Za vikend idemo u srednjovjekovni dvorac i čarobnu jamu
Za vikend idemo u srednjovjekovni dvorac i čarobnu jamu

Za vikend idemo u srednjovjekovni
dvorac i čarobnu jamu

Dolazak vikenda znači samo jedno – odabir nove lokacije za izlet. Ako ste dovoljno prošetali po domaćim destinacijama i željni ste nekih novih ideja, na pravom ste mjestu. Kod ideja za kratke vikend izlete ključna je blizina mjesta pa ako živite u sjevernoj Hrvatskoj, susjedna Slovenija odlična je za kratki bijeg. Iako mala, Slovenija zaista ima dosta za ponuditi. Od Bleda i Bohinja preko Ljubljane. Zelenila i prirode zaista ne manjka. Ipak, danas vas ne vodimo ni u Ljubljanu, ni na Bled. Danas vas vodimo na ne tako očekivanu lokaciju. Idemo u romantični Predjamski dvorac koji se nalazi na samo dva i pol sata od Zagreba.

Predjamski dvorac svrstava se u deset najfascinatnijih dvoraca

Uklesan u 123 m visokoj litici, Predjamski dvorac je najveći špiljski dvorac na svijetu. Potvrđuje to Guinessova knjiga rekorda u kojoj je ovo zapisano. Fascinantan podatak je i to da je ubrojen u deset najfascinantnijih dvoraca na svijetu. Smjestio se u selu Predjama – svega devet kilometara od Postojnske jame. Radi se o srednjovjekovnom dvorcu koji iza sebe ima tradiciju od 800 godina. Osim tradicije tu je i romantičan doživljaj kojeg Predjamski dvorac ostavlja na svoje posjetitelje. O koliko se romantičnoj lokaciji radi svjedoči činjenica da ga neki upravo odabiru za svoju ceremoniju vjenčanja.

Iza špilje nalazi se labirint skrivenih hodnika odakle je na pljačkaške pohode odlazio vitez Erazmo Predjamski. Naime, postoji legenda o ovom neustrašivom i gotovo nepobjedivom vitezu Erazmu koji je više od godine dana prkosio opsadi carske vojske. Legenda kaže da se skrivao u tajnim hodnicima špilje koji su vodili u nekoć neprocjenjivo sklonište. Ovaj dvorac navodno je inspirirao i autora poznatog hita „Igre prijestolja“ pa je Predjamski dvorac poslužio kao kulisa mnogih dokumentarnih i igranih filmova.

Budite vitez na jedan dan i otkrijte čari srednjovjekovnog života razgledavajući Predjamski dvorac. U jednosatnom obilasku proći ćete kapelicom, kuhinjom, prostorijom za mučenje i oružanicom. Pogled iz dvorca koji se pruža na dolinu ostavit će vas bez daha, a osim pogleda u potkrovlju možete vidjeti bogatu zbirku srednjovjekovnog oružja i oklopa.

Postojnska jama jedna od najatraktivnijih na svijetu

Osim dvorca posjetiti možete i već spomenutu Postojnsku jamu koja je jedna od najatraktivnijih na svijetu. Strukture stalagmita i stalaktita koje su se oblikovale milijunima godinama od sitnih kapljica daju impozantan prizor. Ovaj podzemni raj bogat je i životinjskim svijetom. Najpoznatiji stanovnik svakako je čovječja ribica. U špilji možete vidjeti Briljant. Radi se o pet metara visokom stalagmitu koji je simbol Postojnske jame i slovenskog krša. Iskusite i jedinstven doživljaj u vožnji podzemnim vlakićem. U Postojnskoj jami nalazi se prva željeznica na svijetu izgrađena u špilji. Ovom bajkovitom prizoru pridonose lusteri od muranskog stakla koji vise sa stropa Plesne dvorane.

Dvorac je otvoren svakim danom za posjetitelje, a špilja je dostupna za razgled samo od lipnja do kolovoza zbog zimskog sna šišmiša. Ako se za ovaj izlet ipak odlučite u ljetnim mjesecima, u srpnju i kolovozu postoji shuttle koji posjetitelje vozi od Postojnske jame do dvorca. Ova vožnja traje oko 20 minuta, ali malo duža šetnja prirodom uvijek je na raspolaganju.

Za posjet Predjamskom dvorcu morat ćete izdvojiti 17 eura, dok je za studente i djecu karta nešto povoljnija. Postoje i paketi ulaznica u koje su uključene i druge atrakcije, a sve detalje možete saznati na stranicama Parka Postojnska jama.

Text: Instagram, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori