Najpoznatija plaža na Tajlandu nakon više od tri godine ponovo je otvorena za turiste

Najpoznatija plaža na Tajlandu nakon više od tri godine ponovo je otvorena za turiste

Jedna od najvećih atrakcija Tajlanda je uvala Maya Bay, proslavljena u filmu “The Beach” s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi. Ovaj nestvarno lijep zaljev s tri strane okružuju 100 metara visoke litice, a unutar njega smjestila se čarobna pješćana plaža. Tirkizno more i bijeli pjesak čine ovaj zaljev jednim od najprivlačnijih mjesta na svijetu za odmor u toplim krajevima, a nakon više od tri godine ponovo je otvoren za posjetitelje.

Najpoznatija plaža i uvala na Tajlandu

Smješten u tajlandskom nacionalnom parku, Maya Bay je dio Phi Phi Leha, jednog od dva glavna Phi Phi otoka. Maya Bay je od prvog siječnja 2022. počela primati turiste prvi put u više od tri godine. Popularno turističko odredište bilo je zatvoreno od lipnja 2018. zbog programa “pomlađivanja” i oživljavanja ekosustava.

Zahvaljujući globalnom uspjehu filma “The Beach”, postala je jedna od najpoznatijih atrakcija u zemlji u posljednja dva desetljeća. Maya Bay je tako u 2018. godini primao i preko 5000 posjetitelja dnevno, što je rezultiralo pogoršanjem stanja ekosustava, posebice koraljnog grebena u uvali. Ova mala uvala postala je tako žrtva svoje popularnosti. Tisuće turista na dnevnoj su bazi ostavljali za sobom smeće i oštećene biljke, a brodovi su u velikoj mjeri uništili koralje. Tajlanđane je to razljutilo pa su pod svaku cijenu odlučili stati na kraj uništavanju i pokušali spasiti situaciju.

Oporavak Maya Baya

Maya Bay temeljito je očišćen od smeća, posađene su nove biljke, drveće i koralji. Kroz tri godine bez posjetitelja uspio se vratiti u dobro stanje; koraljni grebeni opet rastu, voda je bistra a navodno su se vratili i morski psi.

Tako je 1. siječnja 2022. uvala ponovno otvorena, no ipak, uz neka nova pravila i restrikcije. Čamci i gliseri više ne smiju ulaziti direktno u zaljev, već putnike ostavljaju na drugom dijelu otoka, ograničen je broj ljudi koji istovremeno mogu biti u uvali kao i vrijeme njihovog boravka, a trenutno je još uvijek zabranjeno i kupanje. Nadamo se da će svi budući posjetitelji poštovati prirodu i dostojanstveno se odnositi prema Maya Bay uvali, kao i svim drugim destinacijama.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori