Vransko jezero – prirodni fenomen gdje su jezero i more u najbližem susjedstvu

Vransko jezero – prirodni fenomen gdje su jezero i more u najbližem susjedstvu

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucie Hudcová (@lucahudcova) on

Jezera u Hrvatskoj poseban su oblik čarolije i po njima je Hrvatska poznata u cijelom svijetu. Najpoznatija su Plitvička jezera, no osim njih poseban dojam ostavlja i Vransko jezero.

Sigurno znate da postoje dva Vranska jezera u Hrvatskoj, jedno na Cresu te drugo između Zadra i Šibenika. Upravo ovo potonje je najveće prirodno jezero u našoj zemlji te po položaju i brojnim obilježjima prava posebnost u Hrvatskoj, ali i u Europi. Proteže se tik uz jadransku obalu između slikovitih priobalnih mjesta Pakoštane i Pirovac.

Najveće prirodno jezero u Hrvatskoj

Jezero i more u najbližem susjedstvu – tako bismo mogli locirati Vransko jezero, prirodni fenomen koji je dio istoimenog Parka prirode. Ovdje ćete uživati u raznolikosti ptičjeg svijeta i promatranju jedinstvene ptičje zajednice s više od 250 vrsta ptica. Jedan od najbitnijih dijelova Parka je orintološki rezervat jer je upravo na tom području najveća koncentracija ptica. U njemu se gnijezdi preko 100 vrsta ptica močvarica, oko 87 vrsta ih ovdje prezimi, dok preletnicama jezero i močvara služe kao stajalište tijekom seobe.

Posebnost parka je i bogatstvo ribe te razvijeni sportski ribolovni turizam. Sportski ribolovci tako na Vranskom jezeru i njegovim obalama mogu loviti tijekom cijele godine (ribolov nije dozvoljen jedino u granicama Orintološkog rezervata).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

A post shared by Agnès (@agnesflr) on

Park prirode Vransko jezero je odlična destinacija za sve ljubitelje prirode, aktivnog odmora, ptica i ribolova jer za svakog nudi ponešto. Okružuju ga biciklističke, pješačke i planinarske staze pa je super destinacija za aktivni izlet. Osim prirodnih ljepota, posjetitelji mogu uživati i u spomenicima kao što su Maškovića Han, najzapadniji primjer otomanske svjetovne arhitekture te u ostacima benediktinskog samostana iz 9. stoljeća.

Na brdu iznad središnjeg dijela jezera uređen je vidikovac odakle se pruža prekrasan pogled na jezero, obalu i okolne otoke, a osim info centra, na njemu se nalazi i konoba koja nudi ukusna dalmatinska jela.

Kad se nađete u Dalmaciji, svakako ga posjetite – nećete požaliti!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori