Povoljne destinacije na koje vrijedi otputovati ovog proljeća

Razlozi zbog kojih odgađamo putovanja, najčešće imaju veze s nedostatkom vremena ili novca. Mnogi od nas maštaju o predivnim mjestima na kojima je svaki detalj poput umjetničkog djela, a prirodno okruženje jamči idealan odmor. No, ne možemo uvijek spakirati kofere kada poželimo uživati na lokaciji gdje nikada prije nismo bili. Putovanje zahtjeva dobru organizaciju, vrijeme i novac. Kada se svi faktori poklope, tada smo spremni. Kao i naš itinerarij.

Mnogi iskusni putnici preporučit će proljeće kao idealno razdoblje za putovanja. Nije teško zaključiti kako su brojne destinacije najljepše upravo kada se budi priroda i kada zrak miriši na slatkoću raznobojnog cvijeća. No, uz ovaj estetski razlog, postoji i onaj financijski. Proljeće je još uvijek predsezona i stoga po vrlo lijepom i osunčanom vremenu možete upoznati lokalitete po povoljnijim cijenama. To se, naravno, odnosi i na cijenu putnih karata, smještaja, ali i ulaznica na atrakcije.

Iako je bilo gdje da poželite putovati, proljeće uvijek povoljnije, postoje lokacije koje su najpovoljnije, a za uzvrat vam daju doživljaj koji će vas obogatiti za cijeli život. Takve su zemlje Turska, Egipat i Portugal koje su idealne za putovanje tijekom proljetnih mjeseci. A zasigurno će vas oduševiti svojim šarmom i povoljnim cijenama.

Turska

Smještaj ćete ponaći po znatno nižim cijenama tijekom predsezone pa je sada idealno vrijeme za istraživanje Turske.

Držite se podalje od restorana koji su namijenjeni strancima. Većina ih je u turističkim žarištima pa je njihova renta viša.

Umjesto toga potražite turske lokante, gdje odlaze turski turisti i mještani. Oni su osnovni restorani koji poslužuju jeftinu i tradicionalnu tursku hranu. Moguće je naručiti tri slijeda za manje od 5€. Poslužuju juhe, pide, šiš kebab, omlet i salatu pa je sasvim sigurno da ćete uživati u gastronomiji koja je toliko ukusna, a toliko cjenovno pristupačna.

Cijene alkohola znatno su porasle u posljednjih nekoliko godina u Turskoj. Lokalno pivo će varirati u cijeni od odredišta do odredišta. U nekim primorskim mjestima kao što je Didim, prosječna cijena je oko 1 €, ali u Istanbulu je cijena za isto piće dvostruko viša. Također izbjegavajte sva uvezena pića kao što su Baileys, viski ili džin.

Egipat

Egipat privlači putnike iz svih sfera života koji su u potrazi za svakim oblikom i stilom smještaja. Od prestižnih hotela i krstarenja brodom do spavaonica koje izgledaju poput katakombi. Ovdje možete pronaći mjesto za svaki budžet.

Oko samih turistički orijentiranih gradova, poput Luksora, cijene će biti nešto više od ostalih dijelova zemlje. Spavaonice možete pronaći u rasponu od 4€ do 13€kn. Dok su hotelske dvokrevetne sobe u rasponu od 13€ do 20€.

Egipat je blagoslovljen obiljem veličanstvenih antičkih povijesnih lokaliteta, ali za većinu od njih se naplaćuju ulaznice. Uobičajene naknade za svaku atrakciju se kreću oko 10€, a studenti ostvaruju popust od 50%. S obzirom na značaj tih lokaliteta, cijenu su uistinu razumne.

Također, hrana je vrlo povoljna i ukusna. Obroke možete kupiti u vrijednosti od 10 kn, jednako i veganske i mesne. Stoga je jasno da Egipat pruža raskošan odmor kakvome je teško odoljeti.

Portugal

Dvokreventne sobe u dobrim hotelima možete pronaći za oko 90€, no uvijek možete istražiti i privatni smještaj i hostele gdje su cijene značajno niže. Također, cijeli dan možete jesti i isprobavati lokalne specijalitete, što će vas na kraju dana koštati oko 30€. Ne morate ostavljati napojnice jer se to od vas u Portugalu niti ne očekuje.

U većim urbanim područjima kao što je Porto imate na raspolaganju čak 700 hotela, a slično je i u Lisabonu. Odaberite posebno mjesto za sebe gdje ćete imati sve što vam je potrebno, a opet da uštedite i na vremenu i novcu te ih pametno rasporedite tijekom dana za razgledavanje i uživanje u atrakcijama.

Foto: Instagram

1