Posebne avanture koje možete doživjeti samo na Mediteranu

Mediteran je oduvijek izazivao fascinaciju kod putnika iz svih krajeva svijeta. Lokalno stanovništvo tvrdi da ne postoji ljepše mjesto na Zemlji, a gosti se, uglavnom, na prvi pogled zaljubljuju. Bilo da je riječ o čarobnim kutevima Španjolske, Francuske, Hrvatske, Grčke ili Turske. Jednostavno, Mediteran nosi neki poseban šarm kojemu je teško odoljeti. Stoga se brojna mjesta smještena u pojasu Mediterana, natječu koja će od njih privući najviše pažnje i osvojiti posebno mjesto na karti pustolova.

Iako gotovo svako mediteransko mjesto uistinu ima pregršt aduta za ponuditi i potpuno nas oboriti s nogu, izdvojili smo vrlo uzbudljive destinacije koje su u samom vrhu prioriteta zaljubljenika u adrenalin, avanture i aktivan odmor. U nastavku pročitajte gdje je najbolje otputovati ukoliko želite mnogo više od putovanja nego što je odmor i shopping.

Surfanje i puštanje zmajeva u Španjolskoj

Osjećaj slobode prva je asocijacija kada netko spomene vjetar i nestašne valove. Kada u tu priču uklopite aktivnost puštanja zmajeva na zaigranom vjetru i vožnju na valovima, čini se kao da je riječ o nekom avanturističkom snu. Najjužniji europski lučki grad smješten je na Gibraltarskom tjesnacu i privlači zmajeve surfere na desetak plaža koje su dobro smještene kako bi uživale u zavijanju vjetrova koji su se širili kroz tjesnac. Širok izbor škola može pomoći čak i pridošlicama u sportu da uđu u relativno kratkom roku. Ako se vjetar smiri, putnici mogu pobjeći Europu preko brzog katamarana koji vozi čak do Tangiera u Maroku. vjerovali ili ne, tamo ste za manje od sat vremena.

Bicikliranje u Francuskoj

Najpoznatiji svjetski biciklistički događaj Tour de France je samo za profesionalce, ali ništa vas ne sprječava da uživate u nekim od najboljih svjetskih biciklističkih ruta prateći put kojim se svake godine mijenja Tour de France. Tu ćete se susresti s pojavama od vrtoglavih planinskih prijevoja do čari sunčane francuske obale. Mnogi sponzori pružaju logističku potporu biciklistima koji žele voziti neke ili čak sve legendarne etape “Le Tour”, a neki paketi kombiniraju vožnje s VIP gledateljima do prave utrke. Ovdje je pregršt nezavisnih biciklističkih mogućnosti, a sve to zahvaljujući šarmantnim zajednicama i gostoljubivim mještanima diljem Francuske rivijere.

Surfanje na vjetru

Prekrasne obale Turske i čisto more svake godine privlače sve više zainteresiranih posjetitelja. No, oni koji traže pouzdane vjetrove imaju tendenciju da se spuste na slikovito, ali ponekad uspavano ribarsko mjesto Alacati. Između svibnja i listopada sjeverni vjetrovi ovdje pušu preko tirkiznog zaljeva poluotoka Cesme. Natjecatelji iz Udruge profesionalnih windsurfera organiziraju natjecanja na Svjetskom kupu u Alacatiju, što gradu posebno naglašava značaj, ali to područje može biti najprikladnije za početnike, a u okolini je sve više škola za surfanje. Nakon uzbudljivih aktivnosti, uijek možete prošetati ovim šarmantnim gradićem i uživati u njegovoj jedinstvenoj ljepoti. Priroda je očaravajuća pa je sve zajedno jedan divan spoj mediteranskog šarma i pustolovina o kojima maštamo.

 

Planinarenje  Atlasom

Za Europljane i Amerikance, planinarenje Atlasom predstavlja otkrivanje planine oko koje je izgrađena cijela zapadna civilizacija. Osim priča iz grčke mitologije, povijesti i adrenalina, ovdje ćete doživjeti zadivljujući krajolik u kombinaciji s kulturnom avanturom koja više nalikuje izazovu u azijskoj Himalaji nego na prepoznatljive europske visoravni. Dramatične planine u Sjevernoj Africi dom su živahne kulture Berbera, neovisnog autohtonog naroda koji je odlazio na brda tijekom drevnih arapskih invazija. Danas Berberi pozdravljaju umorne šetače sa slavnim čajem od mente.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

0