjetite Èze, jedno od najljepših sela u Francuskoj, zatim Lourmarin pa Gordes, jedno od najljepših i najpoznatijih sela regije, Roussillon te L’isle sur la Sorgue, prekrasno mjestašce smješteno na rijeci Sorgue koji nazivaju ‘provansalskom Venecijom’. Ne propustite obići Arles te Aix en Provence, rodni grad slavnog slikara Paula Cézannea, zatim Valensole koji je poznat po poljima lavande pa Avignon…

Èze

U svakom slučaju, pripremite se na neopisivo lijepe krajolike, pitoreskna sela, polja lavande, vinograde, odličnu francusku kuhinju i vina i na kraju, putovanje za pamćenje. Trenutno vam je za ulazak u Francusku potreban negativan test na koronu ne stariji od 72 sata.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori